Govern amb l’extrema dreta

El PP recula i tira per terra el pla antiavortista de Vox després de cinc dies de confusió

Mañueco corregeix el partit ultra i assegura que no es canviarà el protocol per a les dones que vulguin interrompre l’embaràs

Feijóo confia que cali el missatge de Moreno a Andalusia i els espanyols deixin als populars les «mans lliures» per no necessitar el partit d’Abascal

El PP recula i tira per terra el pla antiavortista de Vox després de cinc dies de confusió

Efe / Nacho Gallego

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

No hi haurà canvis en el protocol per a les dones embarassades a Castella i Lleó. No es coaccionarà les que vulguin avortar. El PP va recular aquest dilluns i va frenar els plans de Vox, el seu soci en el Govern de Castella i Lleó. «En cap cas s’actualitza el protocol de les dones que se sotmeten a una interrupció de l’embaràs. No s’obligarà els metges a res, i no s’obligarà les dones a res», va assegurar Alfonso Fernández Mañueco, líder del PP en aquesta autonomia i president de la Junta.

Mañueco va sortir poc després de la una de la tarda per rectificar el seu vicepresident, Juan García-Gallardo (Vox), que dijous va anunciar (i aquest dilluns va repetir) que s’obligaria els metges a oferir una ecografia 4D i sentir el batec fetal a les dones que volguessin interrompre el seu embaràs. El dirigent dels populars ha trigat a corregir-lo cinc dies, en els quals la confusió s’ha apropiat del debat.

Aquesta mesura coercitiva l’estan promovent països com Hongria, on l’ultranacionalista Viktor Orbán ha fet obligatori des del setembre que les dones sentin el batec abans d’avortar. La polèmica ha portat el Govern central a enviar un requeriment oficial a l’Executiu de Castella i Lleó perquè aclareixi si aplica un nou protocol que resta «llibertat a les dones» i minva els seus «drets fonamentals».

Segons el nou portaveu dels populars, Borja Sémper, Vox ha acudit «al rescat mediàtic de [Pedro] Sánchez» i és un «xollo» per al Govern, perquè l’ajuda, va dir, a tapar els seus problemes, com la rebaixa de penes a violadors del ‘sí és sí’. La direcció del PP va voler que fos Mañueco en persona qui fes el pas enrere i corregís el seu vicepresident abans que Sémper comparegués davant la premsa a Madrid.

Intentar aïllar la polèmica amb els ultres a Castella i Lleó és una estratègia difícil d’aplicar en aquest assumpte, ja que totes les enquestes assenyalen que el PP pot necessitar Vox en desenes d’ajuntaments i algunes comunitats autònomes en les eleccions del maig si vol agafar la vara de comandament. Eludint l’autocrítica per haver obert la porta del poder a Vox (li va donar la vicepresidència i tres conselleries), Sémper va dir que la solució seria que el PSOE es comprometés que governi la llista més votada, així cap dels dos grans partits, va continuar, quedaria en mans d’«extremistes».

Seguir l’evolució de Moreno

Fonts de l’equip d’Alberto Núñez Feijóo confien que, en els comicis del maig i en les generals, el líder del PP pugui replicar l’evolució de Juanma Moreno a Andalusia l’any passat, quan va aconseguir instaurar la idea que ell guanyaria sí o sí a les urnes i va començar a demanar les «mans lliures» per no haver de pactar amb el partit de Santiago Abascal. «Això és el que vol Feijóo. Que el socialista centrat, que no entén Sánchez ni els seus acords amb els independentistes doni el seu vot a PP i la majoria sigui tan immensa que Vox no pugui demanar entrar al Govern», explica un vicesecretari.

A primera hora del matí, quan el pla antiavortista continuava en peu perquè Mañueco encara no havia reculat, el Govern va sortir en tromba contra la iniciativa. En ple any electoral, amb el PP per davant en la majoria de les enquestes, la idea apadrinada per Vox i secundada pel partit d’Alberto Núñez Feijóo permetia als socialistes qüestionar el seu presumpte gir al centre i retratar-lo com un simple «ostatge» de la ultradreta. 

Denúncies en mitjans

Notícies relacionades

La portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, i la ministra de Sanitat, Carolina Darias, van oferir cada una tres entrevistes en diferents ràdios i televisions per responsabilitzar el líder del PP de l’ocorregut i exigir la retirada del pla. Hores més tard, des de la seu del PSOE, la portaveu del partit i titular d’Educació, Pilar Alegría, va insistir en la mateixa idea. «Davant aquesta decisió pactada i acordada, la meva pregunta és: ¿Quina és l’opinió del senyor Feijóo? ¿On és el senyor Feijóo? Fa dies que està callat. No és el líder del PP. És l’ostatge de Vox. Fuig d'estudi, però aquesta vegada no val. Ha de respondre. Si continua callat, entendrem que té absència d’autoritat dins del PP. Demanem al senyor Feijóo que doni la cara. ¿Què opina de la retallada als drets de les dones? Aquest silenci el desacredita per liderar el principal partit de l’oposició. Està avalant la ultradreta», va assenyalar. 

La marxa enrere de Mañueco no va frenar el discurs de la Moncloa. L’Executiu central exigeix un compromís escrit per part de la Junta de Castella i Lleó, en resposta al requeriment de diumenge, deixant clar que no pensa activar el pla anunciat pel seu vicepresident. No en té prou amb una simple compareixença del president en la qual no va admetre preguntes. En qualsevol cas, Alegría va deixar clar que mai havia estat sobre la taula la possibilitat d’aplicar l’article 155 de la Constitució, com va passar a Catalunya després del referèndum del 2017, per suspendre totalment o parcialment l’autonomia de Castella i Lleó.