Xoc per l’avortament
El PP se sacseja la responsabilitat d’haver entregat poder a Vox en els governs
El sainet de Castella i Lleó amb la rectificació de Mañueco al seu vicepresident per l’avortament posa en relleu la difícil convivència amb la ultradreta
Sémper remarca que els conservadors no haurien d’haver pactat amb els d’Abascal a Castella i Lleó si el PSOE hagués facilitat la investidura de la llista més votada
El PP ha intentat escapolir-se del pols que li ha fet el seu soci a la Junta de Castella i Lleó, Vox, amb l’avortament i ho ha fet assenyalant el Govern de Pedro Sánchez. El nou portaveu dels populars, Borja Sémper, ha argumentat que, si la ultradreta té algun poder a Espanya, és perquè al secretari general del PSOE li interessa i perquè, en aquests casos, els socialistes no van facilitar a Castella i Lleó que governés la llista més votada (la del PP) i es van haver de buscar aliats.
Segons l’opinió de Sémper, Vox ha acudit «al rescat mediàtic de Sánchez» i és un «xollo» per al Govern de coalició. Després d’aquestes afirmacions i davant la pregunta de si es penedeixen d’haver pactat amb Vox, el portaveu ha dit que creu que el PSOE i el PP haurien d’arribar a un acord perquè «governi la llista més votada» per evitar els «extremistes». El portaveu considera que els dos grans partits haurien de tancar un pacte d’aquestes característiques abans de les municipals i autonòmiques de maig, perquè «en un moment extraordinari és necessari tenir respostes extraordinàries». «Així els governs es podrien dedicar a governar», ha destacat. Aquesta és una tesi que ha defensat Alberto Núñez Feijóo sempre, tot i que si el seu antecessor, Pablo Casado, l’hagués aplicat, el PP no hauria aconseguit el 2019 les presidències d’Andalusia, Madrid, Múrcia i Castella i Lleó. Perquè aquell any a Castella i Lleó, la «llista més votada» va ser la del PSOE, i el PP el va desbancar pactant amb Ciutadans. El 2022, sí que va guanyar les eleccions el PP, amb Alfonso Fernández Mañueco, i es va aliar amb Vox per poder governar.
Els populars estan patint aquests dies la convivència amb el partit d’ultradreta en l’Executiu autonòmic, en què els de Santiago Abascal ocupen una vicepresidència i tres conselleries. Tot va començar dijous, quan el vicepresident, Juan García-Gallardo, va anunciar que la Junta implantaria un protocol amb mesures «provida» i de foment de la natalitat que inclouria obligar els metges a oferir a la dona que vulgui avortar que escolti el batec fetal i es faci una ecografia 4D. El PP ha trigat cinc dies a aclarir que no es reforçarà ni modificar res.
La direcció de Feijóo ha volgut que sigui Mañueco el que sortís aquest dilluns a corregir el seu vicepresident i parar-li els peus, per intentar limitar la polèmica a Castella i Lleó. «En cap cas s’actualitza el protocol de les dones que se sotmeten a una interrupció de l’embaràs. No s’obligarà els metges a res, i no s’obligarà les dones a res», ha declarat Mañueco.
Feijóo ha enviat un encàrrec a Mañueco via Sémper a l’assenyalar que espera que els governs autonòmics siguin «responsables» i «assenyats» i en aquest cas no s’ha vist. El líder del PP no ha comentat en públic res d’aquest assumpte, una cosa que ha sigut criticada pel Govern. Sémper veu «absurda» la crítica pel silenci del líder del PP: «No comentarà cada cosa que diuen els vicepresidents autonòmics», ha etzibat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia