Conflicte institucional
El PSOE veu en el pla antiavortista una «benedicció» electoral i esprem el xoc amb Castella i Lleó
El Govern assegura que només poden guanyar en aquest enfrontament: si la Junta no aplica les mesures anunciades és per la pressió del Govern i si ho fa les recorreran al TC
La Moncloa ha trobat en el pretès pla antiavortista de Castella i Lleó el millor agafador per prendre oxigen després d’un mes de desembre d’enorme asfíxia, en què el que la derogació de la sedició i la rebaixa de la malversació i el degoteig de reduccions de condemna als delinqüents sexuals per la llei del ‘només sí és sí’, s’ha traduït en un inici d’any de davallada a les enquestes. Les «contradiccions» dins del mateix Executiu autonòmic, entre el president, Alfonso Fernández Mañueco (PP), i el vicepresident, Juan García Gallardo (Vox), sobre si s’obligaria les dones que vulguin avortar a escoltar abans el batec del fetus han portat el Govern central a un xoc institucional que, pensen, només pot tancar-se amb una victòria. «Per a nosaltres ha sigut una benedicció», reconeixen els socialistes.
Ni han sobreactuat, mantenen, amb l’aprovació aquest dimarts en el Consell de Ministres d’un requeriment d’incompetència que suposa el primer pas d’un enfrontament judicial davant el Tribunal Constitucional, ni s’han precipitat a superposar una decisió a una altra, sense donar marge legal a Castella i Lleó a contestar i sense atendre que el mateix Mañueco ha negat públicament que hi hagi canvis en l’atenció a les gestants.
El Govern entén que no havia d’esperar que hi hagués un acord de la Junta, perquè no és necessari que hi hagi un fet administratiu, segons va explicar la portaveu, Isabel Rodríguez, sinó que és suficient amb el comunicat de premsa de la Conselleria de Sanitat sobre mesures relaciones amb el foment de la natalitat i el suport a les famílies que García Gallardo va vendre públicament com un pla antiavortaments. «El Govern està obligat a actuar», va defensar Rodríguez.
Un «paper» encara ocult
A la Moncloa afirmen que aquest anunci obeeix a un acord de l’Executiu autonòmic, a un «paper», apunten, que «no volen ensenyar». Per això creuen que la Junta no ha respost per mitjans formals a les peticions d’informació. Tanmateix, tot i que aquest paper no existís i realment el PP i Vox no hagin posat negre sobre blanc en un document oficial les noves mesures, l’Executiu considera que s’apunta igual el gol polític. Si no el proporcionen, asseguren, significa que el Govern ha aconseguit frenar el que volien fer. I si finalment apareix el paper, la Moncloa ja té el que necessita per acudir al Constitucional a l’entendre que Castella i Lleó contravé la llei de l’avortament i sobrepassa les seves competències.
Poques coses li poden anar millor al PSOE en aquests moments. En la direcció socialista, com a la Moncloa, aposten per no trepitjar el fre en el xoc amb l’autonomia. Passi el que passi, assenyalen fonts de l’executiva del partit, «el PSOE sortirà guanyant».
Si finalment Mañueco deixa la iniciativa en res, incloses aquestes mesures sobre la «cartera de serveis a la dona embarassada» que va anunciar sense concretar més en la seva primera rectificació a Vox, els socialistes insisteixen que quedaran com els artífexs de la marxa enrere, gràcies a la seva reacció des del Govern central. I si el protocol seguís endavant, tot i que fos en una versió descafeïnada respecte al que es va divulgar en un primer moment, una cosa que ara mateix sembla poc probable, el PSOE ja tindria feta una part de la campanya en aquest 2023 amb comicis autonòmics i municipals al maig i generals a finals d’any.
L’impacte a les urnes
Una part important de la contundent resposta portada a terme aquests dies per la Moncloa té a veure amb una genuïna preocupació davant l’amenaça de retrocés en el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs, que és una de les banderes socialistes. Però també hi ha un component electoral en tot això. El protocol antiavortista permet al PSOE retratar Alberto Núñez Feijóo com a «ostatge» de Vox i alertar que això és només un avançament del que ha d’arribar si el líder del PP arriba a la Moncloa gràcies a un pacte amb la ultradreta, una suma que a moltes enquestes arriba a la majoria del Congrés dels Diputats.
Notícies relacionades«El cert és que s’han ficat en un embolic molt seriós i que a nosaltres ens va molt bé. Ha sigut una benedicció. El PP o Vox tindran problemes. Perquè això encara pot fer més voltes. Han d’explicar molt bé si el protocol es va debatre en el Consell de Govern de Castella i Lleó, si va ser recollit a les actes... Això no és una broma», assenyalen en la direcció socialista, on contraposen el «soroll» de la coalició de dretes en aquesta autonomia amb les «mesures socials» aprovades pel Govern central i la bona marxa econòmica a Espanya, on la taxa d’inflació és la més baixa de tota la UE.
Fins i tot Pedro Sánchez es va referir indirectament aquest dimarts a aquesta polèmica en un fòrum tan allunyat de la política regional com Davos. «El principal risc [per a la democràcia a Europa] és que els partits conservadors li obrin la porta del govern als partits d’extrema dreta, una cosa que va diametralment en contra de la UE», va dir des de la ciutat suïssa. El cap de l’Executiu no va citar ni el PP ni Vox. Però el missatge va quedar meridianament clar. Passi el que passi, els socialistes creuen que només poden guanyar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"