Investigació judicial

Cas Triacom: el jutge investiga contractes municipals de l’època de Trias a Barcelona

  • Els Mossos i la Guàrdia Civil afirmen que algunes factures girades per la productora audiovisual a tres empreses del seu entorn podrien haver servit per desviar fons

Cas Triacom: el jutge investiga contractes municipals de l’època de Trias a Barcelona

Joan Cortadellas

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al jutjat de l’Audiència Nacional que instrueix el cas Triacom de suposades factures falses i presumpte finançament il·legal de Convergència Democràtica (CDC) ha estès la seva investigació a, almenys, set contractes que la productora audiovisual va firmar amb l’Ajuntament de Barcelona en l’època en què Xavier Trias, ara candidat de Junts, era l’alcalde de la ciutat (2011-2015), segons la documentació a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. El cas Triacom és una peça separada del cas 3% de suposat pagament de comissions a CDC a canvi de serveis i obres públiques que està pendent de la celebració del judici.

El Jutjat d’Instrucció Central número 5 de l’Audiència Nacional va acordar el 17 de gener requerir a l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), dirigida per Miguel Ángel Gimeno, col·laboració per a l’anàlisi d’una documentació entregada pel grup de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) sobre el cas, així com set contractes de la productora audiovisual Triacom, gestionada per l’exgerent de TV-3 Oriol Carbó, amb l’Ajuntament de Barcelona entre el 2012 i el 2015. Els contractes estan vinculats tant a la línia telefònica d’informació al ciutadà, el 010, com amb altres serveis com ara càpsules audiovisuals sobre l’estratègia de Smart City.

Els informes conjunts de la Unitat Central Anticorrupció de Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil units a la causa precisen algunes de les factures girades per Triacom a l’Ajuntament de Barcelona que ascendeixen a 218.444 euros el 2012, 2014 i 2015. Els investigadors han constatat, d’altra banda, l’existència d’altres factures emeses per tres empreses (Inversiones OCS, Emocional Base i Interiorismo) a Triacom per «producció executiva en projectes 010 i 012», cosa que, segons els agents, aparentment tindria a veure amb els dos telèfons d’atenció al ciutadà de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat, tot i que hi ha dubtes de la seva autenticitat.

El cunyat i un ex alt càrrec

Per tant, els agents conclouen que Carbó «va utilitzar» Inversiones OCS, Emocional Base i Interiorismo «amb l’objectiu de desviar diners» obtinguts per la seva productora. Una d’aquestes, Emocional Base, està administrada pel cunyat de Carbó i va ser fundada per un ex alt càrrec de la Generalitat durant els governs de Jordi Pujol i Artur Mas que va ocupar un càrrec a l’ajuntament quan Trias era alcalde. Una altra empresa del cunyat de Carbó va facturar de manera directa a aquest consistori 50.373 euros més el 2012 i el 2013, tot i que els agents en desconeixen el concepte.

Els atestats policials revelen que les factures de Triacom a l’Ajuntament barceloní tenen conceptes diversos: des d’«estratègia» i producció d’una prova pilot audiovisual, ràdio i bàners a internet, fins a projectes sobre «eines informatives de cara la ciutadania» o la «redacció, producció i postproducció de microespais d’atenció ciutadana». Però també s’han trobat factures datades el 2014 i 2015 de Triacom a l’administració local per «microespais Smart City». Una, apunten els agents, es va emetre sense IVA.

El 012 de la Generalitat

Notícies relacionades

Igual com passa amb l’Ajuntament de Barcelona, Triacom també va rebre facturació de les empreses Inversions OCS i Emocional Base en concepte de serveis per al projecte del 012 de la Generalitat, tot i que, segons els Mossos i la Guàrdia Civil, «tot sembla indicar» que aquestes firmes no haurien portat a terme cap treball en relació amb la línia d’atenció al ciutadà i, per tant, aquesta operació va ser utilitzada per la productora per «desviar diners» a aquestes societats. En total serien 143.748 euros el setembre del 2012.

La productora audiovisual, en canvi, sí que va facturar aquell any directament a l’Administració catalana 18.525 euros per un vídeo institucional del Palau de la Generalitat i «telepromoció Optimot El Gran Dictat». Els agents destaquen que «no s’han aportat factures de l’exercici 2022 que evidenciïn» que Triacom va treballar amb la Generalitat en el projecte del 012, per la qual cosa defensen que va ser un mecanisme de desviació de fons a través de factures falses. Un empresari, Juan Manuel Parra, ha arribat a confessar que Triacom va ser utilitzada per pagar feines realitzades per a CDC.