Macron: «L’extrema dreta és el nacionalisme i l’odi a l’altre» i contra això no es pot transigir

Aposta per afrontar les «especificitats» com la de Catalunya en el marc de la Constitució

Macron: «L’extrema dreta és el nacionalisme i l’odi a l’altre» i contra això no es pot transigir
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president francès, Emmanuel Macron, ha fet una fèrria denúncia del que representa a dia d’avui l’extrema dreta a Europa, «el nacionalisme i l’odi a l’altre» i ha deixat clar que contra això no es pot transigir perquè la democràcia i l’Estat de dret estan en joc.

El mandatari gal s’ha pronunciat d’aquesta manera al ser preguntat en la roda de premsa al final de la Cimera Hispanofrancesa de Barcelona per la seva opinió sobre els acords de govern entre el PP i Vox a Espanya, que ha evitat valorar per no entrar en «la vida política interior espanyola» i ha volgut fer-ho «en termes generals».

Macron ha afirmat que l’extrema dreta no és una realitat política com les altres però alguns «per pragmatisme i altres per feblesa» no semblen veure-ho. «L’extrema dreta és el nacionalisme; no el patriotisme» i «l’odi a l’altre per poder existir un mateix». «Jo soc patriota i europeu i per ser patriota francès no he de fer la guerra a Alemanya o Espanya», ha afirmat.

Així mateix, ha denunciat que l’extrema dreta busca «canviar l’Estat de dret», com s’ha pogut veure els últims anys en alguns països europeus on la llibertat dels periodistes i la independència els jutges s’ha vist amenaçada» i, a més, alguns dels seus components, també tenen relació amb l’antisemitisme i la xenofòbia.

El president francès ha afirmat que «no és bo» deixar-se portar per «un moviment de normalització» de l’extrema dreta perquè es considera que és «bo tenir aquests acords a curt termini». «Quan es transigeix amb la història, els valors i els principis molt sovint acabem sent desafortunats». «Jo no formo part dels que pensen que podem transigir amb l’extrema dreta», ha recalcat.

No obstant, ha admès que és «un fet polític» que l’extrema dreta és present a dia d’avui de forma democràtica en molts països europeus i ha lamentat que «si continua pujant a Europa és perquè aconsegueix convèncer homes i dones».

Cal donar respostes de futur

Això es deu, ha prosseguit el president francès en el seu argumentari, que no s’està sabent recordar la història i també que a la classe dirigent li «falten algunes respostes». En aquest sentit, ha apostat perquè demòcrates i progressistes brindin «respostes que aportin un futur i que tranquil·litzin sense deixar a l’extrema dreta el monopoli de permanència que es converteix en nostàlgia».

A més, ha afegit, «hem de trobar la capacitat per protegir millor en el pla de seguretat, econòmic, industrial, les classes més populars i mitjanes». «Si no tenim solucions prou fortes i ràpides llavors alguns dels nostres compatriotes es giren cap a l’extrema dreta, de vegades sense una convicció profunda», ha previngut.

D’altra banda, «no hem d’oblidar-nos de defensar la democràcia i l’Estat de dret» perquè no estan garantits, són una cosa «fràgil» i poden desaparèixer «de la nit al dia». Per tot això, ha apostat per combatre l’extrema dreta i per ser «inflexible» amb ella.

Sobre l’ús del català a Europa

En un altre ordre de coses, Macron tampoc ha volgut significar-se sobre si França recolza l’ús del català en les institucions europees, com ha plantejat el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Notícies relacionades

Respecte a aquesta qüestió, el mandatari gal ha assenyalat que la història ha sigut la que ha forjat «els nostres Estats nació amb les seves especificitats culturals, lingüístiques i polítiques», cosa de la qual França no està exempta.

Segons la seva opinió, «la millor manera d’afrontar-les i arreglar-les és mitjançant una política de reconeixement i de respecte estricte del marc que fixen les constitucions que s’han adoptat de forma democràtica», com també defensa el president del Govern, Pedro Sánchez, ha afegit.