Reunió amb els agents socials

Els sindicats i la patronal demanen salomònicament «responsabilitat» al Govern i al PSC per aprovar els pressupostos

Foment, Pimec, UGT i CCOO es reuneixen amb Aragonès i es mostren disposats a mediar entre l’Executiu i els socialistes

Els sindicats i la patronal demanen salomònicament «responsabilitat» al Govern i al PSC per aprovar els pressupostos

Marta Pérez /Agencias

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Inestabilitat econòmica i política. Aquest és l’escenari al qual els agents socials consideren que la no aprovació dels pressupostos de la Generalitat portaria Catalunya, i per això demanen «responsabilitat» tant al Govern monocolor d’ERC com a l’oposició de Junts i, sobretot, el PSC. Les patronals (Foment i Pimec) i els sindicats (UGT i CCOO), després de reunir-se amb Pere Aragonès, no van voler assenyalar qui són els ‘bons’ o els ‘dolents’ en aquesta negociació que s’acosta ja al febrer. «Nedar i guardar la roba, ja se sap», ha ponderat una font del Govern que ha dit que espera «que en privat sí que pressionin» els socialistes.

Després del conclave amb els agents socials, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la d’Economia, Natàlia Mas, han reiterat que la negociació està bloquejada «sense raó» i que en el que és el debat estricte de les xifres dels comptes l’acord amb els socialistes ja està perfilat, amb 184 mesures que sumen més de 5.100 milions d’euros. «S’han abordat cinc qüestions més expressupostàries i només hi ha dissensió en la B-40», ha revelat Vilagrà.

I aquesta diferència està sent monitoritzada per l’únic partit amb un acord firmat amb el Govern, els comuns. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha advertit aquest dilluns que la seva formació no acceptarà que «vagi ni un sol euro» dels pressupostos de la Generalitat a la B-40 (quart cinturó), fins al punt que, si això passa, «trencaria» el seu acord amb el Govern d’ERC, al qual ha demanat que «no cedeixi al xantatge del PSC». Una obra, s’ha de recordar, que és competència exclusiva de l’Estat.

El que va avançant, a una altra velocitat, però sense parar, és la negociació de l’Executiu amb Junts per Catalunya. Ja hi ha acord sobre 54 mesures que sumen partides pressupostàries per import de 2.500 milions d’euros.

Pessimisme sindical

El secretari general d’UGT a Catalunya, Camil Ros, ha sigut potser el que més ha sortit del guió, respecte als representants de Foment (Josep Sánchez Llibre) i Pimec (Antoni Cañete). Ros ha reconegut que aquest dilluns era «més pessimista» que fa una setmana, perquè en aquests moments «no es registren moviments». Per Ros, l’acord dels pressupostos «és factible» i el problema es troba «en el marc de negociació», és a dir, en aquells punts que no incumbeixen directament als comptes.

Cañete, per la seva banda, ha negat que el Govern hagués demanat als agents socials que mediessin amb el xoc entre l’Executiu i el PSC, però ha afegit que hi havia tota «la disponibilitat» d’aquests agents per «ajudar en el que sigui». «Tenim els pressupostos com el temps, a zero graus, ni fred ni calor», ha dit el president de Pimec, que s’ha negat «a acceptar que no tindrem pressupostos». Ell, com poc abans havia fet Josep Sánchez Llibre, ha exigit al Govern i a l’oposició responsabilitat per tancar l’acord.

L’exdiputat ha afegit que la seva entitat és on era a l’inici de la discussió pressupostària. «Continuem dient, des del primer dia, que consideraríem una irresponsabilitat que es prorroguin els comptes i demanem al Govern que busqui el màxim suport possible».

Mesures de pressió

Notícies relacionades

Per incrementar la pressió sobre el PSC, la consellera Mas ha revelat noves dades del projecte de comptes de l’Executiu. Així, el nivell de despesa i inversió superarà per primera vegada el llistó dels 40.000 milions (41.005 milions, en concret), és a di, un 10,7% més que a l’exercici anterior. «La mitjana de variació sol ser del 3-4%», ha contextualitzat.

La partida estricta d’inversió s’eleva fins als 2.794 milions, als quals Mas n’ha sumat 1.185 de provinents dels fons europeus Next Generation. «Un augment del 56% respecte a la mitjana dels últims anys», ha asseverat.