Al Congrés

ERC dona un primer avís a Sánchez i s’absté al decret anticrisi per pressionar el PSC amb els pressupostos

Fonts de la Moncloa asseguren que Illa té «absoluta autonomia» per negociar els comptes catalans

ERC dona un primer avís a Sánchez i s’absté al decret anticrisi per pressionar el PSC amb els pressupostos
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

La relació entre ERC i els socialistes passa per un moment enrarit a compte dels pressupostos catalans, que Pere Aragonès i Salvador Illa no acaben de desencallar. Els republicans, en compareixences públiques i missatges als diputats del PSC, havien amenaçat de no recolzar mesures al Congrés fins que no hi hagués pacte per als comptes autonòmics. I aquest dimarts van consumar l’advertència, abstenint-se en la votació del decret llei aprovat pel Govern en l’últim Consell de Ministres de l’any passat, que inclou mesures com la rebaixa de l’IVA als aliments bàsics i la congelació dels lloguers

L’ocasió era propícia. L’aprovació del decret estava assegurada gràcies a l’abstenció de la dreta i el suport de la resta d’aliats tradicionals del Govern de coalició. Aquesta vegada, a diferència de tantes altres en aquesta legislatura, el paper d’ERC no era transcendental, una cosa que els republicans van aprofitar per pressionar en la negociació dels pressupostos catalans sense posar en perill el nou impuls social. 

Fonts d’Esquerra insisteixen que no posaran les coses fàcils a Sánchez en el tram final de la legislatura, amb lleis estrella pendents d’aprovació, fent valer els seus diputats. «Si no ens ajuden a Catalunya, tampoc ho farem a Madrid», etziben, tot i que recalquen que el decret tampoc complia les seves peticions. «Tot influeix», apunta una altra veu.

Tanmateix, segons la Moncloa, el gest caurà en sac foradat. «Salvador Illa té absoluta autonomia per pactar o deixar de pactar els comptes. No ho decidim nosaltres. El que acabi passant, que s’ha de veure, tindrà a veure amb el que passi a Barcelona, en cap cas a Madrid. Són finestretes diferents», van explicar els col·laboradors de Pedro Sánchez.

L’avís de Rufián

El diputat republicà Joan Capdevila, encarregat de defensar la posició del partit davant el reial decret va mostrar, amb certa ironia, el seu descontentament davant la manera de confeccionar el reial decret, en el qual va dir que hi havia «normatives de tota índole», algunes que els agradaven més i d’altres menys. No obstant, en cap moment va donar a entendre que s’abstindrien en la votació. ERC sol estar en el ‘sí’ davant aquest tipus d’iniciatives, llevat del primer reial decret impulsat pel Govern a l’abril per fer front a les primeres conseqüències de la guerra, quan es van posicionar en el ‘no’.

Ha sigut Gabriel Rufián, el portaveu d’ERC al Congrés, l’encarregat de deixar clar que la seva abstenció és un càstig pel bloqueig de la negociació a Catalunya. Des de la tribuna del Congrés ha admès que la proximitat de les eleccions «dificulta enormement les coses», però ha reivindicat la necessitat d’arribar a acords per tirar endavant els comptes de la Generalitat. «¿Que no hi hagi pressupostos a Catalunya afecta ERC? Sí. ¿Els afecta a vostès, el PSC? També. Però, ¿saben qui més afecta? La gent. A més, és que tothom sabrà per què passa, per un càlcul electoral», l’ha avisat.

Notícies relacionades

«I la pregunta que em faig és: ¿en els mesos que queden, per què treballar per als nostres partits si podem treballar per als nostres països?», ha conclòs Rufián la seva intervenció mirant directament a Sánchez i aixecant l’aplaudiment del seu grup.

La negociació entre el Govern d’ERC i el PSC continua, amb la B-40 com a principal escull per arribar a un pacte que, després de la ruptura amb Junts, permeti al president Pere Aragonès encarrilar la legislatura, almenys, durant aquest 2023. Però pactar els comptes implica dotar d’estabilitat un govern en minoria i amb el PSC, el primer partit en vots a Catalunya, amb 33 diputats, els mateixos que els republicans. Així que Illa insisteix en el ‘tot o res’: el seu paquet de mesures ha de ser assumit al complet per Aragonès, que defensa el seu «gest» amb la Ronda Nord com una «última oferta».