Segons la proposta del PP
MAPA | Així canviarien les alcaldies si s’apliqués la ‘llista més votada’, com demana Feijóo
Madrid i Barcelona tindrien alcaldes de Més Madrid i ERC si s’hagués aplicat la proposta del líder del PP
Una dotzena de guanyadors de les municipals del 2019 van ser apartats de les alcaldies per aliances d’altres grups
mapa espanya alcaldes
Una campanya electoral més torna la idea que hauria de governar ‘la llista més votada’. Alberto Núñez Feijóo ha defensat des de fa anys que aquesta fórmula s’hauria d’aplicar en qualsevol elecció, ja sigui al Govern central, una comunitat autònoma o un municipi. Aquest dilluns va presentar un Pla de Qualitat Institucional, en el qual, amb 59 mesures més per «regenerar» la democràcia, ha inclòs una reforma de la llei orgànica per garantir que sigui proclamat alcalde el que rebi més vots. Feijóo només ha deixat per escrit el seu compromís que afecti els municipis i s’ha oblidat d’autonomies (perquè alguns barons, com Isabel Díaz Ayuso, li han dit que no els agrada) i la Moncloa (que el pot afectar a ell si suma amb Vox, però el PSOE és primera força).
Si la reforma legal que proposa el líder del PP hagués sigut vigent en les eleccions del 2019, ¿què hauria passat en el mapa de les municipals? Doncs que, de les 52 capitals de província (incloses Ceuta i Melilla), una dotzena hauria tingut un altre alcalde. Entre aquestes es troben les dues més grans: Madrid i Barcelona.
En la primera va vèncer Més Madrid, amb Manuela Carmena al capdavant, però una aliança de les dretes (PP-Cs-Vox) va ajudar José Luis Martínez Almeida (PP) a aconseguir la vara de comandament. A Barcelona, Manuel Valls i la seva plataforma van ser claus perquè Ada Colau (Barcelona en Comú) revalidés el càrrec per evitar que Ernest Maragall (ERC) es convertís en el nou alcalde. La líder dels comuns també va sumar aquesta aliança al PSC.
A Saragossa, Pilar Alegría (PSOE) va ser la que va recollir més paperetes, però va ser tombada per Jorge Azcón (PP), que va sumar el suport dels regidors de Ciutadans i de Vox. Només quatre anys després, Alegría s’ha instal·lat a Madrid i és ministra d’Educació i portaveu de l’executiva federal. Azcón, per la seva banda, ha avançat en la seva carrera interna i ha sigut col·locat per Feijóo en la candidatura autonòmica, per intentar arrabassar-li el Govern d’Aragó a Javier Lambán (PSOE) en els comicis autonòmics de maig.
A Melilla es va posar fi a 19 anys ininterromputs del PP per la suma dels vuit membres de Coalició per Melilla i els quatre del PSOE que van entregar el poder a l’únic de Ciutadans: Eduardo de Castro. L’alcalde-president, dos anys més tard, va ser expulsat per ocultar la seva imputació en un cas de prevaricació. I, en les municipals del 2019, el PSOE va acceptar compartir l’alcaldia dos anys amb Ciutadans per poder governar.
Altres països
Notícies relacionades«És honest que abans de les eleccions un partit faci aquesta proposta. El Govern està, si més no, descol·locat, i acredita que li val governar amb tots i amb tot, perdi o guanyi», va declarar aquest dimarts Feijóo a la premsa. «Hi ha països on hi ha segona volta, en d’altres hi ha un plus per a la llista més votada, com Itàlia o Grècia, i d’altres on directament als ajuntaments governa la llista més votada, com a Portugal», va afegir.
Respecte a no haver-se compromès per escrit a deixar governar Sánchez si el PSOE és el més votat, va respondre que, si vol el secretari general socialista, poden arribar a un pacte abans de les generals. «Si el PSOE vol, nosaltres volem. Si hi ha un pacte, serem coherents amb el pacte», va sentenciar. Algunes enquestes avancen un escenari complicat de governar, amb un resultat molt ajustat entre el bloc del PSOE i els seus socis d’aquesta legislatura i el PP-Vox. A la Moncloa creuen que, si no ho ha posat en el seu Pla de Qualitat Institucional, és perquè no s’atreveix a deixar per escrit que es quedarà assegut si el PSOE queda primer i el seu partit suma amb el de Santiago Abascal.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"