Davant la cimera hispanomarroquí

Les duanes de Ceuta i Melilla obren en una prova pilot

El Govern destaca la «fita» que suposa l’obertura de la duana a Ceuta, on abans no n’hi havia

Les duanes de Ceuta i Melilla obren en una prova pilot
4
Es llegeix en minuts

Els Governs d’Espanya i el Marroc han portat a terme aquest divendres amb èxit una prova per a l’obertura de la duana de Melilla i la d’una nova a Ceuta, a falta que en la cimera de la setmana vinent es fixi el calendari que permeti la represa del comerç «amb totes les garanties», ha informat el Ministeri d’Afers Estrangers.

El delegat del Govern a Ceuta, Rafael García, ha explicat que el que s’ha portat a terme ha sigut una «prova d’intercanvi comercial», que en el cas de Ceuta suposa «una cosa inèdita fins ara» i una «fita en la relació entre tots dos països» ja que no existia prèviament. Quant a la de Melilla, el Marroc la va tancar unilateralment el 2018.

Les fronteres terrestres amb el Marroc van reobrir el 17 de maig, tot i que només a ciutadans de la Unió Europea i amb permís per a circulació en territori Schengen. A partir del 31 de maig, va arrencar una segona fase que va permetre l’accés «als treballadors transfronterers legalment reconeguts», sense que per ara s’hagi resolt la situació per a la resta de marroquins.

Fins abans de la pandèmia, els residents a les províncies de Nador i Tetuan, frontereres amb les dues ciutats autònomes, estaven exempts de visat i podien creuar sense problemes els passos fronterers d’El Tarajal, a Ceuta, i de Beni Enzar, a Melilla, però l’esmentada exempció no s’ha recuperat de moment.

«La d’avui és una primera expedició comercial que, a mode experimental, ens permetrà comprovar sobre el terreny la capacitat de resposta dels dos països», han ressaltat García, en declaracions facilitades per Exteriors. «Això permetrà adaptar, de manera gradual, una nova normalitat que Espanya i el Marroc desitgen assolir al més aviat possible», han precisat.

Calendari

En aquest sentit, durant la Reunió d’Alt Nivell (RAN) de l’1 i 2 de febrer a Rabat es podran analitzar els «resultats de la prova pilot» i amb això dissenyar «un calendari que permeti el comerç entre tots dos països amb totes les garanties», ha puntualitzat. Des del Govern s’ha insistit en tot moment que la reobertura seria ordenada i evitant el comerç atípic que hi havia en el passat.

Les proves que s’han portat a terme a les dues ciutats autònomes, tant des de com cap al Marroc, permetran conèixer «les necessitats en matèria d’infraestructures, per a la implementació dels controls i per al desplegament del personal necessari amb què donar una resposta als usuaris» de les dues duanes, ha rematat. Aquest era un dels punts clau de la declaració conjunta subscrita el 7 d’abril passat després de la trobada mantinguda entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el rei Mohamed VI a Rabat. En aquesta, els dos governs anunciaven que «la plena normalització de la circulació de persones i de mercaderies» es restabliria «de manera ordenada, incloent-hi els dispositius apropiats de control duaner i de persones a nivell terrestre i marítim».

Va ser el mateix Sánchez que va avançar que hi hauria duanes a les dues ciutats autònomes en la roda de premsa que va oferir al terme de la reunió amb què es va posar fi a la greu crisi diplomàtica suscitada per l’acollida a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, per ser tractat per covid i la seva postura respecte al Sàhara. Així, el president va dir que es reobriria la duana de Melilla, que el Marroc va tancar de forma unilateral el 2018, i es procediria a l’obertura d’una instal·lació d’aquest tipus a Ceuta, on mai n’hi va haver. Per a això, en aquesta última ciutat autònoma s’havia habilitat una zona específica i instal·lat una caseta pintada de blau amb el logo de l’Agència Tributària. Inicialment no hi va haver confirmació oficial del Marroc sobre aquest extrem i fins i tot un alt càrrec va arribar a dir que no era viable, però en darrer terme Rabat va manifestar el seu compromís amb el compliment de tots i cada un dels punts inclosos en la declaració conjunta per boca del seu ministre d’Exteriors, Naser Burita.

La llavor de l’acord

Notícies relacionades

Va ser el setembre passat a Nova York, on es va reunir amb Albares en els marges de l’Assemblea General de l’ONU. «Hem acordat treballar perquè l’inici del pas de mercaderies de manera ordenada i gradual a través dels llocs duaners terrestres tingui lloc al llarg del mes de gener», va revelar llavors el cap de la diplomàcia.

Posteriorment, a finals de novembre, tots dos van ratificar que les duanes obririen abans de la celebració de l’Illa de la Reunió d’Alt Nivell (RAN), que se celebrarà l’1 i 2 de febrer a Rabat i en una entrevista concedida a Europa Press l’1 de gener passat Albares va recalcar que la voluntat dels dos països és que «sigui una obertura ordenada i gradual». «Hi ha imatges del passat que no volem tornar a veure», va recalcar, descartant que torni a aparèixer el denominat «comerç atípic». La idea, va explicar el ministre, és actuar com s’ha fet amb el pas de persones. «Ha de ser una obertura gradual precisament per no tornar a caure en els errors del passat», va remarcar.