L’AUDIÈNCIA NACIONAL L’INVESTIGA
Missatges en xarxes i propaganda extremista: la radicalització de l’atacant d’Algesires, al focus de la investigació
Kanjaa, que tenia pendent la seva expulsió del nostre país des del juny passat, compareixerà dilluns vinent davant del jutge Joaquín Gadea
Yassine Kanjaa, el sospitós de perpetrar l’atac gihadista que va causar la mort a cop de matxet del sagristà Diego Valencia i ferides greus a un sacerdot dimecres a la tarda a Algesires (Cadis), va començar a mostrar la seva radicalització islamista en xarxes socials de manera molt recent, segons han detectat els investigadors del cas. Aquests missatges mostraven el fanatisme del presumpte autor de la mort del sagristà d’una manera ‘infantil’, segons el parer dels investigadors.
Amb aquesta hipòtesi, serà el material trobat per la Policia Nacional durant el registre de la seva vivenda –diverses memòries d’USB i el seu mòbil, al qual hi ha extractes de converses en xats islamistes radicals– el que ajudi a determinar la naturalesa i l’abast de l’ocorregut a Algesires, malgrat que, en tot cas, el contingut gihadista d’aquests dispositius sembla «molt bàsic».
La diligència policial anava encaminada a buscar qualsevol dispositiu o documentació que tingués relació amb els fets, en especial, cartes o documents procedents de grups gihadistes que encaixessin amb els fets investigats. Els agents van trobar propaganda gihadista que reforçaria la hipòtesi d’una recent radicalització.
A més de l’entrada a la vivenda, el magistrat va autoritzar la recopilació i la clonació de les evidències digitals confiscades, per a la qual cosa va comandar els membres de la Comissaria General d’Informació del Cos Nacional de Policia i la Brigada Local d’Informació d’Algesires.
Va actuar sol
El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va confirmar en roda de premsa que el detingut va actuar sol i que no estava «en cap radar per radicalització», si bé va afegir que en l’actual estat de la investigació «totes les hipòtesis continuen obertes».
El presumpte terrorista compareixerà dilluns vinent davant el jutge de l’Audiència Nacional Joaquín Gadea després que la policia hagi demanat la pròrroga de la seva detenció per continuar avançant en les investigacions abans de posar-lo a disposició judicial. Les diligències obertes, numerades com a DP 7/2023, s’han declarat secretes.
De moment, el jutge de reforç del Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional atribueix els atacs proferits pel ciutadà marroquí, de 25 anys, contra dues esglésies d’Algesires, al «salafisme gihadista», segons han informat fonts jurídiques. En concret, l’instructor considera que els fets són constitutius d’un delicte d’assassinat i lesions amb instrument perillós amb finalitats terroristes, ja que afirma que pretenia «alterar la pau pública mitjançant l’execució d’actes de terror, cosa que hauria pogut motivar l’actuació criminal».
El relat dels fets
A la interlocutòria dictada arran de la detenció de Kanjaa, per tal d’autoritzar l’entrada i el registre a la seva vivenda, el jutge Gadea fa un relat detallat de la seva actuació.
La resolució assumeix el relat de la policia judicial, al qual s’assegura que Kanjaa va entrar primer a l’església de San Isidro, on va iniciar «una discussió amb els presents i va manifestar als feligresos de manera vehement que l’única religió que s’ha de seguir és la religió islàmica».
Tanmateix, el presumpte autor dels fets va abandonar el temple religiós, on va tornar poc després, sempre segons la interlocutòria del magistrat de l’Audiència Nacional, que diu que les persones que eren a l’església van sentir que «algú situat a l’exterior de l’església» cridava «en àrab».
A l’acabar-se la missa, el sacerdot Antonio Rodríguez va baixar del púlpit per comprovar què estava passant. I en aquell moment l’investigat, «que duia a la mà un matxet de grans dimensions, de manera sobtada», va agredir el rector, a qui va causar «lesions de molta gravetat». Va ser traslladat a l’Hospital Punta Europa, on aquest dijous va rebre l’alta després de ser operat.
Kanjaa es va desplaçar després a un «centre de culte catòlic» veí «anomenat Virgen La Palma, situat a uns 200 metres» del primer, on va matar el sagristà: «En aquell instant, Yassine Kanjaa inicia diversos atacs sobre l’home i li causa unes primeres lesions, si bé el mossèn ara mort intenta fugir», diu la resolució judicial.
«Un cop es troba al mig de la plaça és atrapat per l’atacant, que, una vegada que el té a terra, subjecta la catana amb les dues mans i, aixecant la mirada al cel i cridant unes paraules en àrab entre les quals se sent la paraula ‘Allah’ (Al·là), li clava una última estocada mortal».
La posterior detenció de Kanjaa, prossegueix la interlocutòria, es va portar a terme «de manera molt tranquil·la», ja que ell es va adreçar «a la coneguda com ermita Europa, situada a la mateixa plaça». Al tractar sense èxit d’accedir a l’interior del temple, va ser arrestat per agents de la Policia Local d’Algesires «sense oposar resistència», però «proferint crits d’‘Allahu akbar’» (Al·là és gran).
Vida en un ‘pis pastera’
El sospitós detingut vivia de lloguer en un ‘pis pastera’ amb altres persones, es trobava en situació irregular al nostre país i tenia un expedient d’expulsió d’Espanya des del juny del 2022. Kanjaa, marroquí de 25 anys, va entrar a Espanya de manera irregular el 2019 i des del juny passat tenia pendent la seva expulsió a l’estar en situació irregular. El Ministeri de l’Interior explica que, al tractar-se d’un procediment administratiu amb totes les garanties, la seva execució «no és immediata».
A la investigació oberta a l’Audiència Nacional té previst personar-se l’Associació Víctimes del Terrorisme, que també ha contactat amb el Ministeri de l’Interior per oferir-li els seus serveis psicològics, de cara a atendre les víctimes i els afectats per l’acció criminal a diverses esglésies registrada a Algesires.
D’altra banda, també s’ha conegut que el Govern de Gibraltar va expulsar al Marroc el 2019 Yassine Kanjaa, que va ser detingut el 2 d’agost del 2019 per entrar juntament amb altres persones en una moto aquàtica sense la documentació necessària al territori de la colònia britànica, segons consta en un comunicat de premsa difós per les autoritats del Penyal.
Notícies relacionadesEl sospitós dels atacs d’Algesires va comparèixer davant un tribunal el 5 d’agost del 2019, que va acordar que fos deportat [al Marroc] el 8 d’agost del 2019, i va passar detingut tot el temps des que se’l va detenir fins que se’l va expulsar de Gibraltar.
L’atac va donar lloc a una reunió del Consell de Contingència de Gibraltar que va estar copresidida pel governador, David Steel, i pel ministre principal al territori britànic, Fabián Picardo. En aquesta trobada es va determinar que no hi ha cap amenaça concreta per a Gibraltar, per la qual cosa el nivell d’amenaça s’ha de mantenir en moderat. Aquest nivell determina que el risc que Gibraltrar rebi un atemptat terrorista continua sent una cosa possible, tot i que no probable.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Ben-Gvir dimiteix en protesta contra l’alto el foc
- La treva a Gaza començarà avui amb l’alliberament de tres ostatges israelians
- Thomas Drake : "Utilitzar els satèl·lits de Musk a l’espai és cedir sobirania a la Terra"
- Macroprotesta a Washington en vigílies de la tornada de Trump
- Nova era en la Casa Blanca