Efectes indesitjats
El Govern explora com canviar la ‘llei del sí és sí’ perquè no hi hagi més rebaixes de penes
El Govern s’ha fet pregar, però després d’aguantar el tipus amb més de 200 rebaixes de condemna a violadors i el desgast que suposa cada una que es coneix, ha decidit explorar la via que se li reclamava des que va entrar en vigor la ‘llei del sí és sí’: reformar-la «per garantir que no torni a passar, i resoldre a futur els problemes detectats», han assenyalat aquest dissabte fonts de l’Executiu.
Des de Podem s’admet que «continuen treballant en aquest tema» i que «el Govern no ha parat de buscar fórmules perquè la llei s’apliqui de manera correcta, i comparteix la preocupació social per les decisions d’aquests jutges que estan decidint rebaixar penes.» No obstant, asseguren que «en el dia d’avui no hi ha cap acord sobre una solució vàlida», i retreuen que el PSOE rebi «pressions per tornar al model anterior i que el consentiment deixi de ser el centre del Codi Penal», punt sobre el qual pivota tota la reforma i que sense el qual es convertiria en inútil.
Des de la Moncloa, per la seva banda, asseguren que aquestes suposades pressions només provenen del carrer, de la ciutadania, no de cap altre lloc. Prèviament fonts de l’Executiu havien insistit en la dificultat que planteja la reforma de la llei i la necessitat d’«abordar amb responsabilitat aquesta situació», cosa que obliga a fer-ho amb «deteniment», atesa la seva complexitat «des del punt de vista tècnic».
Des del Govern
«S’està fent una feina molt seriosa i rigorosa, des que es van conèixer les primeres resolucions judicials, per garantir que no tornin a passar, i resoldre a futur els problemes detectats», insisteixen des del Govern, en el si del qual hi havia qui defensava la necessitat de fer aquest pas, malgrat els temors que plantejava el mateix Pedro Sánchez, consistents en el fet que això suposés trencar l’Executiu o una caiguda electoral d’Unides Podem que el fes irrellevant de cara a les pròximes eleccions.
En qualsevol cas, i malgrat els canvis anunciats, que des de la direcció del PSOE consideren una notícia «boníssima» a uns mesos dels comicis del maig, l’Executiu no ha canviat en cap moment el discurs i continua mantenint que la ‘llei del sí és sí’ és bona: «Una conquesta del moviment feminista, nascuda per protegir més les víctimes», perquè «tipifica com a delicte actituds masclistes que abans no eren considerades» com a tals i posa èmfasi en el consentiment en línia amb el Conveni d’Istanbul.
No obstant, és una obvietat que s’han «constatat alguns efectes indesitjats» que han produït una «preocupació social» que l’Executiu comparteix, apunten les mateixes fonts. Un resultat que no era difícil de preveure quan assimiles els abusos a les agressions, cosa que t’obliga a abaixar el ventall de penes de presó previstes. En qualsevol cas augmentar el càstig punitiu mai ha estat en l’ànim del legislador en aquesta norma.
A partir de la reforma
La intenció d’avançar en la reforma, com havia avançat aquest dissabte ‘La Vanguardia’, pretén garantir que no tornin a haver-hi rebaixes de condemna, de manera que serà necessari modificar la norma perquè almenys els delictes comesos després de l’entrada en vigor del canvi ja no es vegin afectats.
L’Executiu, però, es cura en salut assenyalant que, en qualsevol cas, l’aplicació del canvi, com ha passat amb la ‘llei del sí és sí’, dependrà dels jutges, que poden continuar acordant rebaixes de condemnes en els casos que creguin que la nova norma és més beneficiosa per al reu, perquè continua sent un principi fonamental del dret aplicar la norma més beneficiosa per al reu amb caràcter retroactiu; el que està vetat és fer-ho amb la més perjudicial.
En un to elegant i conciliador, que després des de Podem s’ha posat en certa manera en entredit, des de la Moncloa, per a la reforma de la norma estrella del ministeri d’Irene Montero, s’apuntava a una tasca comuna dels partits que componen el Govern, «de la mà de la ministra d’Igualtat en tot moment».
L’objectiu és tancar els problemes que està plantejantsobretot de cara a les pròximes cites electorals, durant les quals una rebaixa més sonada que d’altres o que algun dels beneficiats torni a delinquir podria posar en seriosos conflictes les expectatives electorals del PSOE i de Podem.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors