Discrepàncies internes
Igualtat accepta reformar la llei del ‘només sí és sí’ després del desafiament del PSOE
Podem cedeix a canviar la norma mentre no es torni al model anterior que pivotava sobre si hi havia violència o intimidació
El Govern modificarà la llei del ‘només sí és sí’ després del degoteig constant de rebaixa de condemnes a més de 270 violadors. Almenys, les dues ànimes de l’Executiu, el PSOE i Unides Podem, semblen disposades a buscar un acord que acabi amb aquests «efectes indesitjats» i retocar el Codi Penal. Després d’un cap de setmana en què les diferències entre les dues formacions s’han fet més que patents amb l’encreuament de propostes contraposades, els socialistes van anunciar aquest dilluns que registraran una proposició de llei al Congrés per reformar la llei. Amb o sense Unides Podem. Després d’aquest desafiament, el Ministeri d’Igualtat va comunicar que accepten modificar la norma, una cosa que fins ara els resultava impensable, sempre que no torni al model anterior que pivotava sobre si hi havia violència o intimidació.
Després de mesos d’esquivar les discrepàncies en el si del Govern de coalició a costa de la llei del ‘només sí és sí’, la reducció de penes a violadors ha acabat fent efecte en l’Executiu. Des de dissabte passat, l’ala socialista venia avisant de la seva intenció de retocar la norma i aquest dilluns va arribar l’anunci definitiu. «Modificarem i corregirem aquesta llei per evitar aquests efectes indesitjats», va sentenciar la portaveu del PSOE, Pilar Alegría, en una roda de premsa a la seu del partit. La fórmula escollida serà una proposició de llei que, de moment, no està redactada, però que registraran pròximament.
Després que durant el matí, la ministra Portaveu, Isabel Rodríguez, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, recalquessin la intenció de «corregir la llei» per acabar amb alguns «efectes indesitjats, Alegría va confirmar aquest punt i va apuntar que «la fórmula per retocar puntualment aquests efectes indesitjats se substanciarà en un augment de les penes dels agressors sexuals». En aquest sentit, el Ministeri de Justícia ja estaria treballant en un esborrany en el qual es contemplaria tornar a les condemnes que figuraven en el Codi Penal abans de la llei del ‘només sí és sí’, tot i que, en tot cas, no afectarà les rebaixes de condemna ja efectuades. A més, Alegría va posar èmfasi en el fet que «la llei té un nucli fonamental que és el reconeixement explícit del consentiment de la dona i aquest cor en cap cas es modificarà».
Nou posicionament
Escassos minuts abans que Alegría oferís la seva roda de premsa, la coportaveu nacional de Podem Isa Serra va reiterar en gairebé mitja desena d’ocasions que els seus socis compartien la idea que «un canvi penal no farà front al problema». Sens dubte, els socialistes no pensen així. La dirigent morada va denunciar les «pressions» que estan patint els seus socis i va reiterar que no volien retocar el text que va entrar en vigor a l’octubre.
Tanmateix, ja durant la tarda, la secretària d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez, va comunicar que accepten realitzar canvis per elevar les penes mínimes, tot i que amb una condició: no tornar al model anterior. Referent a això, la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, va assenyalar que «si s’introdueix una altra vegada aquesta inèrcia que hi ha d’atendre la violència o la intimidació això es converteix en un calvari probatori» i denuncien que això és el que planteja l’esborrany de Justícia. A més, les dues dirigents van reconèixer que des del desembre que estan negociant amb el PSOE i que els han fet propostes «que tenien a veure amb la vigència del dret transitori com amb algun retoc de les penes mínimes».
Buscant un acord
Malgrat les reticències de Podem i abans que els morats s’obrissin a aquestes modificacions, Alegría va assegurar que la voluntat del PSOE és presentar «una proposta que compti amb el consens dels dos partits. Un document conjunt, consensuat i que una vegada presentat compti amb el suport majoritari de la resta dels partits polítics». No obstant, va avisar que la registraran en solitari si l’entesa no és possible: «En el cas de no donar-se aquesta aposta en comú, per part del PSOE sí que farem un pas endavant». A més, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va oferir a Pedro Sánchez gairebé alhora els vots del seu partit per aprovar una modificació «tingui o no suports en el seu Consell de Ministres».
Notícies relacionadesRodríguez també s’ha mostrat «absolutament convençuda» que arribaran a un acord. Per justificar-ho, va reiterar que des del desembre li han fet arribar al Ministeri de Justica «més de tres propostes de reforma del Codi Penal», malgrat que públicament sempre han reivindicat que es tracta d’un problema d’interpretació per part dels jutges. «Hem de superar aquest espai intermedi sense carregar-nos aquest sistema», va defensar Rosell amb referència a la baixada de penes als violadors que van ser condemnats abans de l’aprovació de la norma i que després n’han sortit beneficiats.
A l’equip de Montero recalquen que les rebaixes de condemnes «són conseqüència de la incorrecta aplicació del dret transitori i de la mateixa llei». La proposta que han fet al PSOE per evitar aquestes situacions és un decàleg de mesures urgents entre les quals hi ha el doblar els jutjats exclusius de violència sobre la dona, ampliant les seves competències als delictes contra la llibertat sexual; reforçar la Fiscalia de violència sobre la dona; garantir l’assistència jurídica gratuïta a les víctimes; formació especialitzada en violència contra les dones a tot el personal de l’Administració de Justícia i Interior; o implementar les ajudes a víctimes de violències sexuals. Els morats prefereixen l’aplicació d’aquest decàleg a canviar la norma, tot i que ho veuen com un mal menor.