Investigació

El jutge conclou que el presumpte gihadista d’Algesires va actuar de manera «conscient» i «deliberada»

El magistrat Joaquín Gadea ressalta que Yassine Kanjaa tenia perfectament definits els «seus objectius», que eren els religiosos cristians i els musulmans no practicants

El jutge conclou que el presumpte gihadista d’Algesires va actuar de manera «conscient» i «deliberada»
4
Es llegeix en minuts
Tono Calleja Flórez

El jutge de l’Audiència Nacional que investiga el presumpte atac gihadista d’Algesires (Cadis), Joaquín Gadea, afirma que Yassine Kanjaa, el presumpte autor de la mort del sagristà Diego Valencia, va actuar en tot moment de manera «conscient» i «deliberada», ja que tenia perfectament definits els «seus objectius», que eren els religiosos cristians i els musulmans no practicants, diu una nota de premsa de l’Audiència Nacional que va informar de la decisió de l’instructor de decretar presó incondicional contra aquest ciutadà marroquí de 25 anys.

Aquest va ser el motiu, prossegueix el jutge, pel qual a l’irrompre a les esglésies d’Algesires, Kanjaa va focalitzar les seves accions violentes contra les persones que havia escollit: «La primera d’elles contra els sacerdots, reconeixent que la seva intenció era matar tots els sacerdots que eren a l’església. I en segon lloc centra el seu atac contra un marroquí a qui considera infidel, al creure que estava davant un convers, per no practicar l’autèntica religió, i a qui va agredir amb intenció de matar-lo».

L’instructor concreta, en aquest sentit, que en les dues declaracions que va prestar Kanjaa, la primera davant la Policia i la segona al Jutjat, «tret d’algunes contradiccions sobre elements perifèrics del relat», va ser «capaç de reproduir en essència els aspectes més importants de la seva acció». D’aquesta manera, Gadea descarta, de moment, que l’arrestat, que té antecedents per problemes psiquiàtrics al Marroc, hagués realitzat alienat l’atac les esglésies d’Algesires

No va ser dirigit

Gadea entén que els indicis recopilats sustenten que l’activitat desenvolupada per Kanjaa es pot qualificar com un atac gihadista que va ser dirigit, tant contra sacerdots que professen la fe de l’Església catòlica, com contra musulmans que per a l’investigat no segueixen els preceptes de l’Alcorà. No obstant, destaca que el presumpte autor de l’atac hauria actuat sol i que no ha comptat amb l’ajuda de tercers. Així ho ha reconegut el mateix detingut, tant al Jutjat com davant la Policia, ja que en tot moment va rebutjar haver sigut dirigit per altres persones o haver jurat lleialtat a cap organització o grup terrorista.

El jutge conclou, d’aquesta manera, que el detingut s’identifica amb un perfil de «terrorista autoadoctrinat» que actua de manera individual sense estar vinculat directament amb una organització terrorista concreta. No obstant, sí que va portar a terme la seva acció en nom del fenomen gihadista «a què tants s’adhereixen de manera remota, generant un atac violent que causa terror en la societat i desestabilitza la pau social», diu Gadea en la nota difosa per l’Audiència Nacional.

Xarxes socials

Per això, el magistrat va acordar aquest dilluns a la tarda presó incondicional per a Yassine KanjaaGadea li atribueix els delictes d’assassinat i lesions amb finalitats terroristes de l’article 573 del Codi Penal que podrien comportar la presó permanent revisable.

Tal com va avançar El Periódico de España, del grup Prensa Ibérica, els agents de la Comissaria General d’Informació (CGI) encarregats de les indagacions van detectar a l’analitzar les xarxes socials del presumpte autor de l’atac a dues esglésies de la localitat andalusa que Kanjaa va començar a mostrar de manera recent la seva radicalització islamista a les xarxes socials. L’espai temporal en el qual es produeix la seva radicalització, prossegueix el jutge Gadea, «coincideix plenament amb l’observat en les seves xarxes socials, tal com recull l’informe policial».

El jutge destaca, després d’analitzar l’activitat del detingut a les xarxes socials, el contingut del seu telèfon i les declaracions dels testimonis, que Kanjaa manté una visió radical de l’Islam: «Trobant-se plenament radicalitzat en terrorisme gihadista culminat després d’un adoctrinament ideològic que es podria qualificar de ràpid i que ha finalitzat amb la comissió d’accions violentes contra altres persones provocant, conscientment i intencionadament el dany més gran possible, mantenint en tot moment el control de la situació».

Radicalització ràpida

Per això, segons el jutge apunta, amb base als indicis obtinguts, que Kanjaa podia haver iniciat recentment un procés de radicalització religiosa que va desencadenar els fets esdevinguts dimecres passat a Algesires.

Les declaracions dels testimonis recollits a l’informe policial indiquen que el canvi en el detingut va tenir lloc en l’últim mes o mes i mig. En aquest lapse de temps va passar de tenir una vida que els al·ludits van qualificar de «normal», –ja que els seus companys de pis van assenyalar que el detingut «bevia alcohol i fumava haixix»–, a canviar de manera radical els seus hàbits, i va començar a escoltar de manera assídua l’Alcorà a través d’àudios des del seu telèfon mòbil.

Petició del fiscal

El magistrat va prendre la decisió d’enviar aquest ciutadà marroquí a la presó després que el fiscal encarregat de les indagacions, Emilio Miró, reclamés el seu ingrés a presó de manera provisional i sense fiança. El representant del Ministeri Fiscal va justificar aquesta petició perquè aprecia en el detingut risc de fuga, al mateix temps que pot ocultar proves i cometre altres fets delictius.

Notícies relacionades

El fiscal Emilio Miró considera que Kanjaa, que aquest dilluns ha declarat durant més d’una hora a l’Audiència Nacional, ha comès un delicte d’assassinat terrorista, un altre d’intent d’assassinat terrorista, així com un delicte de lesions terroristes.

En la interlocutòria d’entrada i registre de la vivenda del presumpte autor dels fets el magistrat Gadea ja explicava que les diligències s’havien obert per un delicte d’assassinat amb finalitats de terrorisme. A més, va atribuir els atacs a les esglésies al «salafisme gihadista».