Pressupostos de la Generalitat
La Moncloa i les federacions del PSOE més crítiques amb ERC beneeixen els comptes catalans
L’acord entre els republicans i els socialistes permet a Sánchez remarcar que el procés ha acabat i el bloc independentista està trencat
El Govern i el PSC tanquen el pacte per als pressupostos del 2023
Pressupostos de Catalunya: ¿en què consisteix l’acord entre el Govern i el PSC?
L’acord entre ERC i el PSC per als nous pressupostos de la Generalitat, firmat aquest dimecres a la tarda per Pere Aragonès i Salvador Illa, té conseqüències importants més enllà de Catalunya. Els nous comptes autonòmics, amb els comuns com a tercer aliat, venen a recolzar la tesi del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que el procés s’ha acabat. Són una prova que l’independentisme està trencat, amb Junts per Catalunya allunyat d’aquesta equació, alhora que els republicans i els socialistes es donen la mà tant dins com fora de Catalunya. Sánchez es disposa ara, quan falten menys de quatre mesos per a les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig, a transmetre que les seves polítiques davant la crisi territorial estan funcionant.
L’acord pressupostari, continuen fonts socialistes, també hauria de tenir efectes molt rellevants al Congrés dels Diputats. L’últim any d’aquesta legislatura sense precedents (marcada per la pandèmia i la primera experiència en la història democràtica espanyola d’una coalició al Govern central) encara falten dos projectes legislatius clau: la llei de vivenda i la reforma de la llei mordassa. En tots dos casos, el vot a favor d’ERC resulta indispensable. Ara «ja no tenen excuses», assenyalen a la direcció del grup parlamentari socialista. Els republicans, tanmateix, indiquen que aquestes iniciatives no tenen «absolutament res a veure» amb els comptes catalans.
El final de la unitat
El Govern central feia setmanes que insistia que Illa, com a líder de l’oposició a Catalunya i primer secretari del PSC, tenia «plena autonomia» per arribar o no a una entesa amb el president Aragonès. Però els vincles entre Sánchez i Illa són molt estrets, la seva interlocució és molt fluida des que el dirigent català va ser ministre de Sanitat en el pitjor moment de la crisi del coronavirus, i a la Moncloa s’observava al mil·límetre cada pas de la negociació pressupostària. Aquest dimecres, després de l’anunci del pacte, hi ha hagut sensació d’alleujament. «És una grandíssima notícia per a Catalunya i per a Espanya», ha dit el ministre de Presidència, Félix Bolaños, per a qui l’acord suposa dir «adeu» als «blocs».
Dimarts passat, durant el debat al Congrés dels Diputats per aprovar l’últim decret amb mesures socials per fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna, al qual ERC es va abstenir per pressionar amb els comptes catalans, Sánchez va dir que el procés havia «acabat». Almenys, tal com es coneixia fins ara, perquè «ja no hi ha unitat independentista, unilateralitat ni confrontació». El que hi ha, va continuar el president del Govern, és «diàleg».
La tesi adquireix ara molta més força gràcies a l’acord pressupostari a Barcelona, que mostra tant els fruits d’aquest «diàleg» com la ruptura del bloc sobiranista, una cosa que fins i tot ha reconegut aquest dimecres el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. En aquest sentit, al Govern s’atorga importància a un missatge compartit aquest dimecres per Quim Torra, antecessor d’Aragonès al capdavant de la Generalitat. «Quina llàstima veure l’escut de la Generalitat al costat del logotip del PSC. D’una legislatura per culminar la independència a una altra per aturar-la», ha escrit Torra al seu compte de Twitter.
Quin greu veure l’escut de la Generalitat al costat del logo del PSC.
— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) 1 de febrero de 2023
D’una legislatura per culminar la independència a una altra per a aturar-la. pic.twitter.com/qKTinrrHLg
«L’acord és un exercici de política útil, que permet continuar avançant per normalitzar la situació de Catalunya i per la convivència. És una mostra dels fruits del diàleg i dels acords al marge dels blocs que venien funcionant fins ara», argumenten a la direcció del PSOE.
Fins i tot les federacions socialistes més crítiques amb l’acostament de Sánchez a ERC comparteixen aquest enfocament. Per exemple, Castella-la Manxa: el seu president autonòmic, Emiliano García-Page, va arribar a acusar, al desembre, el cap de l’Executiu de «prendre els ciutadans per tontos» al «pactar condemnes amb delinqüents» en la reforma de la malversació, acordada amb ERC.
Fonts pròximes a Page han utilitzat aquesta vegada un to molt diferent per valorar l’acord pressupostari. «Si tots assumim que és millor que el PNB depengui del PSE abans que de Bildu, el mateix es pot predicar a Catalunya. Illa és el líder del PSC que més confiança ens fa des dels temps de Pasqual Maragall, inclòs el mateix Maragall», han assenyalat a l’entorn del president castellanomanxec, al qual no hi ha temor de les conseqüències del pacte entre ERC i el PSC davant les eleccions del maig.
La negociació parlamentària
I després hi ha el Congrés dels Diputats. Els socialistes creuen que els comptes catalans acabaran de desencallar dos projectes legislatius tan importants com la llei de vivenda i la reforma, que no derogació, de la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa. Assenyalen que els republicans ja no tenen «excuses» per abstenir-s’hi o votar-hi en contra.
Notícies relacionadesPerò a ERC refreden aquest escenari. Aquestes dues normes, assenyalen al seu grup parlamentari, «no tenen absolutament res a veure» amb els pressupostos de la Generalitat. El vot en les dues iniciatives, continuen les mateixes fonts, «es decidirà en funció del seu contingut». En vivenda hi ha un grau més elevat d’entesa que en la llei mordassa, expliquen, perquè en aquesta darrera encara queden molts aspectes sobre els quals «continuar parlant».
Els republicans són molt crítics amb la proposta socialista. «No s’elimina una de les sancions que ha generat gran quantitat de multes, les faltes de respecte als membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat –assenyalen–. Tampoc s’elimina ni es matisa prou el concepte de ‘desobediència’. I, sobre l’ús de les pilotes de goma, no es prohibeix ni s’admet que es revisin o es publiquin els protocols». Tot i així, poc després que transcendís el pacte sobre els comptes, ERC ha decidit en l’últim moment firmar l’esborrany de la nova norma eleborat en la ponència. «Hem de continuar parlant», diu el partit d’Aragonès.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Emiliano García - Page Congrés PSOE ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Pressupostos Generalitat de Catalunya Pedro Sánchez PSC PSC Llei mordassa
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034