Congrés de la formació

EUiA s’independitza dels Comuns i ultima l’aliança amb ERC

El partit que va liderar Joan Josep Nuet advoca per enfortir una aliança de les esquerres sobiranistes davant la «sociovergència»

EUiA s’independitza dels Comuns i ultima l’aliança amb ERC

ADEL PEREIRA

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Al penúltim congrés, el de l’octubre del 2016, hi van intervenir Ada Colau, Pablo Iglesias i Alberto Garzón. Al que se celebrarà aquest dissabte, serà el líder d’ERC, Oriol Junqueras, el que prendrà la paraula, a més de la líder de Guanyem i diputada per la CUP al Parlament, Dolors Sabater. Són dues estampes que resumeixen com EUiA ha passat de ser sota l’empara de la marca dels Comuns –des del seu naixement es van afegir al projecte junt amb Barcelona en Comú, ICV i Podem– a orbitar a prop d’ERC, amb la qual s’aliarà en una dotzena de grans municipis a les pròximes municipals a l’espera de si es consuma la coalició també a Barcelona.

El partit que va liderar durant set anys Joan Josep Nuet va quedar en una espècie de terra de ningú quan aquest va fundar Sobiranistes i va acabar a la candidatura d’ERC a les generals del 2019. Entre acusacions de «trànsfuga» i havent quedat la direcció del partit en mans d’afins a Nuet, la relació dels Comuns amb EUiA es va agrejar fins al punt que hi va intervenir Esquerra Unida, va trencar els llaços amb el seu fins aleshores soci català i va fundar Esquerra Unida de Catalunya, sigles que van aconseguir arrossegar dirigents com el diputat al Congrés i portaveu de Catalunya en Comú Joan Mena. Des del 2019, els vincles d’EUiA amb la confluència es van trencar, malgrat que alguns dels seus quadros continuen implicats en aquest espai en l’àmbit municipal, alhora que, per contra, s’han anat teixint confiances amb ERC.

La vuitena assemblea

Ara, la vuitena assemblea de la formació comunista, sota el lema ‘Cap a una república per a la majoria social’, està dissenyada per consolidar l’actual cúpula, actualitzar la política d’aliances i apuntalar un full de ruta que, remarquen, no dista gaire del rumb fixat quan es van enrolar en el repte electoral dels Comuns. Al capdavant d’EUiA continuaran com a coordinadors generals Héctor Sánchez i Mercedes Vidal, exregidora de l’Ajuntament de Barcelona que va renunciar al càrrec abans que finalitzés el primer mandat de Colau per les tensions dins de l’espai.

Al conclave d’aquest dissabte, al qual hi ha convocats 200 delegats en representació d’una organització que comptabilitza un miler d’afiliats, s’aprovarà una aposta estratègica que consisteix a emplaçar les formacions d’esquerres sobiranistes de Catalunya a «passar a l’ofensiva davant la sociovergència» que asseguren que s’acosta. Es tracta d’una apel·lació en la qual inclouen ERC com a partit central d’aquest espai ideològic, així com la CUP, però, també, els Comuns, malgrat l’evident ruptura de la confiança.

«Si no aconseguim teixir una majoria sobiranista d’esquerres, si repetim les mateixes fórmules, és molt difícil canviar el model de país sociovergent que busca obrir-se pas», argumenten des d’EUiA, i assenyalen els comicis municipals del maig com el primer assaig del que vindrà. Apunten, de fet, que les declaracions de l’alcaldable de Junts, Xavier Trias, i del PSC, Jaume Collboni, sobre obrir la porta a aliances entre si són un clar avís en aquesta direcció.

Fins ara, EUiA té previstes aliances electorals amb ERC per primera vegada a ciutats com l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Mollet del Vallès i Sabadell; en el cas de Badalona, aniran sota el paraigua de Sabater amb la CUP i Guanyem, i tenen pendent decidir què faran a Barcelona. De fet, és al consistori de la capital catalana on alguns dels seus quadros estan implicats amb el projecte de Barcelona en Comú. Tot i així, fonts coneixedores de les negociacions apunten que s’està també a prop de tancar una coalició amb els republicans a la capital.

La defensa de la «república catalana»

Notícies relacionades

Al congrés, asseguren, es ratificarà una aposta que «s’ha mogut molt poc» als últims 10 anys. De fet, apunten que en tot cas han sigut els Comuns els que s’han allunyat del seu projecte fundacional i ERC ha anat virant la seva estratègia fins a acostar-se als seus postulats. Posen com a exemple que el 2012 EUiA ja defensava una república catalana –també el 2017 la va encapçalar Xavier Domènech en la fundació de Catalunya a Comú– i un referèndum pactat, motiu pel qual ara mantenen «sintonia» amb el projecte que lidera ERC.

Tanmateix, és la constatació que si no sumen tots difícilment es podrà exercir de contrapès a una eventual aliança del PSC i de Junts el que aboca EUiA a estendre la mà també als Comuns, per molt que pesin les picabaralles passades. Una altra cosa és que el partit de Colau, que fa quatre anys que es va desentendre de la formació comunista, se senti interpel·lada.