Judici per corrupció

Uns 400 independentistes acompanyen Laura Borràs a les portes del TSJC

Turull carrega contra ERC i la CUP per no anar a la concentració: «Cadascú amb la seva consciència i conviccions»

  • MULTIMÈDIA | Laura Borràs, a judici: les claus del procés judicial per corrupció de la líder de Junts

JORDI BORRÀS/ACN

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De la mà de la seva filla i el seu marit, la presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha accedit aquest divendres a la primera sessió del judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Uns 400 independentistes l’han acompanyat abans de seure al banc dels acusats. Ha arribat al passeig de Lluís Companys acompanyada dels seus escuders, entre ells, els diputats Francesc de Dalmases, Aurora Madaula i Jaume Alonso Cuevillas, així com també de l’expresident Quim Torra. Però la concentració s’ha mesurat més per les absències que pels presents.

L’absència oficial del Govern, ERC, la CUP, Òmnium Cultural i l’AMI, i la plantada més destacada, la de l’alcaldable per Barcelona, Xavier Trias, que malgrat que ha expressat «tot» el seu suport a la líder del partit, ha afirmat que la seva feina «no és anar a aquestes coses», sinó «guanyar les eleccions», han marcat la convocatòria. A diferència d’altres compareixences, només l’ANC i el Consell de la República –que lidera des de Bèlgica l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont–, a més de JxCat, hi han enviat una delegació.

Els crits de «Laura, la nostra presidenta», «no és justícia, és venjança» i lemes a favor de la independència han marcat la cita, en la qual també s’ha presentat algun detractor que li ha llançat a Borràs un feix de bitllets de 200 euros falsos amb la inscripció: «Laura Borràs, corrupta.»

El cas Borràs genera incomoditat a les files independentistes perquè es jutgen unes presumptes irregularitats en la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), anterior al seu salt a la política a finals del 2017. Malgrat això, el secretari general, Jordi Turull, el líder del grup parlamentari, Albert Batet, i gran part dels diputats del partit al Parlament hi han anat a recolzar-la.

Borràs està acusada de prevaricació i falsedat documental i s’enfronta a 6 anys de presó, 21 d’inhabilitació i 144.000 euros de multa per presumptament haver fraccionat contractes per encarregar-los a dit a un conegut. La líder de Junts defensa que es tracta d’un cas de «persecució política» i de ‘lawfare’, un relat que no es creuen la resta de partits independentistes, que demanen no barrejar-lo amb el moviment independentista.

«No tindrà un judici just»

Notícies relacionades

En declaracions davant els periodistes, Turull ha dit que sempre recolzarà la presumpció d’innocència i que està convençut que Borràs «no tindrà un judici just» per l’«ostentació» del president del tribunal, Jesús Maria Barrientos, «contra l’independentisme» i perquè se li aplica «el codi penal de l’enemic». Sobre l’absència d’ERC i de la CUP, ha assegurat que li sap greu i que cadascú sap el que fa «amb la seva consciència i conviccions», tot i que ha insinuat que Junts «sempre ha estat en els judicis de persecució política».

El vicepresident de l’ANC, Jordi Pesarrodona, per la seva banda, ha continuat en la mateixa línia i ha etzibat que no hi ha garantia que tingui un judici just i no polititzat perquè «es demanen penes desmesurades contra persones molt dignes». «La justícia espanyola no és imparcial, és de part», ha dit. Unes declaracions en sintonia també amb les de Carme Garcia, representant del Consell de la República, que ha afirmat que Borràs és «innocent».