Memòria democràtica
El PSOE rebutja que la comissaria de la Via Laietana sigui un museu malgrat avalar-ho el 2017
Els socialistes argumenten que el «caràcter repressiu» que se li va donar durant el franquisme està superat
El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimecres una iniciativa d’ERC per sol·licitar al Govern central que reconverteixi la comissaria de la Via Laietana en un museu de la repressió franquista. El vot decisiu per tombar aquesta proposició no de llei ha sigut el del PSOE, que, al contrari del que va fer el 2017 amb un text idèntic, s’ha oposat al fet que l’actual seu de la Prefectura Superior de Policia de Barcelona sigui un «museu-centre memorial, documental i arxivístic de la repressió franquista a Catalunya».
Fa gairebé sis anys, l’exportaveu dels republicans Joan Tardà va defensar en la Comissió d’Interior del Congrés aquesta mateixa proposta. La iniciativa, tot i que amb esmenes, va tirar endavant amb el suport de totes les forces, amb l’excepció del PP. Els socialistes, aleshores, hi van introduir alguna modificació per sol·licitar que la Direcció Superior es traslladés a «una ubicació d’anàloga dotació i nivell». Aquest dimecres no han intentat ni buscar aquest punt intermedi.
«¿Què ha passat, senyoria del PSOE, des d’aleshores? L’hi dic jo: ara són al Govern i els toca fer coses. Abans només fent declaracions ja els valia i ara han d’actuar. I dic més, els fa pànic la policia, els tenen por», els ha etzibat la diputada d’ERC Maria Carvalho, encarregada de defensar la iniciativa. Lluny de quedar-se allà, els ha retret que aquesta mateixa por sigui la que «els impedeix ser conseqüents amb la paraula donada a la ciutadania de derogar la ‘llei mordassa’». «Facin-se dignes de la seva història d’una vegada, siguin valents, siguin dignes, conseqüents i acabin ja amb el monument a la ignomínia que és la comissaria de la Via Laietana», ha dit.
Les raons del canvi
Notícies relacionadesLes dures crítiques de Carvalho han caigut malament al diputat del PSOE Rafael José Vélez: «Els únics que han de témer i tenir por de la policia són els delinqüents. Prenguin-ne bona nota». Segons ha explicat, l’edifici on es troba la comissaria «va tenir un caràcter i un ús repressiu, s’ha d’assenyalar que aquesta època afortunadament està superada per la societat». «No es tracta d’amagar símbols de la dictadura i la repressió, sinó de mostrar amb orgull que la nostra democràcia i la nostra Constitució han aconseguit que els servidors públics treballin per protegir», ha sentenciat.
La proposició plantejava sol·licitar al Govern central la reconversió de la seu en un museu, el traspàs a la Generalitat dels arxius històrics corresponents a la brigada politicosocial que es mantingui a l’edifici, així com una còpia de la documentació incoada en la direcció de 1939 a 1977 per aquesta brigada i transferir a la Generalitat la gestió del museu.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia