Visita a Àustria
Sánchez crida Europa a «reindustralitzar-se» i apostar per l’«autonomia estratègica»
El cap de l’Executiu inicia a Viena la seva primera gira per preparar la presidència espanyola de la UE, que començarà al juliol
Constata amb el canceller Nehammer les seves diferències sobre la política comuna de migració i asil
Pedro Sánchez ha arrencat aquest dijous la seva primera minigira europea, pensada per preparar la presidència espanyola de la Unió Europa (UE) que començarà al juliol, amb una reunió amb el canceller d’Àustria, Karl Nehammer. Són moltes les qüestions que separen els dos mandataris, per exemple la política migratòria, però el president del Govern ha deixat clar que s’havia desplaçat fins a Viena, igual com farà amb almenys 14 capitals europees més durant els pròxims mesos, a «escoltar» i conèixer les inquietuds d’Àustria de cara a aquest segon semestre de l’any, a compartir la seva posició sobre dossiers fonamentals, i a buscar, amb la resta de socis europeus, punts de trobada».
En aquest sentit, durant una breu declaració sense preguntes al costat de Nehammer, Sánchez ha plasmat quines seran les prioritats de la presidència espanyola de la UE, una fita que també tindrà el seu pes en les eleccions generals, que en principi se celebraran a mitjans de desembre. Entre d’altres, la reindustralización de la UE, l’aposta per l’«autonomia estratègica» i la «unitat» davant la invasió russa d’Ucraïna.
Aquesta «maleïda guerra»
«Si alguna cosa hem après d’aquesta guerra, d’aquesta maleïda guerra, és la necessitat d’apostar per l’autonomia estratègica oberta, que serà una prioritat crucial en aquest període. Hem d’extreure les lliçons apreses en la pandèmia i en la guerra per reindustrialitzar Europa, aprofitant les oportunitats de la transició ecològica i la transformació digital», ha dit el president del Govern, que aquest mateix dijous viatjarà a Zagreb (Croàcia) i divendres serà a Ljubljana (Eslovènia).
Notícies relacionadesSobre la possibilitat d’un pacte per a una política comuna en migració i asil, una iniciativa que la UE està explorant sense èxit des de fa dos anys i mig, Sánchez s’ha limitat a assenyalar la seva predisposició a «intentar complir el calendari pactat» per segellar un acord d’aquest tipus quan acabi l’actual legislatura europea, a mitjans de l’any que ve. Al seu costat, Nehammer, partidari d’una línia més dura, s’ha mostrat partidari de «parlar amb els països d’origen» dels fenòmens migratoris.
«Vull concloure reiterant que durant la nostra presidència, i mentre duri la brutal agressió russa, la UE es mantindrà unida en la resposta a Putin i en el suport a Ucraïna, que està exercint la seva legítima defensa. Treballarem sense parar per una pau que ha ser justa, duradora i basada en el dret internacional», ha assenyalat Sánchez. Aquí també hi ha diferències amb Àustria, que es declara «neutral» i ha enviat ajuda humanitària a Ucraïna, però no armes.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi