Gira europea

Sánchez clama contra l’«equidistància» entre Ucraïna i Rússia

Podem reclama al PSOE que reconeguin l’«error» d’incrementar l’escalada bèl·lica

Sánchez clama contra l’«equidistància» entre Ucraïna i Rússia
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

A tres dies que es compleixi el primer aniversari de l’inici de la guerra de Vladímir Putin contra Ucraïna, Pedro Sánchez ha criticat aquells que s’estan mostrant «equidistants entre l’agressor i l’agredit». El president del Govern ha pronunciat aquestes paraules a la ciutat de Kranj, a Eslovènia –en l’última escala de la seva primera gira per preparar la presidència espanyola de la UE–, després que la ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, hagi mostrat la seva desconfiança davant la possibilitat que Espanya acabi enviada soldats a combatre Ucraïna.

«Aquí ningú volia una guerra tret d’una persona. No es pot ser equidistant entre agressor i agredit. Nosaltres estem amb l’agredit», ha defensat Sánchez en una roda de premsa. El cap de l’Executiu ha deixat clar que el Govern vol «la pau», però que s’ha de produir segons les propostes que marqui el país agredit; en aquest cas, Ucraïna. «Per això és necessari que entre tots fem partícips la comunitat internacional de la proposta de [Volodímir] Zelenski», ha continuat.

El president ucraïnès va plantejar al novembre davant els líders del G-20 un pla de deu punts entre els quals s’inclou l’alliberament de presons i deportats, la seguretat radiològica, nuclear, alimentària i energètica, la retirada de les tropes russes i el cessament de les hostilitats i la confirmació del final de la guerra. «Cal reivindicar la necessitat que entre tots estenguem el suport de la seva proposta per a la pau. Cal trobar molts més aliats a la proposta de Zelenski», ha insistit Sánchez després de reunir-se amb el primer ministre eslovè, Robert Golob.

El cap de l’Executiu ha recordat que serà dilluns vinent, 20 de febrer, quan es commemorarà l’aniversari de la invasió i se celebrarà un important debat a l’ONU. «La nostra posició és d’ajuda a Ucraïna en tots els nivells: ajuda humanitària, refugiats i armament en defensa de la seva integritat territorial», ha desgranat el president del Govern.

Els retrets dels seus socis

Unes hores abans que Sánchez comparegués davant els mitjans, els dirigents d’Unides Podem han participat en la III Conferència Europea per la Pau, a la qual han assistit formacions de l’esquerra europea. Quasi preveient les paraules del líder socialista sobre l’«equidistància», Belarra ha volgut deixar clar que «el règim de Putin és l’enemic del progrés, de la igualtat, dels drets humans i de la justícia social». A continuació ha criticat tots els governs europeus per haver incrementat l’escalada bèl·lica enviant armes i tancs a Ucraïna.

Notícies relacionades

«Avui ens diuen que no hi haurà soldats espanyols que combatin a Ucraïna perquè això suposaria la tercera guerra mundial, però no tenim cap garantia que no tornaran a incomplir la seva paraula, perquè l’escalada bèl·lica és un animal insaciable que mai en té prou i que arrossega tothom», ha sentenciat. En aquest sentit, ha denunciat que aquesta «irresponsabilitat» podria derivar que el conflicte adquireixi dimensions internacionals.

Acompanyada d’altres líders europeus i diversos dirigents del seu partit, entre ells la ministra d’Igualtat, Irene Montero, Belarra ha enviat un missatge al PSOE per demanar-li que «reconsideri la seva posició, que reconeguem que haver contribuït a l’escalada bèl·lica és un error» i aposta per «articular una nova aliança per la pau». «Espanya pot ser part de la solució i deixar de ser part del problema. No passa absolutament res per reconèixer un error», ha resumit.