Els càlculs des de Madrid
Les grans esperances del PSOE i el PP a Barcelona per al 28-M
Els dos grans partits volen ser decisius: els socialistes guanyant l’alcaldia i els populars convertint-se en indispensables per a les aliances
Què es juga cada partit en les eleccions municipals de Barcelona
Els cinc grans reptes de Barcelona que marcaran la campanya electoral
Així pots participar a Barcelona Entre Tots, l’espai de diàleg d’EL PERIÓDICO sobre els principals problemes de la ciutat
El PSOE i el PP esperen ser decisius en les eleccions municipals de Barcelona, tot i que cada un a la seva manera. El primer, perquè vol que el seu candidat Jaume Collboni (PSC) reconquereixi, després de 12 anys, una ciutat clau que van governar durant dècades. I el segon, amb Dani Sirera de cap de cartell, perquè aspira a ser frontissa i que els seus regidors (la majoria de les enquestes li donen 3) siguin clau per decantar els probables pactes postelectorals entre els blocs que es puguin formar.
Les enquestes, com la que va publicar aquest diari fa tres setmanes, reflecteixen un molt igualat pols a quatre entre Xavier Trias (Junts), Ada Colau (Barcelona en Comú), Maragall (ERC) i Collboni (PSC), però al PSOE anticipen que serà el seu candidat qui guanyarà el 28 de maig. A partir d’allà, continuen, haurà d’explorar possibles pactes amb la resta de forces. Si no aconsegueix forjar un acord que sumi els 21 regidors que marquen la majoria absoluta, serà l’aspirant del partit amb més vots a les urnes qui acabi com a primer regidor.
«No tenim dubtes que Collboni serà el més votat. Per tant, ha de ser l’alcalde. L’endemà de les eleccions ja veurem els pactes. Però haurà de liderar ell aquest procés», assenyalen Alfonso Gómez de Celis, secretari de Política Municipal del PSOE i vicepresident del Congrés dels Diputats.
«Fita estatal, fins i tot europea»
Al madrileny carrer de Ferraz, on es troba la seu central del partit que dirigeix Pedro Sánchez, atorguen una enorme importància al que passi a la capital catalana. Els sondejos reflecteixen que els socialistes tenen poques opcions de governar a Madrid, però a Barcelona, ciutat que va estar en mans del PSC de manera ininterrompuda entre 1979 i 2011, és diferent aquesta vegada.
«Recuperar Barcelona seria una fita estatal, fins i tot europea», continua Gómez de Celis. La disjuntiva que plantejaran durant la campanya els socialistes serà molt senzilla: «Passat o futur».
Marcar distància amb Colau
«Aquest serà l’eix –explica el dirigent del PSOE–. Des de fa més d’una dècada, Barcelona ha estat perjudicada per l’independentisme a la Generalitat i pel populisme d’Ada Colau. La ciutat ha deixat de ser una referència a l’exterior. L’únic candidat que encarna la modernitat de Barcelona és Collboni. Recuperar la ciutat suposaria tornar a mirar cap al futur».
Passa, però, que Collboni tampoc té un ampli marge per desfer-se de Colau. Al cap i a la fi, ha governat amb ella l’ajuntament durant els seus dos mandats, fins que el socialista va decidir al gener deixar el seu càrrec com a tinent d’alcalde per centrar-se en la candidatura. «I sort que ha estat amb Colau, frenant dinàmiques desagradables per a Barcelona –contesta Gómez de Celis–. Si Collboni no hi hagués estat, el Mobile no seguiria a la capital catalana».
Recuperar espai
No coincideix amb Gómez de Celis el candidat del PP, que veu impossible que Collboni es vengui ara com l’alternativa quan és «còmplice» de tot el que ha fet Colau a l’alcaldia. A la seu de Génova, els d’Alberto Núñez Feijóo no volen comentar la seva visió de les eleccions municipals a Barcelona i deixen a Sirera aquest paper, perquè ningú millor que ell, consideren, pot explicar què espera el partit a la segona ciutat d’Espanya. «Volem representar el vot del centre i del centredreta dels barcelonins. Votar Trias és votar Puigdemont i, a més, diu que no tocarà res del que ha fet Colau. I Collboni ara vol marcar distàncies, però forma part dels problemes que té la ciutat», afirma per telèfon.
A l’equip de Génova esperen «tornar a Catalunya». Després de treure només dos regidors a les municipals del 2019 (davant els sis de Ciutadans) i caure fins als tres escons a les autonòmiques del 2021 (davant els 11 de Vox), els populars tenen objectius modestos però «assumibles» i volen aprofitar-se de l’‘efecte Feijóo’. Segons alguns sondejos municipals –entre d’altres, el d’EL PERIÓDICO–, Ciutadans i Valents, que ara tenen tres i dos regidors, respectivament, es quedaran fora del consistori, una circumstància que hauria d’augmentar les possibilitats del PP. Per ara, les enquestes, que tampoc atorguen representació a Vox, no reflecteixen que Sirera estigui sumant aquests votants, però queden dos mesos i mig per davant.
Notícies relacionadesEl pla de Sirera és centrar-se en els «problemes que afecten de veritat Barcelona», entre els quals no assenyala l’independentisme, sinó «la mobilitat, la seguretat ciutadana i la neteja». Té l’oferiment de Feijóo per visitar-lo les vegades que ho necessiti i ajudar-lo en el que demani. La pròxima vegada que el líder del PP viatjarà a la capital catalana serà el dimarts 28, per al Mobile World Congress.
Sirera no vol parlar de pactes postelectorals ni revelar a qui recolzaria com a alcalde si realment hi ha un empat entre independentistes i la resta de partits. «Posaré a sobre de la taula el meu programa electoral i prometo sensatesa», rebla.
Daniel Sirera Alberto Núñez Feijóo Jaume Collboni PP - Partit Popular PSOE Pedro Sánchez PSC PSC
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BCN, amb quatre noves estrelles, ratifica la capitalitat gastronòmica
- El millor servei de sala de la ciutat
- Kevin Punter: "Molta gent no s’adona del que he passat per ser aquí"
- ¿A què treu cap el menyspreu?