Dinàmiques parlamentàries

La reforma del ‘només sí és sí’ tensa la relació entre el PSOE i ERC

Els republicans han frenat la urgència dels socialistes i només recolzaran una proposta avalada per Igualtat

La reforma del ‘només sí és sí’ tensa la relació entre el PSOE i ERC

Marta Fernández Jara / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El 2022 es va acabar amb la relació entre el PSOE i ERC en un dels seus millors moments. Una setmana abans que s’acabés l’any es va aprovar la derogació de la sedició i la reforma del delicte de malversació. Pedro Sánchez, a més, es preparava per allunyar-se dels seus socis de cara a aquest any electoral. La tranquil·litat va durar poc i la negociació dels pressupostos catalans va tornar a crispar els llaços entre les dues formacions. Un cop més, es va superar. Ara, la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ ha tornat a tensar la relació. ERC ha torpedinat la tramitació urgent de la proposició de llei que va presentar el PSOE i ha deixat clar que estan de la banda de la ministra d’Igualtat, Irene Montero. Les primeres conseqüències d’aquesta pujada de voltatge ja s’han deixat veure.

Amb més de 500 violadors beneficiats amb rebaixes de penes per la llei del ‘només sí és sí’, el PSOE va voler a principis de setmana imprimir velocitat a la reforma que van registrar, de la qual no participa Unides Podem. No obstant, es van trobar amb un obstacle: ERC i EH Bildu. Les dues formacions, socis habituals del Govern, van impedir que aquesta iniciativa es debati a tràmit la setmana vinent, com van intentar els socialistes. El ple previst serà el 7 de març, unes hores abans del Dia Internacional de la Dona.

Retrets creuats

El ‘no’ dels republicans va tirar per terra els plans del PSOE i la tibantor es va materialitzar en la sessió de control al Govern d’aquest dimecres. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va aprofitar la seva resposta a una pregunta de la diputada republicana Carolina Telechea per criticar-li al PP el seu posicionament sobre l’avortament. «Senyor ministre, està molt bé que recrimini al PP la llei de l’avortament, però intenta pactar amb ells la llei del ‘sí és sí’», li va recriminar Telechea. I Bolaños va contraatacar: «Vostès no van recolzar la reforma laboral. Des d’aquest dia podran ser republicans i de Catalunya, però no d’esquerres».

Hores després, un altre diputat del PSOE,  Rafael José Vélez, donava una altra resposta a una parlamentària d’ERC que també sorprenia. La republicana María Carvalho va retreure als socialistes que no vulguin convertir la comissaria de la Via Laietana en un museu perquè «els fa pànic la policia, els tenen por». «Els únics que han de témer i tenir por de la policia són els delinqüents. Prenguin-ne bona nota», li va etzibar José Vélez en un to impropi de les relacions habituals entre les dues formacions.

A més, aquestes topades tenen lloc en una setmana en què el Tribunal Suprem ha decidit que la reforma del Codi Penal aprovada al desembre no afectarà els dirigents independentistes condemnats pel procés i manté la seva inhabilitació. A això s’afegeix que la Fiscalia Superior de Catalunya reclama 7 anys de presó, 32 d’inhabilitació per a càrrec públic i una multa de 30.000 euros per al diputat d’ERC i exsecretari general de Vicepresidència i Economia de la Generalitat, Josep Maria Jové, i 6 anys de presó, 27 anys i tres mesos d’inhabilitació i una multa de 24.000 euros per a l’exsecretari d’Hisenda i ara president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó. Tot això torna certa força a les reclamacions independentistes.

Les pròximes setmanes

Notícies relacionades

La tensió no sembla que hagi de disminuir en les pròximes setmanes. El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va deixar clar que no recolzarà cap proposta per reformar la llei del ‘només sí és sí’ que no compti amb el suport del Ministeri d’Igualtat. De moment, les negociacions entre el PSOE i Unides Podem estan aturades i les dues formacions s’intercanvien acusacions per haver bloquejat les converses. A més, des de la formació republicana consideren que amb els pressupostos de Catalunya ja pactat tenen més marge per distanciar-se del PSOE, tot i que sigui només dialècticament.

Les discrepàncies no només sortiran a la llum a costa de la llei del ‘només sí és sí’, sinó que tant els republicans catalans com EH Bildu estan immersos en una negociació amb el PSOE per intentar tirar endavant la llei de vivenda i la reforma de la coneguda com a ‘llei mordassa’. Les dues normes es continuen discutint i tant ERC com Bildu seran qui marquin els temps ja que els seus vots són necessaris perquè tirin endavant.