Batalla independentista
L’ANC només demanarà el vot pels partits que reconeguin la DUI del 2017 en els seus programes electorals
L’entitat també exigeix que es doni validesa a l’1-O i que hi hagi un compromís explícit de no pactar amb el PSC
L’ANC només demanarà el vot per als partits que reconeguin la Declaració Unilateral d’Independència del 2017 en les pròximes eleccions municipals. Així ho va aprovar el secretariat nacional de l’entitat el cap de setmana, amb 40 vots a favor, un en contra i vuit abstencions. El text validat demana que aquest reconeixement de la DUI consti al programa electoral i que s’«expliciti de manera clara» durant els actes de campanya.
A més, aquest no és l’únic requisit que marca l’Assemblea per demanar el vot en els comicis del 28 de maig. També exigeix que es reconegui la «validesa» de l’1-O i que hi hagi un compromís de no pactar amb «candidatures o persones significades amb la defensa de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució», així com que es facin les declaracions fiscals a la hisenda catalana, entre sis punts més. Actualment cap partit independentista compleix tots aquests requisits.
Justament el document es va aprovar en la mateixa reunió en què el vicepresident Jordi Pesarrodona va anunciar que deixava el càrrec i van dimitir 13 secretaris nacionals. El cisma dins de l’ANC es deu a les discrepàncies d’una part de l’entitat amb la cúpula per la creació d’una llista electoral al marge dels partits independentistes existents, l’autodenominada ‘llista cívica’. Els crítics asseguren que no estan en contra de la creació d’una altra opció política, sinó de la manera com s’està gestionant per part de la presidenta Dolors Feliu i els seus afins.
Les altres sis exigències de l’entitat respecte a les municipals són: que s’adhereixin a l’Associació de Municipis per la Independència, que «es recolzi i potenciï» l’ANC i el Consell per la República, que «es defensi la llengua catalana», «es rebutgi qualsevol acte de la monarquia espanyola» al municipi i que «es respectin els principis democràtics bàsics per raó de gènere, ètnia o creença».
L’entitat demana a les assemblees territorials que analitzin el programa de cada partit a la seva localitat i valorin si compleixen o no els requisits marcats per la direcció, abans de demanar o no el vot per alguna formació. També els encarreguen una avaluació de compliment, una vegada hagi transcorregut un temps des de les eleccions.
Els crítics recullen firmes
L’entitat independentista ha fet públic el seu posicionament davant els comicis del 28 de maig poc abans que el sector crític, l’anomenat Col·lectiu Indesinenter, anunciés que, després de les 13 dimissions del secretariat nacional de dissabte, recollirà firmes entre les bases amb l’objectiu de forçar eleccions i escollir una nova cúpula, com ja va avançar EL PERIÓDICO. En roda de premsa, aquests crítics amb la presentació de la llista cívica que defensa la presidenta, Dolors Feliu, han anunciat que necessiten el suport del 5% dels socis –uns 2.000– perquè es voti la convocatòria d’eleccions. Tot i que han declinat demanar la dimissió de Feliu sí que han deixat caure que no s’hauria arribat a aquesta crisi si la direcció hagués acceptat la «remodelació» que van reclamar.
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern