Operació de l’Audiència Nacional

El jutge investiga adjudicacions sanitàries en l’època de CDC

Mossos i Guàrdia Civil registren l’empresa Ambulàncies Egara, que el 2012 va mantenir contacte amb David Madí

El jutge investiga adjudicacions sanitàries en l’època de CDC
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha ordenat entrades i registres a les seus de l’empresa Ambulància Egara a Terrassa, a les dependències d’una unió temporal d’empreses, a Lleida, i en una consultora de Barcelona, a la recerca de documentació sobre presumptes adjudicacions irregulars d’aquest servei quan estava en el Govern Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). En l’operatiu participen agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Civil, i fonts de la investigació asseguren que és una peça separada del cas 3% i del cas Triacom de presumpte finançament il·legal d’aquest extint partit. D’entrada, s’estan rastrejant els moviments econòmics en aquesta empresa a la recerca de presumptes comissions il·legals, tot i que es desconeix si cap a aquesta formació o cap a un particular que va actuar com a aconseguidor.

A Ambulàncies Egara s’ha intervingut diversa documentació. El copropietari i apoderat de l’entitat, Óscar Simón, serà citat a declarar davant el jutge en qualitat d’investigat. Els registres, en els quals està present el fiscal adscrit al cas, José Grinda, se centren en la documentació relativa a la unió temporal d’empreses (UTE), en la qual participava Ambulàncies Egara, que va ser l’adjudicatari de tres lots del macroconcurs sanitari de Catalunya. També s’estan produint registres a la seu de la consultoria i auditora RCM a Barcelona i a les subseus d’Egara a Tarragona i Terres de l’Ebre.

Fonts de la investigació han assegurat a EL PERIÓDICO que el cas es remunta al 2015, quan Ambulàncies Egara va guanyar tres lots de serveis. La firma estava regentada fins aleshores pels germans Carlos i Oscar Simón. El 2012, sempre segons les mateixes fonts, van pretendre fer un salt qualitatiu i van apostar per expandir-se per tot Catalunya, quan el seu radi d’acció fins aleshores era la comarca del Vallès Occidental. Va ser llavors quan la companyia va mantenir contactes amb David Madí: buscaven inversors. Els investigadors sospiten que l’excàrrec de CDC va col·locar a l’empresa homes vinculats a ell, tot i que aquest ho nega.

Per posar en marxa aquest pla d’expansió, l’empresa es va presentar a les licitacions ara investigades i les va guanyar. Així, des del 2015, aquesta companyia gestiona el transport sanitari de CatSalut a Lleida, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. Aquesta empresa, a més, també treballa des del 2020 a l’Aragó.

El control de l’empresa

Dins del cas 3%, l’Audiència Nacional ja va investigar l’operació desenvolupada per diversos empresaris, alguns d’ells implicats en aquest procés judicial i per a qui la fiscalia reclama presó, a fi d’aconseguir el control d’Ambulàncies Egara abans de la concessió de la Generalitat del 2015. Per ara, no s’ha produït cap detenció, tot i que s’espera que hi hagi alguns investigats. Els Mossos podrien comptar amb un testimoni clau en aquesta operació. El jutge ha acordat el secret de les actuacions.

Notícies relacionades

Sobre aquests registres policials a les seus d’Ambulàncies Egara, la companyia assegura en un comunicat que «sempre s’ha presentat a les licitacions públiques de serveis de transport sanitari complint tots els requeriments, en igualtat de condicions que la resta d’empreses i respectant la legalitat vigent». «Els contractes públics s’han aconseguit participant sempre de manera transparent en els concursos», apunten.

L’empresa afirma que ni la societat ni el seu equip directiu «tenen vincles amb cap partit polític català, ni amb casos de presumpta corrupció política» i que «tampoc té cap vinculació» amb Madí, amb qui «tan sols hi va haver un contacte el 2012 en el marc del relleu generacional» en la firma, tot i que «finalment no va arribar a materialitzar-se cap participació d’aquest en el capital social». Després d’aquell moment puntual, segons l’empresa, «no s’ha mantingut cap relació» amb Madí. Aquesta circumstància ha sigut confirmada per fonts pròximes a Madí.