Baròmetre del Gesop

Enquesta: La majoria dels espanyols rebutgen la llei del ‘només sí és sí’ després de les rebaixes de condemnes a violadors

La norma divideix els votants d’esquerres: la meitat dels electors del PSOE estan en contra i els d’Unides Podem la defensen

  • màxima igualtat entre els blocs de Sánchez i Feijóo nou mesos abans de les generals

  • Feijóo supera Sánchez en preferències com a president

  • La meitat d’espanyols suspenen la gestió del Govern

Enquesta: La majoria dels espanyols rebutgen la llei del ‘només sí és sí’ després de les rebaixes de condemnes a violadors
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

La divisió que projectaran aquest dimarts els socis del Govern entorn de la llei del ‘només sí és sí’ es reprodueix entre els seus respectius votants, i d’alguna manera també en el conjunt de l’electorat, una vegada vistos els efectes que ha tingut la seva aplicació. Segons el Baròmetre d’Espanya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per al grup Prensa Ibérica, el 56,8% dels espanyols està en desacord amb una norma que, segons el Consell General del Poder Judicial, ha propiciat almenys 711 rebaixes de condemnes per delictes sexuals, 65 de les quals han desembocat en l’excarceració de violadors.

El 30% dels espanyols sí que defensa la llei i un 13% no es pronuncia respecte a això. És molt important tenir en compte que l’enquesta, elaborada a partir de 1.002 entrevistes del 27 de febrer a l’1 de març, està feta després de comprovar aquests efectes adversos que ha tingut la norma a l’unificar com a agressió sexual les conductes que abans es tipificaven com a abús sexual. Com a conseqüència d’això, l’ampliació de les forquilles de penes ha donat peu a rebaixes de condemnes. És a dir, el rebuig majoritari dels espanyols pot interpretar-se com un rebuig de la llei tal com està redactada, i no a la regulació per si mateix.

Notícies relacionades

De fet, el percentatge de dones que estan en contra del text (59%) és superior al d’homes (54,4%). Per edats, amb prou feines hi ha diferències entre les franges més joves i les més adultes. En canvi, sí que hi ha una fractura evident en l’electorat d’esquerres: entre els votants del PSOE s’imposen els que estan en desacord (46,4%), tot i que els defensors arriben al 36,5%. No obstant, entre els votants d’Unides Podem, el 72% aprova la llei, tot i que dos de cada 10 es mostren contraris. Els votants de dretes es declaren molt majoritàriament en desacord amb la llei.

Per comunitats autònomes, el rebuig és majoritari en totes llevat de Catalunya i el País Basc, on guanya el ‘sí’ però per estret marge. El 42,5% dels catalans estan a favor de la llei davant el 33,7% que hi està en contra. I el 44,5% dels bascos avalen la norma davant el 38% que la refusa. Les autonomies en les quals suscita més rebuig, per sobre de la mesura estatal, són Madrid, les dues Castelles i el País Valencià.

Fitxa tècnica

-Empresa responsable: Gesop.

-Tècnica d’investigació: entrevistes telefòniques.

-Àmbit d’estudi: Espanya

Població: majors d’edat amb dret a vot.

Mostra: 1.002 entrevistes.

-Tipus de mostreig: proporcional per comunitats autònomes i dimensió de municipi. Selecció de la persona que cal entrevistar segons quotes encreuades de sexe i edat.

-Marge d’error: +/– 3,10% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.

-Treball de camp: del 27 de febrer a l’1 de març del 2023.