Davant el 8-M

Les 5 claus de la llei de paritat aprovada pel Govern

8-M: últimes notícies sobre els actes i manifestacions previstes per al Dia de la Dona a Barcelona i Catalunya, en directe

El Consell de Ministres fa el primer pas perquè la representació d’homes i dones sigui igualitària en grans empreses, executius, llistes electorals, col·legis professionals i jurats

Les 5 claus de la llei de paritat aprovada pel Govern
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts, just abans del debat i la votació al Congrés de la presa en consideració de la proposta socialista per modificar la norma del ‘només sí és sí’, l’avantprojecte de llei de representació paritària de dones i homes en òrgans de decisió. Anunciat per Pedro Sánchez el dissabte sense consensuar-lo amb Unides Podem, el text és en part una resposta a la divisió en el Govern per l’augment de les penes als agressors sexuals, a 24 hores del Dia Internacional de la Dona. Aquests són els apartats més importants d’una norma l’entrada en vigor de la qual abans de les eleccions generals no està garantida.   

Llistes cremallera

Segons la nova norma, les candidatures electorals hauran de tenir una composició paritària, de manera que homes i dones es vagin integrant a les llistes de manera alternativa. La mesura, que implica canviar la llei de règim electoral general, s’aplicarà en tots els comicis. 


Composició del Govern

La presència d’homes i dones haurà de ser equilibrada al Govern central, però no en els executius autonòmics. Almenys el 40% dels titulars de les vicepresidències i els ministeris hauran de pertànyer a un dels sexes. 

Grans empreses

En els consells d’administració de les grans companyies també s’exigirà un mínim del 40% del sexe menys representat. En l’actualitat, el percentatge no arriba al 30%. «Es vetllarà perquè aquesta composició concorri també en l’alta direcció de l’empresa», assenyala el Govern. La mesura, per a la qual s’estableixen determinats objectius vinculats a un calendari, serà d’aplicació en totes les societats cotitzades i en les entitats d’interès públic que comptin amb més de 250 treballadors i la seva xifra anual de negocis sigui superior a 50 milions d’euros o el seu total de partides en actiu sigui de més de 43 milions. El text aprovat pel Consell de Ministres implica reformar la llei de societats de capital i la llei de mercats de valors i dels serveis d’inversió. 

Col·legis professionals i jurats

La representació paritària serà, així mateix, obligatòria a les Juntes de Govern dels consells generals i els col·legis professionals a partir del 30 de juny del 2026. En el mateix sentit, els tribunals, jurats i òrgans col·legiats constituïts per atorgar premis o condecoracions finançats amb diners públics hauran de ser compostos en almenys un 40% pel sexe menys representat.

Entrada en vigor

Hi ha molts dubtes sobre l’entrada en vigor de la llei abans que culmini la legislatura, a finals d’any si no hi ha avenç. El dictamen del Consell d’Estat resulta necessari i els terminis de tramitació parlamentària també dificulten la intenció del Govern d’aprovar definitivament la norma tan aviat com es pugui. «Treballarem perquè es pugui aprovar en els mesos que tenim per davant», va dir dilluns la portaveu socialista i ministra d’educació, Pilar Alegría. El PP considera que la iniciativa va per «el bon camí», però no s’ha compromès a fer-la seva si arriba al Govern al desembre i encara no ha entrat en vigor.