Aprovada al Congrés

El PP salva la reforma del ‘només sí és sí’ davant el xoc frontal del PSOE i Podem

Els morats criden al feminisme a tornar-se contra Sánchez el 8-M i els socialistes responen: «És impresentable»

El PP salva la reforma del ‘només sí és sí’ davant el xoc frontal del PSOE i Podem

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Irene Montero i Ione Belarra van assistir aquest dimarts en solitari al debat sobre l’acceptació a tràmit de la proposició registrada pel PSOE per modificar la llei del ‘només sí és sí’ i elevar les penes als agressors sexuals. Al grup del Govern no hi havia cap altre ministre. La majoria dels del PSOE eren al Senat i el president, Pedro Sánchez , va prioritzar altres compromisos. No obstant, el blanc de les crítiques més ferotges no va ser la ministra d’Igualtat, principal responsable de la polèmica norma, sinó el mateix Sánchez. La portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra, va confirmar el ‘sí’ necessari dels conservadors per salvar la iniciativa socialista davant el ‘no’ d’Unides Podem, ERC i EH Bildu, però això no va evitar que carregués durament contra el cap de l’Executiu, que va acusar de realitzar aquesta reforma per pur interès electoral.

«L’únic motiu d’aquesta iniciativa és l’alarma electoral. Ni més ni menys. És la caiguda de Pedro Sánchez, són les enquestes. [...] Per a això sí que valen alguns informes, els informes [del CIS] de [José Félix] Tezanos. Aquests sí que es tenen en compte a l’hora de legislar per al PSOE», va sentenciar Gamarra des de la tribuna. Malgrat els retrets, la iniciativa socialista ha sigut admesa a tràmit amb el vot dels populars, Cs, el PNB, el PDeCat, Coalició Canàries, PRC, Fòrum Astúries... 231 ‘sís’, comptant els del PSOE. Per contra, hi va haver 56 rebutjos, els d’Unides Podem, ERC, EH Bildu, la CUP i el BNG. I s’han abstingut 58 diputats: Vox, Junts, Més País i Compromís.

La intervenció de la portaveu popular va ser el tancament a un debat dur, el més dur des que va arrencar la coalició, en el qual el PSOE i Unides Podem van escenificar un xoc que feia dies que estava anunciat i que els dos partits insistien a minimitzar per protegir la salut de l’Executiu. Però aquesta vegada amb prou feines hi va haver draps calents.

La diputada morada Lucía Muñoz va elevar el to de les discrepàncies. Entre altres acusacions, va criticar que els seus socis donessin «l’esquena a totes les dones d’aquest país», que formessin part d’una «ofensiva contra una llei que protegeix les dones». També va posar en dubte el feminisme del PSOE, a causa del suport del PP a la reforma legal. Muñoz fins i tot va cridar a la mobilització contra el PSOE durant el 8-M. «Demà totes les feministes hem de cridar alt i clar que només sí és sí, que si aquesta Cambra els dona l’esquena als seus drets les dones tornaran a lluitar per ells».

S’eleva la tensió

Les paraules de la diputada d’Unides Podem han caldejat encara més els ànims en el PSOE. Mentre la part socialista del Govern intenta treure ferro al xoc i rebaixar-lo a una qüestió merament «tècnica», en el partit es mosseguen menys la llengua. «Ha sigut una intervenció irresponsable, impresentable i fora de la realitat», ha assenyalat el portaveu parlamentari del PSOE, Patxi López, en una de les declaracions públiques més contundents que es coneixen des que es va formar la coalició.

Fins ara, aquest tipus d’expressions es reservaven per a l’àmbit privat. Al migdia, quan el debat encara no havia començat, la portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, s’havia esforçat a minimitzar l’enfrontament. «La millor manera de defensar la llei és la seva reforma en el que ha significat un problema», va dir durant la seva compareixença després del Consell de Ministres.

Però allà, a la Moncloa, hi va haver absències molt rellevants. L’Executiu acabava d’aprovar l’avantprojecte de llei de paritat perquè la representació entre homes i dones sigui igualitària en governs i grans empreses. Es tracta de la principal nova iniciativa amb la qual el Govern acudeix a aquest tens 8-M, una norma de tall clarament feminista, que incumbeix les matèries competència del Ministeri d’Igualtat. No obstant, com va confirmar la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, Irene Montero no ha tingut absolutament cap paper en la seva redacció.

Notícies relacionades

Com a encarregada de defensar la reforma de la llei, que eleva les penes perquè no hi hagi nous agressors sexuals que es vegin beneficiats (fins ara les condemnes de més de 700 s’han reduït), Andrea Fernández, secretària d’Igualtat del PSOE, va arrencar el debat argumentant que la norma, a la seva redacció actual, «no està funcionant».  «El PSOE assumeix la voluntat de modificar aquesta llei», va explicar. Tot i així, els retrets tampoc es van fer esperar. Fernández va acusar els morats de «jugar a desacreditar el full de serveis del PSOE» sobre Igualtat. «Ens agradaria que ens parlessin vostès de la nostra proposta, estem cansades de les seves peroracions, deixin les hipèrboles», va assenyalar directament els diputats d’Unides Podem. A més, com ja va fer López al matí, la dirigent del PSOE ha restat importància al suport del PP: «No importa amb qui, sinó el per a qui».

«¿On és Sánchez?»

¿Pot aguantar la coalició un xoc d’aquesta profunditat? Socialistes i morats insisteixen que sí, que el Govern no es trencarà. Però la imatge desplegada va ser aprofitada pel PP. «Aquesta no és la llei de Montero, aquesta és la llei de Pedro Sánchez. I jo em pregunto, ¿on és avui Pedro Sánchez i la part del PSOE? [...] Sánchez s’escuda en les dones per evadir la responsabilitat», va dir Gamarra. «Estem assistint a un esdeveniment inèdit en la democràcia. Un Govern que se censura a si mateix. Aquí davant el que estem és davant una derogació del mateix Govern a una llei que ha impulsat. Una esmena a la totalitat de Sánchez a la seva pròpia coalició», va concloure la portaveu del PP.