Xoc en la coalició

El Ministeri d’Igualtat no ha tingut veu en la nova llei de paritat

8-M: últimes notícies sobre els actes i manifestacions per al Dia de la Dona a Barcelona i Catalunya, en directe

El nul paper d’Irene Montero en l’avantprojecte aprovat pel Consell de Ministres posa de manifest l’enfrontament per la llei del ‘només sí és sí’

El Ministeri d’Igualtat no ha tingut veu en la nova llei de paritat

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La llei de paritat, perquè la representació entre homes i dones sigui igualitària en governs i grans empreses, és la principal nova iniciativa amb què el Govern acudeix al 8-M. Es tracta d’una mesura de tall clarament feminista, que incumbeix les matèries competència del Ministeri d’Igualtat. Tot i això, la titular del departament, Irene Montero, no ha tingut cap paper en la nova norma, l’avantprojecte de la qual ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres. 

En ple xoc dins de la coalició per la reforma socialista de la llei del ‘només sí és sí’, la presa en consideració de la qual tira endavant aquest dimarts al Congrés, Pedro Sánchez va decidir anunciar dissabte passat la nova llei de paritat. El Ministeri d’Igualtat va conèixer la iniciativa molt poc abans de fer-la pública, i Montero no ha sigut present en la compareixença per explicar els assumptes aprovats per l’Executiu. Allà, la vicepresidenta econòmica i encarregada d’explicar el contingut de l’avantprojecte, Nadia Calviño, ha confirmat que Igualtat ha estat al marge de la llei de paritat, l’entrada en vigor de la qual abans que acabi la legislatura no està garantida. 

Tota la coordinació, ha explicat Calviño, ha anat a càrrec del Ministeri de la Presidència, dirigit pel socialista Félix Bolaños. «Les propostes són dels ministeris que tenien competència d’acord amb les modificacions legislatives que recull l’avantprojecte. En el meu cas, la llei de societats de capital i la llei de mercats de valors», ha afegit. 

La votació al Congrés

El soci majoritari en la coalició intenta rebaixar l’enfrontament perquè la reforma de la llei del ‘només sí és sí’, que eleva les penes perquè no hi hagi nous agressors sexuals que es vegin beneficiats (les condemnes de més de 700 s’han reduït fins ara), passi al més aviat possible. Els socialistes eviten contestar a Unides Podem, que votarà en contra. Els morats els acusen de «trair» el moviment feminista amb una proposta que recolzen el PP i Vox i que, segons el seu parer, deixa sense efecte la pedra angular de tota la norma original: el consentiment de la víctima.

«Aquesta és una bona llei, però ha tingut efectes que no desitjàvem, uns efectes que agreugen el dolor de les víctimes i generen alarma social. No els desitjava el Govern ni els grups parlamentaris que la van recolzar. El Govern ha de ser sensible. Del que es tracta aquesta tarda és de solucionar un problema i en aquests termes ha de valorar-se aquesta votació. La millor manera de defensar la llei és la seva reforma en el que ha significat un problema», ha dit la portaveu de l’Executiu, la socialista Isabel Rodríguez, cenyint les divergències amb el soci minoritari a una mera «discrepància tecnicojurídica» que no ha d’entelar la «intensa agenda feminista i de progrés» d’una coalició que no es trencarà per aquest xoc.

Notícies relacionades

Els col·laboradors de Sánchez s’esforcen a fer «pedagogia» sobre el que es vota aquest dimarts al Congrés. Es tracta de la presa en consideració, el pas previ perquè comenci la tramitació parlamentària, en la qual els diferents grups podran plantejar canvis. Però els socialistes descarten que el vot en contra de Podem aquest dimarts canviï durant el procés legislatiu. Assumeixen que el ‘no’ dels seus socis és inamovible. 

«El que es veurà ara al Congrés és una fotografia de qui aixeca la mà i està a favor de reformar la llei», expliquen fonts de la Moncloa. La qual cosa, en el fons, és una manera de dir que a Unides Podem no estan disposats a canviar la norma per atallar l’«alarma social» i impedir que més agressors sexuals se’n vegin beneficiats.