Tensió en la coalició

El PSOE i Podem certifiquen que el seu xoc pel ‘només sí és sí’ no té remei

La reforma socialista per elevar les penes dels agressors sexuals passa avui la seva primera prova al Congrés gràcies als vots de la dreta

El PSOE i Podem certifiquen que el seu xoc pel ‘només sí és sí’ no té remei

José Luis Roca

5
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez va participar l’any passat en l’acte institucional organitzat pel Ministeri d’Igualtat amb motiu del 8-M. «No pararem fins que aquesta societat sigui profundament igualitària, inclusiva, justa i un lloc lliure de violències masclistes», va dir llavors el president del Govern. No és clar que aquesta vegada acudeixi a la mateixa convocatòria del departament que dirigeix Irene Montero. Fonts de la Moncloa assenyalaven aquest dilluns que l’agenda encara no estava tancada. Al PSOE es van mostrar més clars. «Seria estrany que hi anés. ¿Per què hi hauria d’anar? ¿Perquè el continuïn insultant?», es van preguntar en la direcció del partit. 

Els socialistes volen tancar al més aviat possible el xoc per la llei del ‘només sí és sí’, un dels més greus que ha patit el Govern de coalició en aquests tres llargs anys de legislatura. Després de mesos d’infructuoses negociacions, el PSOE ja dona per fet que tots els diputats d’Unides Podem votaran aquest dimarts, un dia abans de la jornada feminista, en contra de la presa en consideració de la seva reforma legal, que pretén elevar les penes per evitar nous beneficis als agressors sexuals. De moment, més de 700 han vist reduïdes les seves condemnes, en una aplicació judicial que ningú del Govern, ni la part socialista ni la casa, va saber preveure. Els col·laboradors de Sánchez també descarten que els morats canviïn de posició durant el tràmit d’esmenes.

Mateixes sensacions, però a la inversa, transmetia dilluns la cúpula de Podem. La coportaveu nacional del partit Alejandra Jacinto va revelar que el PSOE els ha traslladat «que no volen arribar a un acord». En la direcció morada consideren que, si els socialistes passen pel tràngol de recolzar-se aquest dimarts en els vots del PP, hi ha poques possibilitats que durant el tràmit parlamentari s’obrin a les exigències de Podem. Tot i així, en públic i perquè no es pugui dir que no ho han intentat fins al final, Jacinto va fer una última crida a l’acord, deixant clar que tots els diputats d’Unides Podem votaran en contra tret de negociació d’última hora.

Qüestió diferent són els seus aliats parlamentaris. La reforma del ‘només sí és sí’ superarà la seva primera prova al Congrés gràcies als vots del PSOE, el PP, Cs, Vox, el PNB, Coalició Canària i el PDECat. Un suport ampli i transversal: més de 280 escons en una cambra de 350. Però els socialistes creuen que altres formacions que generalment recolzen les seves iniciatives, com Més País, hi podrien donar finalment el seu vot a favor en algun moment de la tramitació. «Allà encara tenim marge», explica una ministra.

Marcant posicions

En qualsevol cas, continuen al PSOE, això últim no té tanta rellevància. «El fonamental és que aquesta reforma s’aprovi i que donem una resposta a les víctimes. Defensar la llei és millorar-la. L’important és que tiri endavant, no tant amb qui», va assenyalar dilluns la portaveu d’Igualtat dels socialistes, Andrea Fernández. I a partir d’allà, argumenten a la Moncloa, continuar treballant amb Unides Podem, deixant de banda els greus retrets del soci minoritari i remarcant que l’Executiu no es trencarà. 

«Compartim moltes més coses de les que ens separen», va dir Sánchez divendres passat, un dia abans d’anunciar que el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts, poc abans de l’agre debat al Congrés sobre el ‘només sí és sí’, un avantprojecte de llei per garantir la paritat en empreses, governs, llistes electorals, escoles professionals i jurades. La coalició no es trenca, però sí que ha canviat de pantalla. El president del Govern ja no espera els morats per fer aquest tipus d’anuncis, en part improvisats i sense la garantia que vagin a entrar en vigor abans de les generals de finals d’any. 

Podem també descarta sortir de la coalició. Els socialistes empenyent una reforma de la llei estrella del Ministeri d’Igualtat no és suficient per trencar les relacions. Al contrari. «Votacions com les que es poden produir demà justifiquen més que mai la necessitat que Podem estigui al Govern», va asseverar Jacinto. A més, quan falten només unes hores perquè es produeixi el debat, els morats van intensificar els seus atacs al PSOE. La dirigent de Podem va considerar que la modificació de la norma «és una traïció al moviment feminista».

Posicions irreconciliables

Fa setmanes que el PSOE i Unides Podem estan instal·lats en un diàleg de sords entorn de les rebaixes de condemnes dels agressors sexuals. Els socialistes asseguren que sempre van buscar el pacte amb els seus socis, que la intenció era que el Ministeri d’Igualtat «capitalitzés» la reforma per aturar aquest «indesitjat efecte» de la seva llei, però que després de desenes de reunions sense acord van concloure que no quedava més remei que impulsar en solitari el canvi de la norma. Afegeixen que la seva reforma no altera el nucli central de tot l’articulat: el consentiment de la víctima. I que Podem, en realitat, no vol cap reforma, perquè les seves propostes no eren realistes ni en realitat eren propostes. Per això, diuen els socialistes, «mai les han fet públiques». 

Notícies relacionades

Els morats, en canvi, consideren que reintroduir la «violència i la intimidació» per crear un subtipus del delicte d’agressió que elevi les penes suposa tornar al «Codi Penal de ‘La manada’» i al «calvari probatori» que implica que les víctimes demostrin la violència. Fonts de l’equip de Montero expliquen que van cedir a l’hora de reformar la norma, quan ells creuen que no és necessari, però que les intencions del PP traspassen «una línia vermella». A més, davant les acusacions que no han fet públiques les seves propostes, assenyalen que era per preservar la negociació i que un hipotètic acord no s’acabés veient com una cessió per part d’uns o altres.

Assumint ja que el desacord no té remei, les dues parts fan càlculs sobre els efectes que tindrà a les urnes. Quan falten menys de tres mesos per a les eleccions municipals i autonòmiques i vuit per a les generals, el PSOE confia que el desgast no sigui excessiu. Hi ha dirigents que són fins i tot optimistes. Afirmen que tot això pot servir per activar els seus respectius electorats. El socialista, perquè ha vist com a Sánchez no li ha tremolat el pols a l’hora de corregir el rumb. I el morat, perquè Montero ha aguantat la pressió i no s’ha doblegat a la reforma impulsada pel president del Govern. La direcció de Podem, per contra, creu que la imatge dels 120 diputats del PSOE votant amb el PP els passarà factura.