Enquesta de la Generalitat
El 75% dels catalans volen que el Govern destini més recursos a la cooperació internacional
Els ciutadans assenyalen com a principals preocupacions les desigualtats econòmiques i els conflictes armats
El Parlament ha donat aquest divendres finalment llum verda als pressupostos de la Generalitat. Uns comptes que inclouen 45 milions d’euros per a la cooperació internacional. El 2022 es van destinar 35 milions d’euros, cosa que representa un augment de fins a un 30% respecte a les xifres de l’any anterior. Un creixement molt significatiu, però insuficient per a la majoria de catalans. Tres de cada quatre ciutadans vol que aquesta despesa creixi encara més, i que es compleixi l’objectiu fixat per l’ONU d’arribar al 0,7% del PIB –actualment la Generalitat no assoleix ni el 0,3%–. Així es desprèn d’una enquesta encarrega pel Govern, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, que ha sigut realitzada per l’empresa SIGMADOS i validada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) amb una mostra de 1.600 enquestats.
A més d’aquest 75% dels catalans que volen que la Generalitat destini més recursos a la cooperació internacional, la immensa majoria –un 87,6%– està d’acord a ampliar aquesta despesa també en un context de crisi com l’actual. En termes generals, el suport a l’aportació de diners públics en aquest tipus de polítiques és molt ampli a Catalunya, i arriba a assolir el 84,2% dels enquestats. Unes xifres que han millorat molt en els últims anys. El 2009 només el 43,6% dels ciutadans ho consideraven útil per millorar la vida del països pobres. Ara aquesta xifra arriba al 68,9%.
Entre les principals preocupacions que assenyalen els ciutadans hi ha les desigualtats econòmiques i la pobresa (43%), la crisi energètica (29,8%) o els conflictes armats (29,1%). I un 66,8% creu que pot fer alguna cosa per combatre aquestes desigualtats, fins a 24 punts més que en l’última enquesta del 2009. No obstant, el Govern també ha detectat que els ciutadans desconeixen què és la cooperació al desenvolupament i fins a un 38,5% ni tan sols ha sentit a parlar-ne. Una situació que és especialment preocupant entre els joves.
Els plans del Govern
Notícies relacionadesArribar al 0,7% del PIB és una de les tasques pendents del Govern des de fa dècades. L’ONU ho va acordar el 1972 i el 1994 la Generalitat es va comprometre a fer-ho després d’una protesta ciutadana que va acampar enmig de la Diagonal de Barcelona. Vint-i-nou anys després, no s’ha aconseguit. El 2010 es va aconseguir una mica més del 0,4% del PIB, però les retallades van fer retrocedir de nou aquesta partida.
Quan va asumir el càrrec a l'octubre, la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret, va comprometre's a fer una nova proposta per aconseguir-ho i està previst que detalli els plans concrets durant el viatge a Sud-amèrica amb el president Aragonès que comença aquest dissabte. Justament, la primera destinació és Colòmbia, un dels països prioritaris per a Catalunya en matèria de cooperació i desenvolupament. La nova proposta s’inclourà en el Pla Director de Cooperació que el Govern aprovarà aquest mes de març i que, segons han filtrat algunes entitats, preveu aconseguir-ho el 2030. El Govern, no obstant, no confirma aquesta previsió i apunta que la nova proposta vol «evitar posar-hi dates» i fer una «proposta realista».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- SANITAT El cribratge neonatal topa amb la desigualtat territorial
- Medi ambient El polit becfí, la primera au que s’extingeix a l’Europa continental
- VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES Una de cada 10 agressions sexuals a BCN és grupal
- Catalunya El mapa de càmpings inundables s’actualitzarà abans del 2025
- Creixement mitjà del 5,95% L’aigua pujarà dos euros de mitjana per rebut a BCN i 22 ciutats