Tensió preelectoral
El PSOE i el PP baixen al fang: del narco Marcial Dorado a «les cases de prostitució del sogre» de Sánchez
Un alt càrrec del partit de Feijóo fa referència per primera vegada als àudios de Villarejo
Només és 10 de març, però la temperatura preelectoral comença a ser elevada. Els comicis municipals i autonòmics del 28 de maig i les generals, a finals d’any, estan alterant encara més les estratègies dels partits, sobretot del PSOE i el PP, que s’han ficat al fang amb declaracions fortes i insinuacions que afecten els dos principals líders: Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo.
Si els socialistes fa dies que recorden al dirigent conservador la seva relació personal amb Marcial Dorado, condemnat per narcotràfic i blanqueig, aquest divendres el vicesecretari d’Institucional del PP, Esteban González Pons, ha introduït en el debat les «cases de prostitució del sogre» de Sánchez.
Pons s’ha referit a les converses de l’excomissari José Manuel Villarejo, que es van fer públiques fa uns mesos, en les quals l’expolicia informava el Govern de Mariano Rajoy (en concret, el número dos d’Interior, Francisco Martínez) dels presumptes negocis de prostitució del sogre del dirigent socialista. La xerrada es va produir dies després que Sánchez, el juliol del 2014, arribés a la secretaria general del PSOE i està inclosa en el sumari del cas Tàndem, que investiga les clavegueres policials. «Això mataria qualsevol políticament, un tio que va amb la bandera del rotllo aquest feminista i no sé què...», respon Martínez.
Pons ha portat a col·lació aquestes gravacions de Villarejo en una entrevista d’RNE, una cosa que cap alt càrrec del PP nacional havia fet fins ara. L’assumpte dels suposats negocis de la família política de Sánchez havia sigut comentat públicament només pel diputat Luis Santamaría i per la presidenta dels populars a les Balears, Marga Prohens, que forma part de la comissió d’Igualtat al Congrés dels Diputats.
«Vaig llegir no fa gaire en una entrevista a ‘ABC’ que Villarejo parlava de les cases de prostitució del sogre del president del Govern... ¿Quina reflexió li mereixeria al PSOE si jo fes una declaració pública al respecte per demanar explicacions al president del Govern? Utilitzar roba bruta, que a més no té cap enllaç amb res, que simplement és per tacar... Tirar-se l’un a l’altre pilotetes... No és la política en la qual jo crec ni és la política a la qual estic acostumat a la Unió Europea», ha respost González Pons a RNE quan li han preguntat per les fotografies de Feijóo amb Dorado a les quals ha al·ludit aquesta mateixa setmana el mateix president del Govern. El líder del PP i el narcotraficant van compartir vacances amb barco el 1995 per la ria de Vigo.
En els últims dies, després del cisma en la coalició per la llei del ‘només sí és sí’ i l’esclat del cas Mediador, que afecta un exdiputat del PSOE (José Bernardo Fuentes Curbelo), els principals membres de l’Executiu han desempolsegat una fotografia, feta als anys noranta, en la qual es pot veure Feijóo en un barco junt amb Marcial Dorado. La primera menció va arribar del portaveu parlamentari del PSOE, Patxi López. «Més val que comenci a oferir informació de per què es va fer fotos amb un narcotraficant», va dir.
Notícies relacionadesPerò l’ombra de la sospita també ha sigut desplegada pels principals membres del Govern, des de la seva portaveu, Isabel Rodríguez, fins al mateix Sánchez. «Nosaltres podem tenir algun polissó al barco, però, quan això succeeix, el baixem immediatament a terra. «I li dic una cosa més: quan jo pujo a un barco el primer que faig és comprovar qui és el patró». I crec que vostès m’entenen», va dir Sánchez dimecres durant la sessió de control al Congrés, fent referència tant a la retirada de l’escó de Fuentes Curbelo com als vincles de Feijóo amb Dorado.
La «cancel·lació» de l’agenda de Feijóo
Aquest divendres, fonts de la direcció del PSOE han anat més enllà, a l’argumentar que el líder del PP s’ha amagat després de la tornada a l’actualitat de la fotografia marítima. «Des de fa uns dies el màxim dirigent del Partit Popular s’ha refugiat en el seu perfil de Twitter. Sabem del nerviosisme que afecta Feijóo quan s’esmenten barcos, viatges o amistats perilloses, però no imaginàvem que això suposés la pràctica cancel·lació de la seva agenda pública. L’amistat de Feijóo amb el que va ser un conegut narcotraficant gallec és un fet, ell ho sap, i per això acusa el cop de manera tan clara. Amagar-se a la seu de Génova no farà desaparèixer les preguntes sobre aquesta relació. No hi ha un cas similar a tot Europa. L’anomalia que suposa el vincle de Feijóo amb Marcial Dorado l’inhabilita políticament», han assenyalat a la cúpula socialista
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia