Cinc anys després

Òmnium demana que s’imputi una dotzena més d’agents de la Policia Nacional per les càrregues de l’1-O

L’entitat recorre la interlocutòria del jutge d’instrucció, que enviava a judici 47 policies per aquests fets

Òmnium demana que s’imputi una dotzena més d’agents de la Policia Nacional per les càrregues de l’1-O

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
ACN

Òmnium Cultural ha demanat que s’imputi 11 nous policies espanyols i que s’ampliï la d’un dotzè en la macrocausa per les càrregues policials de l’1-O a Barcelona. L’entitat considera els agents «responsables directes de les intervencions violentes» a les escoles de la capital catalana durant el referèndum.

Òmnium, acusació popular a la causa, ha recorregut així la interlocutòria del jutge d’instrucció, que enviava a judici 47 agents per aquests fets. L’associació apunta, entre la dotzena de policies, tres caps del nucli que, segons afirma, van operar a les escoles Estel, Ramon Llull i Pau Romeva de Barcelona. També hi ha quatre caps de grup que l’1-O estaven destinats a les escoles Estel i Mediterrània i a l’Institut Joan Fuster.

El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha lamentat que «més de cinc anys després de l’1-O, encara no hi ha cap policia condemnat». Però ha afegit que «gràcies a la força de la societat civil» l’entitat arribarà «fins al final perquè aquesta violència no quedi impune». L’objectiu d’Òmnium, ha remarcat Antich, és que «tots i cada un dels policies i comandaments implicats en aquesta violació flagrant de drets humans s’asseguin al banc dels acusats».

L’escrit d’apel·lació de l’entitat cultural argumenta que la planificació de l’operatiu va desatendre l’exigència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de garantir la convivència ciutadana i el lliure exercici dels drets fonamentals durant la jornada de l’1-O.

Notícies relacionades

A més, considera que el marc legal de protecció en l’actuació policial va ser «del tot insuficient» i, per tant, «es deriva una responsabilitat» dels comandaments policials respecte a l’actuació dels seus subordinats.

L’entitat considera que els agents van actuar «de forma no protocol·lària, lesiva i vexatòria» i sota la presència i «permissivitat» dels seus superiors.