Eleccions de maig
Yolanda Díaz prioritzarà Barcelona en les municipals i farà campanya per Ada Colau
En plena negociació amb Podem per minimitzar llistes rivals en altres autonomies, els Comuns compten amb la «implicació total» de la líder de Sumar
«El 2019 era una carrera per remuntar. Ara sortim a la ‘pole’». És el diagnòstic que fan a la sala de màquines dels Comuns, que treballen a ple rendiment i amb altes dosis d’optimisme perquè Ada Colau revalidi l’alcaldia. La polarització que els permet que Xavier Trias sigui el candidat de Junts, admeten, els ha beneficiat en una pugna que per al conjunt de l’espai és vital. Sense Barcelona, el seu projecte quedaria seriosament ressentit. I, per efecte dòmino, també Yolanda Díaz encaixaria una sensible pèrdua si el seu principal puntal es debilita. És per això que la vicepresidenta del Govern i líder de Sumar, que seleccionarà de manera estratègica per qui aposta en les municipals i autonòmiques en funció de com conclogui en cada enclavament la negociació amb Podem, s’implicarà de ple en la campanya de Colau.
Els Comuns ja tenen tancat a la seva agenda que Díaz participi en actes tant durant les setmanes prèvies com quan arrenqui oficialment la campanya del 28 de maig. La previsió és que no només pugi a l’escenari en mítings de la disputada batalla per Barcelona, sinó que també ho faci en altres ciutats com Montcada i Reixac, una de les 16 alcaldies que, amb Laura Campos al capdavant, els Comuns s’arremangaran per mantenir. «La seva implicació serà total», asseguren fonts de la direcció.
A diferència de Podem, Díaz és carn i ungla amb els Comuns. Tot i que prosperen les converses amb els morats i s’han reduït les tensions per acordar la fórmula per presentar-se a les generals, una aposta que s’accelerarà quan Díaz anunciï oficialment que està disposada a ser la candidata, el que té clar la líder de Sumar és que no vol desgastar-se abans de temps fent campanya en autonomies o ciutats on no hagi sigut possible que l’espai es presenti en una sola llista. És el que passa, per exemple, a Madrid, on Més Madrid tornarà a competir amb Podem.
Però a Catalunya la situació és diferent, perquè la relació dels Comuns amb Podem està pacificada. Colau i Díaz ja fa mesos que van lligar els seus destins sota la premissa que la candidatura de les generals cotitzarà a l’alça i aspirarà a uns millors resultats en la mesura que l’alcaldia de la capital catalana continuï sent la seva joia de la corona. Al seu torn, Colau ha manifestat un suport incondicional a Díaz, de qui ha dit que «ningú al Govern» ha ajudat mai tant a Barcelona com ella. Una lloança que marca un fet diferencial respecte a altres dirigents de Podem, començant per l’exlíder Pablo Iglesias.
Independentment del reconeixement que suposa comptar amb Díaz per la campanya, Barcelona en Comú afronta unes municipals amb les enquestes molt més a favor que quan era l’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, qui les liderava. La irrupció de Trias, relaten, els permet exhibir Colau com la líder antagònica de tot el que representa l’aspirant de Junts i, al seu torn, projectar que la campanya és «cosa de dos», un marc que lesiona especialment els republicans, a qui les enquestes situen en aquests moments lluny del podi. En canvi, el PSC de Jaume Collboni manté expectatives aprofitant el bon moment de Salvador Illa.
Notícies relacionadesPerò és que, fins i tot en el cas de no ser els més votats i quedar segons, els Comuns veuen marge de maniobra per retenir l’alcaldia perquè creuen que tenen les opcions de pactes molt més obertes que en els passats comicis. Han governat tot el mandat amb el PSC, però ERC ha sigut, malgrat estar en l’oposició, un suport estable en els últims quatre anys. A més, al Parlament s’han trencat els blocs amb l’acord de pressupostos entre el Govern, el PSC i els Comuns i Colau veu més factible ara que llavors el tripartit que no va poder forjar el 2019.
Més enllà de Barcelona, En Comú Podem ultima la presentació d’entre 180 i 200 candidatures. Han centrat esforços especialment a evitar concórrer en llistes enfrontades, com els va passar en les passades municipals, quan la desunió va passar factura i es van quedar sense representació en ciutats com Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Manresa i Sabadell, on l’espai es va presentar dividit en fins a quatre llistes diferents. En aquesta matèria, els Comuns van uns quants passos per davant que Sumar i Podem a costa de la llei de l’assaig i error.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034