Proposició de llei

El PSC proposa eliminar les pensions vitalícies dels expresidents del Parlament i limitar les seves retribucions

Els socialistes també pretenen que es redueixin els imports i que es redueixi el cobrament a sis mesos

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, en una roda de premsa recent.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, en una roda de premsa recent. / PAULA MATEU (ACN)

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El PSC registra avui una proposició de llei per modificar la llei de l’estatut dels expresidents de la Generalitat, que també regula els expresidents del Parlament. Vol eliminar les pensions vitalícies en la presidència de la cambra, reduir els imports i limitar-los a sis mesos.

La llei actual de 1988, modificada el 2003, preveu que quan un president abandona el càrrec cobri el 80% del sou durant la meitat del temps que l’ha exercit o almenys 4 anys. Els socialistes proposen que sigui del 20% i durant 6 mesos. En el cas de la jubilació, a partir dels 65 anys cobren ara una pensió vitalícia del 60% si han exercit un mínim de 2 anys. El PSC vol que sigui un 10% durant sis mesos, segons informa ‘La Vanguardia’.

Notícies relacionades

L’actual norma també preveu que si moren els presidents o expresidents del Parlament, el cònjuge viudo cobri una pensió vitalícia equivalent al 50%. I, en cas de mort del cònjuge viudo, la llei diu que la pensió ha de beneficiar en la mateixa quantia els fills menors fins que arribin a la majoria d’edat. Referent a això, el PSC vol reduir aquesta retribució de pensió de viudetat al 5% del sou durant 6 mesos.

La reforma afectaria 5 expresidents vius: Joan Rigol, Ernest Benach, Núria de Gispert, Carme Forcadell i Roger Torrent. En el cas de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, just el 12 de març s’han complert dos anys de la seva presidència però està suspesa des del juliol passat. Així doncs, amb l’actual llei podria estar en qüestió si té dret a la pensió vitalícia ja que requereix un mínim de dos anys en el càrrec.