Tribunals

La Fiscalia demana dos anys més de condemna per a Bustos (PSC) pel cas Mercuri

L’acusació atribueix a l’exalcalde de Sabadell haver sufragat despeses personals amb diners públics

L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos.

L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos. / GUILLERMO MOLINER

3
Es llegeix en minuts
EFE

La Fiscalia ha remès al jutjat l’escrit d’acusació d’una peça del cas Mercuri en què acusa l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos (PSC) d’haver sufragat despeses personals amb diners públics i demana dos anys de presó, que se sumarien als tres que compleix per una altra condemna. L’escrit d’acusació de la fiscalia de Sabadell, al qual ha tingut accés EFE, afirma que entre el gener del 2011 i octubre del 2012 Bustos va pagar múltiples despeses personals com menjars en restaurants o viatges privats amb els diners de la Federació Catalana de Municipis, de la qual era president i el finançament del qual es nodria dels diners públics d’ajuntaments, consells comarcals i la mateixa Generalitat.

A l’escrit d’acusació del ministeri públic s’ha adherit l’acusació popular, exercida per la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que demana la mateixa pena que la fiscalia per a Bustos: dos anys i un mes de presó. L’escrit de qualificació recull fins a 43 despeses personals realitzades per Bustos que sumen un total de 5.565 euros i que els va passar com a despeses de la FMC, atribuint-los conceptes com «relacions públiques, dietes o desplaçaments».

Entre les 43 despeses hi ha, entre d’altres, una despesa de 180 euros en un restaurant de Barcelona, una compra per valor de 350 euros en una xarcuteria de Sabadell, un tiquet de 55 euros del pàrquing de l’aeroport del Prat durant les seves vacances o uns bitllets d’avió a Sevilla (420 euros) per acudir al congrés federal del PSOE que es va celebrar allà del 3 al 5 de febrer del 2012.

El relat de la Fiscalia assegura que les despeses les realitzava Bustos amb el seu patrimoni personal, que després passava la factura a la FMC i que aquesta li restituïa el cost de la presumpta dieta en efectiu. Amb tot, la Fiscalia entén que aquest comportament suposa dos delictes de malversació de cabals públics –un en la seva modalitat continuada i un de simple–, per la qual cosa demana dos anys i un mes de presó a més de quatre anys d’inhabilitació per a càrrec públic.

El ministeri públic acusa també en el seu escrit el secretari de la FMC en l’època, una treballadora de l’entitat i el director de la fundació privada ACSAR per haver cobrat una subvenció irregular de 24.000 euros de la FMC.

En els pròxims mesos hauria de celebrar-se el judici per aquests fets i, en cas que Bustos fos condemnat, seria la seva tercera condemna pel cas Mercuri.

El cas Mercuri

Notícies relacionades

El cas Mercuri va néixer el 2012 com un escàndol de presumptes adjudicacions irregulars a constructores a l’Ajuntament de Sabadell, que va donar lloc a una investigació més àmplia sobre les corrupteles de Bustos, que era l’alcalde de la ciutat en aquell moment. De fet, el regidor socialista va esquivar qualsevol responsabilitat en la qüestió de les adjudicacions urbanístiques, però la investigació va revelar conductes delictives de Bustos que van derivar en dues causes judicials per les quals ha sigut condemnat.

El 2015 va rebre una condemna de 16 mesos de presó per exercir tràfic d’influències i ‘col·locar’ una persona afí al PSC a l’Ajuntament de Montcada i Reixac i el 2021 li va ser imposada una segona condemna, de tres anys de presó, per ordenar a la Policia Local de Sabadell que retirés multes als seus familiars. Actualment, Bustos està complint la segona condemna a la presó de Quatre Camins (la Roca del Vallès) tot i que ho fa en un règim que li permet dormir a casa alguns dies de la setmana.