Investigació

¿Què és el cas Casernes i quina relació té amb el cas Mediador?

¿Què és el cas Casernes i quina relació té amb el cas Mediador?

JJF

7
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández
Roberto Bécares
Tono Calleja Flórez

¿En què consisteix el cas?

El cas Casernes és el resultat de la investigació de la Guàrdia Civil elevada a l’autoritat judicial sobre irregularitats en obres de reforma i reparació en edificis de l’institut armat.

Aquestes obres s’haurien concedit a base de manipular contractes per evitar la competència mitjançant l’enxufe –subreptici o ordenat des d’una sotsdirecció general del cos– d’un grup d’empreses d’un mateix constructor canari, que hauria cobrat factures inflades i per treballs no executats.

¿Qui el protagonitza?

Els dos protagonistes principals del cas Casernes són el tinent general de la Guàrdia Civil Pedro Vázquez Jarava i el constructor de Lanzarote Ángel Ramón Tejera de León, anomenat ‘Mon’.

Vázquez Jarava ocupava una sotsdirecció general de la Guàrdia Civil com a cap del Comandament de Suport i Innovació durant el període investigat. Aquest departament encarrega, supervisa i/o paga obres i contracta serveis i subministraments per a l’institut armat.

Mon Tejera és el propietari de quatre societats que actuen en les obres investigades a la Península: les societats limitades Solocorcho, Canarycork, Impermercork, i Angrasurcor. També és l’amo de les empreses Lancelot Pintura y Decoración SL i inversions Andelmar SL, que van rebre encàrrecs a les illes Canàries.

Un petit autònom del sector de la pintura d’Alacant, Salvador G. E., també ha sigut investigat per la Guàrdia Civil en relació amb els encàrrecs que ha rebut.

Dos comandaments intermedis del cos també tenen protagonisme en el cas. El coronel José María Tienda va ser cessat de la direcció de la comandància de Santa Cruz de Tenerife aquest dimecres per la seva relació personal amb Mon Tejera i perquè la seva comandància és la que més obres va facturar a aquest constructor, per valor de 927.499 euros.

El tinent coronel Carlos Alonso, que va ser cap de la comandància d’Àvila i actualment està destinat a Madrid, està investigat en el cas, i va explicar en seu judicial que en matèria d’obres seguia les ordres del tinent general Jarava. Afers Interns va trobar durant la seva investigació que Jarava donava instruccions, recomanava i s’interessava per a i per concessions de contractes al canari Mon.

¿Quants diners s’investiguen?

La secció d’Afers Interns de la Guàrdia Civil ha posat la lupa sobre corrupteles en 193 obres, i que corresponen a un total de 2.964.761,05 euros en petites concessions. Els encàrrecs, majoritàriament sanejament de parets, eliminació d’humitats, repintats i impermeabilitzacions d’oficines, pavellons, vestidors, aparcaments i cobertes d’edificis oficials, suposen factures gairebé sempre per sota dels 50.000 euros sense IVA. Nombrosos encàrrecs no superen els 5.000 euros.

Els negocis de Mon amb la Guàrdia Civil es van disparar el 2016, any en què va facturar 1.302.873 euros. És l’any de relació més intensa d’aquest constructor amb el tinent general Jarava, una amistat que els va portar a compartir viatges d’oci i a acceptar el segon tota mena d’invitacions del primer.

¿Quan va passar?

Afers Interns de la Guàrdia Civil ha rastrejat obres concedides i executades entre el 12 de març del 2014 i el 10 d’abril del 2019. Els va posar sobre la pista un anònim enviat a la secretaria d’Estat de Seguretat el maig del 2018, suposadament per un guàrdia de la plantilla de la comandància d’Àvila. La secretaria d’Estat –llavors dirigida per José Antonio Nieto– va reexpedir l’anònim a la secció d’Operacions de l’Estat Major de la Guàrdia Civil. Aquest departament de la Benemèrita va activar Afers Interns el 22 de gener del 2019 i va alertar sobre possibles irregularitats a les obres de casernes avileses.

L’avís porta adjunt un informe de la Unitat de Gestió Econòmica de la zona de Castella i Lleó de la Guàrdia Civil que assenyala una sèrie d’empreses del sector de la impermeabilització, totes canàries, que resulta que són les de Tejera.

Aleshores, Afers Interns ja té coneixement d’altres irregularitats –«de naturalesa similar», diuen els agents en un informe– com ara «facturació per treballs en casernes del cos amb partides d’obra no executades o executades únicament de manera parcial per part de les mateixes empreses», que «podrien haver-se produït en l’àmbit territorial d’altres comandàncies de la Guàrdia Civil».

El 24 de gener del 2020, Afers Interns eleva un informe al Jutjat d’Instrucció núm. 2 d’Àvila.

¿On va tenir lloc?

Les obres s’han anat concedint i executant –que hagi transcendit fins ara, ja que la investigació d’Afers Interns continua oberta– en 13 circumscripcions de la Guàrdia Civil: les comandàncies d’Algesires, Albacete, Àvila, Alacant, Badajoz, Castelló, Huelva, Jaén, la Corunya, Toledo, Tenerife i Valladolid i la zona de Múrcia. A més, hi ha hagut encàrrecs des de Madrid, des de la Direcció d’Afers Econòmics i la mateixa Direcció General de la Guàrdia Civil.

És significatiu el que va passar a la casa-caserna de Navarredonda de Gredos (Àvila), on operaris subcontractats per Mon Tejera es van presentar a fer treballs de pintura sense ni tan sols portar el material per treballar. Un guàrdia els va haver d’acompanyar a botigues del poble per adquirir-lo.

Actualment s’investiguen irregularitats sobre obres a les casernes en tres jutjats. A Madrid, el Jutjat d’Instrucció núm. 3 dirigeix les indagacions de la major part del cas després que, el 2021, li acumulés la seva part d’investigació el jutjat d’Àvila.

A les Canàries, el tribunal Penal d’Arrecife jutjarà el 12 d’abril un cas de frau fiscal de 162.000 euros que té com a base les quantitats facturades pel constructor a la comandància de Tenerife.

Hi ha una investigació afegida al Jutjat d’Instrucció núm. 3 de València sobre suposades irregularitats comeses per un tinent coronel de l’Exèrcit en funcions d’interventor de la zona de la Guàrdia Civil del País Valencià.

¿Com es va portar a terme?

Afers Interns de la Guàrdia Civil va portar als tribunals el tinent general Jarava i el va acusar de cinc delictes: suborn, falsedat documental, tràfic d’influències, prevaricació administrativa i malversació.

Uns pèrits de la Direcció General del Patrimoni (dependent del Ministeri d’Hisenda) certificaran la principal sospita elevada per Afers Interns: que els treballs encarregats no es feien, o es feien deficientment, o que es pressupostaven i cobraven més metres de mur pintat, paret demolida o coberta arreglada dels que realment es feien. Però al jutjat madrileny que segueix el cas encara no s’ha fet l’encàrrec del peritatge, que fa mesos que està aturat.

Una norma interna de la Guàrdia Civil exigeix la revisió de tres pressupostos d’empreses diferents abans d’encarregar obres de despesa superior a 5.000 euros i inferior als 50.000 (sense IVA). Mon Tejera hi va participar amb tres empreses diferents... i seves, sense que Jarava aturés el frau.

La pràctica totalitat dels encàrrecs a les empreses de Tejera no passa el límit de pressupost del contracte menor i, per tant, s’eludia l’obligació de convocar una licitació pública amb més garanties.

Els agents d’Afers Interns han trobat alguns casos en els quals el tinent general Jarava alliberava crèdit per a obres sense que la comandància afectada ho sol·licités. També casos d’obres que a les casernes afectades sorprenien perquè no es consideraven necessàries.

¿Quina connexió té amb el cas Mediador?

El constructor Mon Tejera apareix en la trama de relacions que a les Canàries i des d’allà cosia l’exdiputat socialista Juan Bernardo Fuentes Curbelo, ‘Tito Berni’. El nom de Mon, com a integrant d’una cort d’aspirants a tractes de favor i negocis amb l’Administració figura en el sumari del cas Mediador, si bé la jutge d’instrucció no li ha imputat encara cap delicte.

Sense que se li imputin delictes, el coronel cessat José María Tienda apareix també en el sumari del cas Mediador, citat en al·lusions amistoses per integrants de la trama. La Guàrdia Civil ha descartat que el cessament recent de Tienda al capdavant de la comandància de Tenerife tingui res a veure amb el cas Mediador; la destitució és efecte del cas Casernes.

Notícies relacionades

Sí que té delictes imputats i de moment és l’únic empresonat del cas Mediador, el general de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa, suposadament corromput per la xarxa d’amistats, gresques i influències catalitzada per Fuentes Curbelo i l’intermediari Marco Antonio Navarro Tacoronte, el paper de mediador del qual dona nom al cas.

La investigació del cas Casernes sospita que va ser el general Francisco Espinosa qui va presentar el constructor Tejera al tinent general Váquez Jarava el 2014. A partir de llavors, tots dos fan l’amistat que ha analitzat Afers Interns.