La salut de l’aliança
Podem també converteix el fracàs amb la llei mordassa en un xoc dins de la coalició
Els morats, dividits internament, endossen al PSOE la responsabilitat de la derrota, malgrat haver votat conjuntament
La voluntat del PSOE d’aïllar el cisma per la llei del ‘només sí és sí’, com si fos un cas a part dins d’una coalició harmoniosa, xoca amb el dia a dia. Mentre els socialistes s’esforcen a minimitzar les tensions, els seus socis d’Unides Podem no deixen d’alimentar-les. Aquest dimarts l’enfrontament va tenir lloc en la comissió d’Interior, a compte de la derogació parcial de la llei mordassa. Els dos partits que conformen el Govern central no van votar aquesta vegada de forma separada, com va passar dimarts en la proposició del PSOE per elevar les penes als agressors sexuals, però la iniciativa per tombar la polèmica llei de seguretat ciutadana, que partia del PNB i feia gairebé dos anys que es debatia, no va tirar endavant a causa del rebuig d’ERC i EH Bildu. A partir d’aquí, socialistes i morats van treure conclusions radicalment diferents.
Per al PSOE, la culpa del fracàs de la derogació de la polèmica norma aprovada pel PP resideix exclusivament en republicans i ‘abertzales’, el rebuig de la qual es va deure a la falta d’avanços en quatre assumptes clau. Prohibir les pilotes de goma, rebaixar les infraccions per desobediència a l’autoritat i les faltes de respecte als Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat i, finalment, impedir les devolucions en calent de migrants a la frontera. «Hem intentat l’acord fins a l’últim minut. Totes les altres coses són excuses», va assenyalar el portaveu parlamentari dels socialistes, Patxi López.
Podem, en canvi, va endossar la responsabilitat en el soci majoritari del Govern. Des de dilluns a la tarda, fonts del partit morat denunciaven l’«absoluta negativa a negociar» dels socialistes i la seva intenció que la norma decaigués. Ja aquest dimarts, a primera hora, la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, insistia en l’«entossudiment» del PSOE. «Pensem que el que estan plantejant els socis parlamentaris és bastant assenyat», va asseverar en una entrevista a TVE. El portaveu parlamentari, Pablo Echenique, va ser més clar encara: «La derogació de la llei mordassa ha caigut perquè el PSOE així ho ha volgut».
Sense confrontar
Però aquestes crítiques, que en els últims temps s’han convertit en la norma en lloc de l’excepció, no van provocar cap reacció a la Moncloa. Una vegada reafirmada la seva aposta per mantenir la coalició, la directriu de Pedro Sánchez és no confrontar amb Unides Podem. Així que Isabel Rodríguez, la portaveu del Govern central, va optar per passar per sobre dels retrets del soci minoritari, i remarcar que havia votat el mateix que el PSOE, i enfocar la qüestió en ERC i Bildu.
«Es tractava d’una iniciativa que va presentar el PNB i que nosaltres recolzem –va dir Rodríguez després del Consell de Ministres–. Els dos partits de la coalició hem recolzat aquesta reforma, que afecta 40 dels 54 articles de la llei. Els que han impedit que tirés endavant i que continuï vigent la norma del PP han sigut ERC i Bildu. Ells sabran quines són les seves responsabilitats. És una pena. Jo valoro els resultats de les votacions, no els comentaris polítics dels diferents grups», ha etzibat.
Al costat dels socialistes
Només que dins del mateix grup d’Unides Podem hi va haver també valoracions oposades. Els morats també estan dividits en aquesta qüestió. Tant els comuns com Izquierda Unida consideren que ERC i EH Bildu haurien d’haver cedit per permetre tirar endavant els avanços aconseguits. «La reforma de la llei mordassa ha caigut. La dreta i la ultradreta, amb suports sorprenents, han aconseguit que no s’aprovi», va denunciar el líder del PCE i principal negociador morat en aquest assumpte, Enrique Santiago. Fins i tot, a través de Twitter, va arribar a rebatre a l’exlíder de Podem, Pablo Iglesias, la posició de Podem al·legant que s’havia intentat introduir la prohibició de les pilotes de goma, «però no aconseguir-ho encara no justifica quatre anys més de mordassa».
Notícies relacionadesNo va ser l’únic. Hores després del fracàs en comissió, el president del grup parlamentari d’Unides Podem i dirigent dels comuns, Jaume Asens, va sentenciar que «ERC i Bildu són els principals responsables que continuï vigent la llei mordassa de Rajoy contra el 15-M». I no només això. El diputat morat va retreure a les dues formacions fer la «feina bruta a la dreta» amb el seu «electoralisme curtterminista» i de tombar dos anys de negociacions en què s’havia arribat a desenes d’acords.
Entre els avanços assolits per esmenar la llei del PP es reduïa el temps d’identificació a la comissaria de sis a dues hores; es reforçaven els criteris objectius per realitzar registres corporals; es garantia el dret a manifestació sense comunicació prèvia sempre que fos pacífica; es rebaixaven les sancions per consum de cànnabis o altres substàncies; s’eliminaven les sancions per la presa o difusió d’imatges de les actuacions dels agents; i, fins i tot, s’establia una reducció de la quantia de les multes en funció de la capacitat econòmica.
Ione Belarra EH Bildu Unides Podem Patxi López Izquierda Unida Congrés PSOE ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Govern Pedro Sánchez Yolanda Díaz Pérez Llei mordassa PCE
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia