Al Congrés

Les claus de la moció de censura abocada al fracàs de Vox i Tamames

L’extrema dreta es converteix en un intent tant d’assotar Sánchez com de marcar perfil davant el PP

Les claus de la moció de censura abocada al fracàs de Vox i Tamames
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Trobar un candidat per liderar la moció de censura de Vox no ha sigut fàcil per a Santiago Abascal. Després de mesos, el líder del partit d’ultradreta va tancar un acord amb l’economista i exdirigent del PCE, Ramón Tamames, perquè, als seus 89 anys, capitanegi la iniciativa amb la qual pretenen descavalcar Pedro Sánchez. La formació d’extrema dreta defensarà dimarts vinent i dimecres la moció de censura, tot i que són plenament conscients que fracassarà estrepitosament, en un intent tant d’assotar el líder socialista com de marcar perfil davant el PP.

¿Quan és la moció de censura?

Per sisena vegada en la història democràtica recent d’Espanya el Congrés debatrà una moció de censura, un mecanisme recollit a la Constitució per «exigir la responsabilitat política del Govern» i canviar l’Executiu. Els requisits per presentar-la són molt simples: que ho ratifiquin 35 diputats i que aquests no hagin registrat cap altra iniciativa similar en el mateix període de sessions. Vox ho compleix.

La moció de censura se celebrarà els dies 21 i 22 de març. El debat a la Cambra baixa arrencarà dimarts a les nou del matí. En primer lloc, parlarà Santiago Abascal, per presentar el candidat que proposen, i, després, Tamames podrà intervenir-hi sense límit de temps. El mitjà ‘eldiario.es’ ha avançat un esborrany del discurs de l’exdirigent del PCE, el qual amb prou feines canviarà, segons ha dit. Sánchez podrà donar la rèplica després. Al llarg dels dos dies aniran intervenint els portaveus de tots els partits.

¿Com ho afrontaran els grups?

Tot just conèixer-se que Vox havia registrat la moció de censura, es va obrir al Congrés el debat sobre com encarar aquesta iniciativa per part dels grups. ERC va ser el primer a proposar a la resta de forces progressistes replicar Tamames amb un discurs idèntic i pactat de no més d’un paràgraf. La iniciativa va quedar en foc d’encenalls. D’altra banda, Podem ha plantejat que només responguin dones. Aquest plantejament tampoc té aparences de prosperar. De moment, la majoria de formacions continuen debatent quina serà la seva estratègia, tot i que tots tenen clar que hi intervindran.

¿On s’asseurà Tamames?

L’avançada edat de Tamames, 89 anys, va portar Vox a sol·licitar a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que durant el debat es busqués un seient per a l’exdirigent del PCE que «no comprometi la seva mobilitat». Pujar i baixar de la tribuna es va descartar des d’un principi. Després d’una trobada entre Tamames i Batet, la presidenta del Congrés permet al candidat de Vox que esculli el que li sembli més còmode. Tot apunta que donarà el seu discurs des de l’escó d’Abascal.

¿Quins suports té Vox?

El partit d’Abascal té 52 diputats i aquests són tots els suports que obtindrà Tamames. Ni un més. Ja va passar l’octubre del 2020, quan Vox va presentar una altra moció de censura que va encapçalar el mateix Abascal. Aquella iniciativa va rebre 52 ‘sís’ –la que menys suport ha tingut de totes– i 298 rebutjos. El PP, que durant alguns moments va dubtar a abstenir-se, va acabar prement el botó del ‘no’. Les coses aquesta vegada sembla que seran diferents. Alberto Núñez Feijóo va anunciar que s’abstindran. Tot i així, serà insuficient, i quan dimecres es voti no sortiran els números per treure Sánchez de la Moncloa.

Si Abascal va fallar, ¿per què ho torna a intentar ara?

A través d’un comunicat, Abascal va explicar que el seu objectiu amb aquesta moció de censura és representar milions d’espanyols que, més enllà de partits, exigeixen una dimissió immediata d’un Govern contrari als interessos de la nació. Tot i això, la seva intenció sembla més la de desgastar Sánchez i marcar perfil davant el PP. Els socialistes consideren que reben aquesta iniciativa amb candeletes: servirà per enfosquir les discrepàncies amb Unides Podem a costa de la llei del ‘només sí és sí’ i permetrà oferir una imatge d’unitat al bloc progressista i, per tant, de solidesa de Sánchez. Els conservadors, per la seva banda, veuen en aquest gest un intent de recuperar el focus en vista d’unes enquestes que comencen a marcar distàncies entre el PP i Vox.