Parlament
L’oposició deixa en suspens les mesures contra la sequera del Govern
En paral·lel, el Govern ha anunciat que la cimera per abordar la situació amb els partits serà el 31 de març
Els 33 diputats que recolzen el Govern tornaran a suar aquest dimecres en el ple del Parlament. Un altre decret de l’Executiu s’aguanta per un fil. A escasses hores de la convalidació de les mesures contra la sequera, el president Pere Aragonès no té garantits els suports per evitar que decaigui. Cap dels possibles socis –el PSC, Junts, els Comuns i la CUP– ha volgut avançar encara el seu vot, però tots s’han mostrat crítics amb la gestió de la Generalitat. A més, els socialistes i els Comuns ja avisen que, en cas de validar-se el decret, demanaran que es tramiti com a projecte de llei, amb l’objectiu de poder obrir una negociació i introduir-hi modificacions. Per poder fer aquest pas, primer s’ha d’aprovar el text i després aconseguir una majoria que recolzi el tràmit. Junts encara no avança, tampoc en aquest punt, la seva posició.
El decret, aprovat el 28 de febrer per l’Executiu –i ja en vigor–, restringeix l’ús del reg agrícola, industrial i urbà a 224 municipis, on viuen gairebé 6 milions de catalans. Les zones afectades són les conques dels rius Ter i Llobregat (proveeixen diverses comarques de Barcelona i Girona) i de l’aqüífer Fluvià-Muga (l’Empordà), que estan en fase d’excepcionalitat, l’última baula abans de l’emergència.
En roda de premsa des de la Cambra catalana, la CUP i els Comuns s’han queixat que el Govern va «tard» i que no ha fet una bona «planificació» després d’haver estat entre 26 i 29 mesos sense pluges abundants. En aquest sentit, el diputat anticapitalista Dani Cornellà ha qualificat la situació d’«alarmant» i ha demanat no parlar d’«excepcionalitat», sinó anar «més enllà». En aquest punt, ha lamentat que el Govern aposti per macroprojectes urbanístics que necessiten grans quantitats d’aigua. De manera similar s’ha expressat el portaveu dels Comuns, David Cid, que ha demanat ampliar el focus i debatre també mesures «per als camps de golf o els creuers».
D’altra banda, la portaveu de Junts, Mònica Sales, ha evitat mullar-se sobre la mesures, però sí que s’ha queixat del fet que el Govern no hagi negociat amb els grups, abans que el text arribés al Parlament. També ha assegurat que estan analitzant el seu vot amb els afectats pel decret. Finalment, el PSC no ha fet cap compareixença aquest dimarts, però ja dilluns va avançar la seva posició crítica amb l’Executiu. La portaveu del partit, Èlia Tortolero, va criticar que al Govern li falta «iniciativa» i que «no ha fet res durant 10 anys». A més, es va queixar de l’esperit «sancionador» de la norma, que pretén multar els ajuntaments que no compleixin els criteris d’estalvi d’aigua.
Cimera contra la sequera, el 31 de març
En paral·lel, el Govern ha anunciat que el divendres 31 de març es farà la cimera contra la sequera anunciada fa dues setmanes pel president Aragonès. Els grups es van queixar aquest dilluns que encara no s’havia programat i que no havien sigut citats. En aquesta trobada, Aragonès té previst citar tots els grups parlamentaris –a excepció de Vox– per compartir el seu diagnòstic sobre la situació de sequera, «explicar les mesures» que s’han posat en marxa i «establir les prioritats» en matèria hídrica.