Apunts polítics de la setmana

¿Qui hi guanya i qui hi perd amb la moció de censura de Vox? Tendència de vot

El debat de la moció de censura i el discurs de Ramón Tamames, en DIRECTE

Tot i que Ramón Tamames sortirà derrotat del Congrés, els principals partits poden patir esquerdes dos mesos abans de les eleccions municipals i autonòmiques

¿Qui hi guanya i qui hi perd amb la moció de censura de Vox? Tendència de vot
4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La moció de censura més fallida de la història de la democràcia, almenys fins ara, va ser la que va presentar Vox contra Pedro Sánchez l’octubre del 2020 i que va oferir diverses sorpreses. La dreta en va sortir més fragmentada i l’esquerra, més unida. Va emmetzinar la convivència entre els conservadors, que fins aleshores se suportaven, i va soldar els progressistes, que fins aleshores es comportaven. Dos anys i mig després, han canviat moltes coses. El partit que promou la moció de censura de dimarts que ve és el mateix, però dels quatre grans protagonistes d’aquell debat parlamentari (Pedro Sánchez, Pablo Casado, Santiago Abascal i Pablo Iglesias), dos són ja fora de joc i un tercer, Abascal, ha evitat aquesta vegada posar-se al capdavant de l’envit utilitzant com escut l’excomunista Ramón Tamames. I dos mesos abans de la primera cita electoral de l’any, les enquestes adverteixen que els efectes que pot tenir la moció són bastant més imprevisibles.

Notícies relacionades

El president del Govern va superar la moció d’Abascal sense danys greus, però amb alguna rascada. Va haver de canviar de la displicència amb Vox a l’argumentació per desmuntar les mentides i neutralitzar la perillositat del seu discurs en un context, amb la pandèmia, d’ingent desafecció social. I aquell gir moderat de Casado el va deixar una mica descol·locat. L’«examen» de Tamames arriba al Govern en el seu pitjor moment de convivència interna, amb lleis i mesures econòmiques que no tenen l’efecte desitjat (com el ‘només sí és sí’ i la rebaixa de l’IVA) i la corrupció com a inesperada convidada a la precampanya.

Més enllà del CIS, el PSOE segueix per darrere del PP en la majoria d’enquestes i el seu soci d’Unides Podem fa temps que està estancat, a l’espera d’aclarir si encaixa en el misteriós projecte de Yolanda Díaz. Els socialistes pugnen amb el PP, Vox i Cs per un de cada sis diputats i 200.000 vots que poden decidir el futur Govern central A Sánchez li va bé distanciar-se dels morats en la recta final de la legislatura per recuperar suports pel centre i així frenar el principal (i creixent) transvasament de vots que pateix cap al PP. Més que a Tamames, a qui haurà d’intentar imposar-se el líder del PSOE dimarts serà a Feijóo. Tot i que aquest no tingui la paraula.