Comissió d’investigació
El Parlament cita Joan Josep Omella perquè doni explicacions sobre la pederàstia a l’Església
Junts accepta la compareixença del president de la Conferència Episcopal, però evita la d’altres arquebisbes i bisbes
El Parlament ha aprovat finalment el pla de treball i les compareixences de la comissió d’investigació sobre la pederàstia a l’Església. Després de diversos ajornaments per falta de consens, els grups han aconseguit tirar endavant el document. Entre els testimonis que hauran de comparèixer davant la Cambra catalana destaca el nom de Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal. ERC, Junts, la CUP i els Comuns han votat a favor de citar-lo, mentre que el PSC s’hi ha oposat. La resta de grups no han participat en la sessió.
No obstant, Junts s’ha sumat als socialistes per tombar la petició de compareixença d’altres càrrecs de l’Església com l’arquebisbe de Tarragona o els bisbes de Vic i Solsona, que finalment no seran citats. Els postconvergents consideren que Omella ja exerceix de representant de tots ells i que, per tant, no té sentit citar-los, tot i que sí que han acceptat les compareixences dels representants de cada diòcesi afectada.
El PSC ha justificat la seva decisió de rebutjar les compareixences d’Omella i els bisbes per evitar un «pim, pam, pum» contra l’Església. Els socialistes consideren que s’han de «perseguir judicialment» els abusos i «acompanyar les víctimes», però demanen ampliar el focus més enllà de l’Església.
La posició del PSC, i en part també de Junts, ha motivat les crítiques d’ERC, la CUP i els Comuns, que els han retret que s’intenti evitar que la institució eclesiàstica hagi de donar explicacions i es comprometi a reparar aquests fets. Unes acusacions que Junts rebutja. L’aprovació del pla de treball d’aquesta comissió –un any després que s’avalés crear la comissió en el ple de la Cambra– s’havia ajornat diverses vegades per discrepàncies entre els grups sobre qui hi havia de comparèixer.
El reglament del Parlament obliga els citats en qualitat de testimonis, com és el cas d’Omella, a comparèixer davant la Cambra. En cas de no fer-ho, la Mesa pot denunciar-lo davant la fiscalia. Ja ha passat en altres ocasions, com amb els membres del Govern central, tot i que en el seu cas s’han acollit a un informe del Consell d’Estat que els eximeix de comparèixer i les denúncies davant el Ministeri Fiscal no han prosperat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia