La judicialització del procés

El Parlament Europeu examina les «qüestions legals» de la detenció de Clara Ponsatí

L’Eurocambra estudia ja la sol·licitud d’empara de l’eurodiputada de Junts, que apel·la a la seva immunitat davant l’arrest «il·legal»

  • DIRECTE | Clara Ponsatí torna a Catalunya: últimes notícies i reaccions, en directe

El Parlament Europeu examina les «qüestions legals» de la detenció de Clara Ponsatí

QUIQUE GARCÍA/EFE

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Parlament Europeu està examinant la sol·licitud d’empara que ha presentat l’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí després de ser detinguda a Barcelona, poques hores després d’haver tornat a Catalunya després de cinc anys a l’estranger. L’exconsellera d’Ensenyament ha apel·lat a la seva immunitat com a membre de l’Eurocambra, i li ha demanat a la seva presidenta, Roberta Metsola, que actuï en defensa dels seus drets i en contra del que considera una «detenció il·legal».

Fonts de l’Europarlament han confirmat a EL PERIÓDICO que han rebut la sol·licitud de Ponsatí i han assegurat que estan examinant «totes les qüestions legals que envolten aquest cas». «Qualsevol actuació només es guiarà per aquesta consideració i res més», han afegit aquestes fonts.

Correu electrònic

Ponsatí ha informat la resta d’eurodiputats del seu arrest a Barcelona amb un ‘e-mail’ en el qual els adverteix que si estan llegint aquest missatge és perquè ha sigut «il·legalment detinguda», i els demana que mostrin el seu rebuig a aquesta detenció. «Si està llegint aquest correu electrònic, significa que he sigut detinguda il·legalment a Barcelona, en violació de la meva immunitat com a membre d’aquest Parlament», comença el missatge remès per Ponsatí.

En la seva explicació, Ponsatí assegura que va viatjar a Barcelona per participar en un esdeveniment de la seva oficina local però que comptava a tornar a temps per assistir aquest dimecres a l’inici de la sessió plenària que el Parlament Europeu celebrarà durant dos dies a Brussel·les.

Per això, afirma que el seu arrest a Barcelona li impedirà exercir les seves funcions com a diputada i li vulnera la immunitat europarlamentària per desplaçar-se al lloc de reunió de l’Eurocambra el «dret fonamental» de «participació política» que l’assisteix tant a ella com als seus electors.

«Menyspreu» als drets

La política independentista afirma que l’ordre de detenció dictada pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena contra ella «està incomplint» la interlocutòria del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que li va tornar cautelarment la immunitat com a eurodiputada mentre es resol la demanda, encara pendent de resolució, sobre la decisió de l’Eurocambra d’aprovar el suplicatori dictat contra ella.

Notícies relacionades

«El meu arrest demostra el menyspreu de les autoritats espanyoles per la llei europea, els tribunals europeus i els drets fonamentals. Un menyspreu que no farà més que créixer fins que les institucions europees hi prestin seriosament atenció i emprenguin accions decisives», rebla.

Finalment, l’exconsellera insta la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, a «defensar» la seva immunitat parlamentària i demana a la resta d’eurodiputats «expressar la seva oposició a aquesta violació de drets i treballar per evitar que les autoritats espanyoles continuïn erosionant l’Estat de dret».