La judicialització del procés
Clara Ponsatí, en llibertat després de ser detinguda a Barcelona: ¿per què no ha anat a la presó?
L’exconsellera no està acusada de cap delicte que comporta pena de presó, però té l’obligació de presentar-se davant el Suprem
DIRECTE | Últimes notícies de la detenció de Clara Ponsatí, al minut
L’exconsellera i eurodiputada Clara Ponsatí ha decidit tornar a Catalunya sense entregar-se a les autoritats judicials i ha sigut detinguda en ple centre de Barcelona. La dirigent de Junts ha triat una via diferent de la de la també exconsellera Meritxell Serret i l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, que van optar per presentar-se davant el Tribunal Suprem quan van tornar a trepitjar terra espanyol. Ponsatí ha deixat clar en roda de premsa que no té intenció de fer el mateix i els Mossos han procedit a arrestar-la. Aquest és l’escenari que s’obre a partir d’ara.
¿Quines obligacions té Ponsatí?
Si Ponsatí hagués comparegut de manera voluntària davant el Suprem, com al seu dia van fer Serret i Gabriel, s’hauria regularitzat la seva situació i hauria quedat en llibertat fins a ser citada a declarar. Això és així perquè, amb la derogació del delicte de sedició, sobre l’exconsellera d’Ensenyament només pesava el delicte de desobediència, que no comporta pena de presó. L’exconsellera havia sol·licitat al jutge del Suprem Pablo Llarena que li anul·lés l’ordre de detenció nacional que mantenia sobre ella. No obstant, en la interlocutòria en la qual confirmava el processament de Carles Puigdemont per desobediència i malversació i de Ponsatí només pel primer delicte, li responia que no podia suspendre aquesta ordre d’arrest perquè «el procediment està paralitzat per la seva actuació obstativa», i això obliga a «esgotar els mecanismes legalment disposats per superar l’ocultació de qualsevol encausat per responsabilitat penal», com és ordenar-ne la detenció.
¿Per què ha sigut detinguda?
Al no haver-se posat voluntàriament a disposició del Suprem, els Mossos han complert l’ordre de detenció nacional que tenia emesa el tribunal. Fonts del Suprem han assenyalat a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que la intenció de l’alt tribunal és actuar amb Ponsatí com va fer amb Serret i Gabriel, però han afegit que si ella no es presenta voluntàriament al tribunal que va jutjar el procés, haurà de ser detinguda en compliment de l’ordre en vigor en contra seu.
¿Pot anar a la presó?
Al no estar ja acusada de cap delicte que comporti presó, cap mesura de privació de llibertat li pot ser imposada de manera cautelar després de comparèixer davant del jutge de guàrdia, que li va comunicar el requeriment que pesa en contra seu pel Tribunal Suprem i la va deixar en llibertat. Ara, Ponsatí està citada davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena el 24 d’abril. Mentrestant, té plena llibertat de moviments i pot continuar exercint com a eurodiputada. De fet, aquest dimecres ha viatjat a Brussel·les per participar en el ple del Parlament Europeu.
Política Catalunya Indults del procés Independència de Catalunya Sentència del procés Clara Ponsatí
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia