Detenció a Barcelona
Ponsatí qualifica de «lamentable» que la presidenta del Parlament Europeu no actuï per defensar la seva immunitat
L’exconsellera i eurodiputada de Junts acudeix al ple de l’Eurocambra acompanyada per Puigdemont i Comín
«La senyora (Roberta) Metsola (presidenta del Parlament Europeu) va ser informada immediatament de la detenció, li vam demanar que actués per defensar la meva immunitat. Fins ara no ho ha fet. I això és una situació també molt lamentable que deixa el Parlament Europeu en molt mal lloc». Tan sols unes hores després de ser detinguda a Barcelona i quedar en llibertat provisional però citada a declarar el 24 d’abril, acusada de desobediència per la seva participació en l’organització del referèndum il·legal de l’1 d’octubre del 2017, l’exconsellera d’Ensenyament de la Generalitat i eurodiputada de JxCat, Clara Ponsatí, ha carregat contra la presidenta de l’Eurocambra per no atendre immediatament la seva petició de defensar la seva immunitat parlamentària.
Ho ha fet tant fora de l’hemicicle de l’Eurocambra, que aquest dijous celebra un miniple i al qual ha entrat acompanyada per Carles Puigdemont i Toni Comín, com a l’inici de la sessió plenària amb la presentació d’una moció d’ordre. «Vull cridar l’atenció sobre el fracàs de la presidenta Metsola de complir les obligacions d’una presidenta d’acceptar la immunitat i protegir la independència d’aquesta cambra. Ahir vaig ser detinguda il·legalment a Barcelona i vaig sol·licitar a la presidenta Metsola que defensés la meva immunitat. No he rebut cap resposta a la meva petició i segons el meu coneixement no ha adoptat cap mesura excepte, com acaba d’informar, traslladar el cas burocràticament a la comissió d’assumptes jurídics. Em pregunto si aquesta falta de compliment de la defensa de les immunitats davant una detenció il·legal d’un membre del Parlament Europeu, que no s’ha produït abans en la història d’aquest Parlament, és una política de la presidenta o una actitud que ens reserva a nosaltres els catalans?», ha carregat.
Les seves paraules han provocat una breu picabaralla amb el PP i Ciutadans. «Vostès es pensen que això és el Parlament de Catalunya, en el qual fan el que els dona la gana?», ha respost la líder dels populars espanyols, Dolors Montserrat. «Això és el Parlament Europeu. Aquí la democràcia es defensa davant aquells que la trepitgen. Aquí tots sabem que vostès són pròfugs de la justícia. Que han atropellat la llei i han de respondre davant la justícia espanyola. Ja està bé de tant teatre secessionista, numeret electoral a Barcelona, vendre’s com a víctimes. Ja està bé de manipular la veritat», ha afegit, i ha carregat després contra el president del Govern central, Pedro Sánchez, per rebaixar el Codi Penal espanyol. «Senyors socialistes, la dignitat d’un país no es ven mai ni per un grapat de vots. Ni immunitat ni impunitat. Defensa de l’Estat de dret, democràcia sempre», ha afegit.
També l’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas ha demanat torn d’intervenció per demanar que no s’utilitzi la cambra «per a un xou polític» al Parlament Europeu. Cap altre eurodiputat, més enllà de Metsola, s’ha referit a la detenció durant l’inici de la sessió plenària, moment en què la maltesa ha confirmat l’enviament de la petició de Ponsatí a la comissió d’assumptes jurídics del Parlament Europeu, que presideix l’eurodiputat de C’s Adrián Vázquez.
Citació davant Llarena
Notícies relacionadesMinuts abans, i prèvia a la seva entrada en el plenari, eurodiputats de diferents grups s’han acostat a saludar Ponsatí per mostrar-li el seu suport. Ho han fet des dels eurodiputats d’ERC, Jordi Solé i Diana Riba, fins a Ana Miranda (BNG), l’ecologista francesa Karima Dalli, o la irlandesa Clare Daly. «Vull agrair molt a tots els companys europarlamentaris que m’han recolzat en aquesta situació tan irregular d’un eurodiputat sent detingut dins d’un país de la Unió (Europea). Ponsatí, que ha tornat a qualificar la seva detenció d’«il·legal», ha anunciat que portaran el cas davant «les instàncies que corresponguin» i ha ironitzat sobre la citació del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, perquè acudeixi a declarar el 24 d’abril. «Hi ha un jutge a Madrid que té moltes ganes de parlar amb mi. Jo no tinc especials ganes de parlar amb cap jutge. I ja parlarem del que passarà d’aquí alguns dies, hem de fer moltes coses abans», ha dit sense aclarir si acudirà a declarar i negant que la seva tornada ahir a Barcelona formi part de l’estratègia de cara a les pròximes eleccions.
A més del Parlament Europeu, també segueix amb atenció el cas la Comissió Europea. El comissari de Justícia, Didier Reynders, ha explicat aquest dimecres que els seus serveis es troben verificant la «situació exacta» de l’eurodiputada catalana i «seguim la situació». El liberal belga ha puntualitzat que hi ha disposicions que permeten detenir eurodiputats i diputats nacionals.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034