Al Congrés
El PSOE rebutja citar Rajoy en la comissió Kitchen, que investigarà les ‘clavegueres’ policials del PP
Els socialistes centren les investigacions en la cúpula de la Policia Nacional i del Ministeri de l’Interior amb el PP
En la llista de compareixents que ha registrat el PSOE perquè desfilin per la comissió d’investigació sobre l’operació Kitchen falten molts noms respecte a la que ha presentat Unides Podem. No obstant, un d’aquests crida especialment l’atenció, el de Mariano Rajoy. Els socialistes han rebutjat demanar que l’expresident del Govern acudeixi al Congrés a donar explicacions sobre «les actuacions del Ministeri de l’Interior durant el Govern del PP en relació amb les presumptes irregularitats que vinculen alts càrrecs i comandaments policials». És just en aquests últims, en els càrrecs policials, on el PSOE ha posat el focus. En el terreny polític només han assenyalat l’exministre d’Interior Jorge Fernández Díaz i l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal.
Pablo Iglesias i Antonio García Ferreras són uns altres dels noms que els dos socis de coalició no han pogut acordar, malgrat que serà aquest dijous quan la comissió d’investigació voti la llista definitiva de compareixents. En plena precampanya de les eleccions autonòmiques i locals, i per tal d’indagar, per tercera vegada, sobre l’ús de recursos reservats per part del Ministeri de l’Interior durant el Govern de Rajoy per suposadament espiar l’extresorer del PP Luís Bárcenas i sostreure-li proves de la caixa b del partit, així com investigar l’anomenada operació Catalunya, per la qual s’espiaven líders independentistes durant el procés, els socialistes han posat el focus en la cúpula de la Policia Nacional i del Ministeri de l’Interior, mentre que els morats s’han centrat en els vincles de l’operació Kitchen amb els mitjans de comunicació.
Entre les propostes del PSOE hi ha l’exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez Vázquez; l’exdirector general de la Policia Nacional Ignacio Cosidó; l’exdirector Adjunt Operatiu de la Policia (DAO) Eugenio Pino; l’excap de gabinet del DAO José Ángel Fuentes Gago; l’excap de la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO) Enrique García Castañón; i una altra desena de comandaments. Com és lògic, també sol·liciten que hi comparegui l’excomissari José Manuel Villarejo.
L’operació Catalunya
Per a la investigació de l’anomenada operació Catalunya, en la qual es van enviar membres de la policia a Andorra per obtenir informació de comptes bancaris de polítics catalans al Principat, el PSOE vol citar qui va ser màxim accionista de la Banca Privada d’Andorra, Higini Cierco, i els exagregats d’Interior a Andorra durant el mandat de Rajoy.
El llistat que ha registrat el PDECat és molt més extens en aquest sentit. A més d’Higini Cierco, inclouen l’exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel, així com l’expresident de la Generalitat Artur Mas, l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias i l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras. Més enllà de la cúpula policial i dels exdirigents del PP habituals, el PDECat ha inclòs els exministres Cristóbal Montoro (Hisenda) i Luis de Guindos (Economia) i l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.
La llista morada
Un llistat que té poc a veure amb el dels morats que pretenen que Iglesias acusa el Congrés «al tractar-se d’una clara víctima de les clavegueres». I no només això, també plantegen el nom de gairebé una desena de periodistes: entre d’altres, l’exdirector d’‘El Mundo’ David Jiménez García; l’actual subdirector d’‘El Mundo’, Esteban Urreiztieta; l’actual presentadora de ‘Cuatro al día’, Ana Terradillos; la periodista Ana Pardo de Vera; o el presentador de La Sexta Antonio García Ferreras. Sobre aquest últim, els morats afirmen que va ser «partícip d’aquestes ‘clavegueres’ després de conèixer-se els àudios amb [l’excomissari José Manuel] Villarejo en els quals reconeix haver difós una informació falsa sobre Iglesias».
En el capítol d’alts dirigents del PP, els morats reclamen la presència en la comissió de Rajoy i, a més dels noms de Dolores de Cospedal, Fernández Díaz o Martínez Vázquez, sol·liciten la compareixença del president de l’Audiència Nacional, José Ramón Navarro, després de conèixer els missatges intercanviats amb l’exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez.
Notícies relacionadesLes llistes que han presentat altres partits coincideixen més amb la del PSOE que amb la d’Unides Podem. Llevat per l’excepció de Rajoy. EH Bildu centra les seves propostes en la cúpula policial, però també desitjarien que Rajoy tornés al Congrés.
La resposta del PP
El PP ha intentat respondre-hi amb la seva llista de compareixents incloent-hi actuals ministres del PSOE, com Margarita Robles (Defensa) o Fernando Grande-Marlaska (Interior); diputats socialistes com José Zaragoza; l’exdirigent de Podem Juan Carlos Monedero; l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol; la presidenta de Junts, Laura Borràs; la directora de la Guàrdia Civil que va dimitir la setmana passada, María Gámez; o l’exdirectora del CNI Paz Esteban.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça