Viatge oficial del cap de l’Executiu

Sánchez denuncia a la Xina la «brutal i il·legal agressió» de Putin a Ucraïna

El president del Govern defensa en una trobada amb mandataris internacionals i empreses que Espanya és «un dels millors llocs d’Europa per fer negocis»

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha començat aquest dijous la seva visita de dos dies a la Xina amb una denúncia de la invasió de Rússia a Ucraïna. «La humanitat s’enfronta a reptes globals d’una escala sense precedents: l’emergència climàtica, la pandèmia i la brutal i il·legal agressió de Rússia contra Ucraïna, que està provocant una enorme crisi humanitària, inseguretat alimentària, inflació i deute en un creixent nombre de països vulnerables», ha assenyalat el president espanyol durant la inauguració del Fòrum de Boao, una trobda asiàtica entre dirigents polítics i empreses similar que se celebra cada any a Davos (Suïssa). 

El cap de l’Executiu sol referir-se a la invasió russa en aquests termes, però les seves paraules tenen a la Xina una rellevància especial. El gegant asiàtic és un dels països que se situen més a prop de Vladímir Putin, a qui Sánchez ha evitat citar en el seu discurs. El seu president, Xi Jinping, amb qui el líder del PSOE es reunirà divendres a Pequín, acaba de tornar de Moscou, on es va entrevistar amb el seu homòleg rus, i ha llançat recentment la seva pròpia proposta per arribar a la pau a Ucraïna

El Govern de Volodímir Zelenski rebutja la iniciativa, perquè evita condemnar la presència de tropes russes al país envaït i no s’atura en la devolució de territoris. Però a la Moncloa, malgrat el seu alineament amb Ucraïna, valoren l’enfocament xinès. Sobretot, perquè rebutja l’ús d’armes nuclears i defensa el respecte a la sobirania dels estats. 

El vessant econòmic

El viatge de Sánchez té una enorme dimensió política internacional. El president espanyol, expliquen fonts de la Moncloa, busca palpar la voluntat de la Xina per intentar acabar amb el conflicte a Ucraïna i també, si és possible, conèixer de primera mà què li va dir Putin a Xi la setmana passada a Moscou. Però la visita també té el seu vessant econòmic. La Xina és el principal proveïdor d’Espanya i el líder socialista vol aprofitar també aquest viatge per reactivar el turisme provinent del gegant asiàtic, frenat pel coronavirus. Cada xinès gasta 2.500 euros de mitjana per viatge, segons l’Associació de Turisme Espanya-Xina. Ara que la Xina ha deixat enrere la seva covid zero i ha tornat a autoritzar els desplaçaments en grup a Europa (la mesura es va començar a aplicar el 15 de març passat), Sánchez vol transmetre el missatge que es facilitaran els visats. Així ho farà divendres, durant una reunió a Pequín amb els principals turoperadors del país asiàtic. 

El president espanyol també s’ha centrat en el seu discurs, pronunciat en anglès, en les relacions comercials del país asiàtic amb Espanya i la UE, la presidència de la qual assumirà Espanya durant el segon semestre d’aquest any. «La Xina i Europa han de competir en algunes àrees i cooperar en d’altres. I, permetin-me ser franc, continuem defensant els valors, principis i punts de vista europeus des d’una perspectiva independent. No hi renunciarem», ha deixat clar el president espanyol. 

Notícies relacionades

En aquest sentit, el líder socialista ha ressaltat tres aspectes en els quals la «col·laboració» entre la Xina i la UE ha de ser «immensa»: enfortir el multilateralisme, accelerar la lluita contra el canvi climàtic i complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible i reformar l’ arquitectura financera internacional. 

«Espanya és avui un dels millors llocs d’Europa per invertir i fer negocis –ha conclòs Sánchez–. Oferim una posició geopolítica ideal, a l’estar ubicats en la intersecció entre tres continents, un sector privat vibrant i sòlid, una infraestructura digital i física de talla mundial, mà d’obra altament capacitada, energia neta assequible i l’estabilitat institucional i la seguretat jurídica que les inversions necessiten per prosperar».