Viatge oficial

Sánchez defensa davant Xi la posició d’Ucraïna en la guerra amb Rússia

El cap de l’Executiu espanyol reclama a Pequín el «respecte» a «la sobirania i la integritat territorial del país agredit»

El president xinès es compromet a «fer contribucions a la pau»

Borja Puig

5
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

De tots els assumptes que centren la visita de Pedro Sánchez a la Xina, el Govern espanyol concedeix la màxima importància a la guerra d’Ucraïna. Més que la reactivació de les relacions econòmiques després de la pausa que va suposar la pandèmia del coronavirus, més que incentivar el turisme dels viatgers provinents del país asiàtic, la Moncloa posa el focus en la invasió russa. La Xina manté en aquest conflicte una posició de neutralitat, però també de proximitat amb Vladímir Putin. El president xinès, Xi Jinping, va estar la setmana passada a Moscou, on es va entrevistar amb el seu homòleg. Aquest divendres, Jinping s’ha vist amb Sánchez a Pequín, una trobada que el cap de l’Executiu espanyol ha aprofitat per defensar la posició d’Ucraïna en aquesta guerra. 

En unes declaracions al començar la reunió, que després ha transcorregut a porta tancada, Sánchez ha deixat clar a Xi que la proposta sobre la qual s’ha d’articular la pau ha de ser la del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que inclou la restauració de la integritat territorial del país envaït, el càstig penal per als responsables de crims de guerra, garanties perquè no es repeteixi l’escenari bèl·lic i que Moscou assumeixi el cost de tots els danys causats per la guerra. 

«President Xi, tinc molt interès a conèixer la seva visió sobre l’actual context geoestratègic global. També, la posició de la Xina sobre la guerra a Ucraïna, especialment després de la seva visita a Moscou. Sap quina és la nostra posició. Hem de continuar apostant per la pau: aquesta pau ha de ser justa, duradora, d’acord amb la Carta de les Nacions Unides, i que respecti els principis de l’ordre internacional: la sobirania i la integritat territorial del país agredit, tal com reclama el president Zelenski en la seva fórmula per a la pau, a la qual Espanya dona suport», ha assenyalat Sánchez al Gran Saló del Poble, un enorme edifici, ple d’inacabables estances, situat en un dels laterals de la plaça de Tiananmen.

Xi ha pres la paraula just abans que el cap de l’Executiu espanyol. El president xinès no ha al·ludit directament a la guerra d’Ucraïna, que Sánchez ha definit com a «il·legal i injusta», però sí que hi ha hagut referències indirectes, al remarcar la necessitat d’«afrontar desafiaments i fer contribucions a la pau i al desenvolupament del món». Xi també ha lloat els «èxits» de Sánchez en la «lluita contra la covid» i els «efectes de les turbulències internacionals». 

«Aquest és un temps en què s’acumulen les tensions a diferents racons del planeta –ha assenyalat després el president espanyol–. A Europa estem coneixent de nou els horrors d’una guerra al nostre judici il·legal i injusta, i per tant és un temps per al diàleg i la defensa d’un ordre multilateral basat en regles. Per a aquest objectiu, hem de mantenir els canals de comunicació oberts, construir la nostra confiança a través d’agendes positives i col·laborar en els temes que ens incumbeixen a tots. Res substitueix els contactes directes entre les autoritats i els líders dels països. És molt important que, malgrat les diferències, busquem espais de diàleg i també de concertació».

La reactivació de les relacions

La jornada, la segona i última d’aquest viatge de Sánchez a la Xina, ha començat amb el focus posat en les relacions econòmiques. La pausa s’ha acabat. Les relacions de la Xina amb Espanya, com amb la resta de la UE, s’han vist llastades en els últims anys per la crisi del coronavirus, però el gegant asiàtic va abandonar al desembre la seva estricta política de covid zero. En aquest context també es produeix la visita de Sánchez. La reunió que el president del Govern ha mantingut aquest divendres al matí amb l’acabat de nomenar primer ministre xinès, Li Qiang, ha servit per rellançar elsvincles econòmics i comercials.  

Tots dos països han acordat reactivar els diàlegs d’alt nivell que es van firmar el 2018, en la visita de Xi a Madrid, que es van veure paralitzats per la crisi sanitària. També han firmat diversos acords sobre agricultura, educació i esport. 

«Necessitem fer més esforços per cooperar i fer front als desafiaments i incerteses. Compartim la mateixa idea sobre promoure la cooperació internacional. La Xina sempre està disposada a fer negocis amb la resta de països del món. El més important per a nosaltres és promoure la cooperació. Estem disposats a cooperar amb Espanya i aprofundir en l’amistat entre tots dos pobles», ha assenyalat Li a la reunió, celebrada al Gran Saló del Poble, un edifici enorme ple d’inacabables estances i situat en un dels laterals de la plaça de Tiananmen. El primer ministre també ha tingut paraules d’elogi tant per a Espanya («un gran país de la UE que juga un paper important en els afers internacionals», ha dit) com per a Sánchez, a qui ha definit com «un mandatari que té molta experiència». 

La necessitat del reequilibri

Notícies relacionades

Com el dia anterior durant el seu discurs al Fòrum de Boao, una trobada similar a la de Davos però en versió asiàtica, el president espanyol ha defensat que la relació entre tots dos països sigui «més equilibrada». Sánchez, que en el segon semestre de l’any assumirà la presidència de la UE, no va citar dijous l’espinós tema dels drets humans, però sí que va remarcar la necessitat que Europa es mantingui fidel als seus principis. «Permetin-me ser franc: continuarem defensant els valors i punts de vista europeus amb una perspectiva independent i amb una aguda consciència dels nostres objectius, interessos i prioritats. No hi renunciarem», va dir. 

El president espanyol s’ha centrat aquesta vegada en la necessitat de reactivar els vincles. «La visita del president Xi a Madrid el 2018 va suposar un important impuls a l’associació estratègica integral que caracteritza les relacions entre la Xina i Espanya. La declaració conjunta incloïa una sèrie de compromisos que lamentablement la pandèmia va posar en suspens –ha explicat–. Ara que la deixem enrere, és important el rellançament d’aquestes relacions. Espero que la meva visita serveixi per aconseguir-ho».