Convenció municipalista del PSC

Illa critica que Aragonès defensi les sancions antisequera: «Els ajuntaments no estan al seu servei»

El líder del PSC afirma que les multes «empitjoren les coses» i que el que necessiten els alcaldes és més inversió als municipis

Illa critica que Aragonès defensi les sancions antisequera: «Els ajuntaments no estan al seu servei»

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El fracàs de la cimera entre el Govern i els partits del Parlament a fi de mitigar els efectes de la sequera continua causant irritació. El líder del PSC, Salvador Illa, ha acusat aquest diumenge el president Pere Aragonès de cometre un «greu error» al defensar les sancions als ajuntaments perquè «empitjoren les coses», malgrat que el cap del Govern defensi la mesura amb efecte dissuasori, no recaptatori. «Els ajuntaments no estan al servei dels seus interessos», ha etzibat Illa durant la seva intervenció en la convenció municipalista del PSC.

Uns 3.000 càrrecs del partit, militants i simpatitzants celebren aquest diumenge a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) la clausura d’unes jornades en les quals els socialistes busquen rearmar-se de cara a les eleccions municipals del 28 de maig, i Illa ha aprofitat el fòrum per carregar contra el Govern pel seu «dogmatisme». «És un greu error no comptar amb els ajuntaments. El PSC no obstaculitzarà cap mesura per combatre la sequera, fins i tot encara que aprovin decrets sense acord. Serem lleials, farem propostes», ha afegit.

El principal escull en la cimera antisequera va ser l’aplicació de la moratòria al règim sancionador: si bé la proposta d’Acció Climàtica fixava per al juny l’inici de les multes, l’última oferta va ser traslladar-la al juliol, però el PSC va defensar que havia de ser al setembre, és a dir, després de la temporada estival. L’enuig socialista ve de lluny, ja que l’Executiu va aprovar el 28 de febrer un decret llei sense haver-ne negociat els punts abans de portar-lo a l’hemicicle, tot i que finalment es va aprovar. Després de la cita sense acord, el PSC es va obrir a continuar negociant i ERC va recollir el guant, tot i que el Govern assegura que tirarà endavant les mesures que va proposar i que una altra reunió en els pròxims dies no té sentit després del desacord entre les forces polítiques.

Els deures

«La sequera no s’arregla amb sancions als ajuntaments. Empitjoren les coses», ha inquirit Illa, i ha assegurat que Aragonès tracta els municipis com a ens subordinats: «No són institucions subordinades a ningú, ni els peons del rei al tauler d’escacs de la política catalana. Si hi ha problemes de proveïment d’aigua en un municipi, l’alcalde no necessita sancions, necessita inversions», ha recalcat.

Notícies relacionades

El líder socialista ha afirmat que el Govern «s’equivoca» al defensar el règim sancionador i que ara és el moment del «pragmatisme, no del dogmatisme». «No s’han fet els deures en els últims 10 anys ni en els últims 24 mesos, però hi ajudarem com ho hem fet amb els pressupostos. Catalunya és molt més que el Govern», ha dit.

En la mateixa línia, l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha retret a l’Executiu errors i manca de gestió i ha criticat que Aragonès «culpabilitzi» els ajuntaments. «Està mirant els municipis només per posar-los sancions», ha etzibat.