Viatge a Itàlia, Xipre i Malta

Sánchez s'aboca contra la «política de blocs» per arribar a un pacte de migració a la UE

La Moncloa reconeix que serà difícil arribar a l’acord aquest any, però el cap de l’Executiu ho considera una prioritat de la presidència europea que assumirà al juliol

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha iniciat aquest dimarts a Xipre la seva gira europea que el portarà també a Malta i Itàlia amb un discurs en contra de la «política de blocs», amb els països del sud d’una banda i els del nord de l'altra, com a manera d’encarar el problema de la migració irregular. «És fonamental avançar en el pacte de migració i asil. Tant al seu vessant exterior, incrementant la col·laboració amb els països d’origen i trànsit, com garantint l’equilibri entre la responsabilitat i la solidaritat entre estats membre. Els dos som països de primera entrada. Construir ponts i evitar una política de blocs que no ajuda gens a resoldre el desafiament de la immigració irregular. És necessari que el Mediterrani sigui un mar de pau, llibertat i prosperitat», ha assenyalat el president espanyol a Nicòsia. 

Aquesta gira europea, la tercera de les cinc projectades abans que Espanya assumeixi al juliol la presidència de la UE, està centrada en la migració. Les diferències polítiques amb els mandataris que es reuniran amb Sánchez són abundants. El president xipriota, Nikos Christodoulides, que va assumir el càrrec a finals de febrer, és conservador. La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, és ultradretana: va arribar al poder a l’octubre amb un discurs duríssim contra els immigrants, similar al de Vox, amb qui comparteix importants vincles. Només el primer ministre maltès, el laborista Robert Abela, és de la mateixa família política que Sánchez. Però amb tots ells Espanya comparteix una mateixa realitat en aquest àmbit, expliquen a la Moncloa: són països de frontera exterior dins de la UE, i més enllà de les divergències (sobretot, amb Itàlia, que el líder socialista visitarà aquest dimecres) volen que els estats membre s’impliquin més davant l’arribada de fluxos. Els quatre països, junt amb Grècia, formen part del MED5, un grup de treball en què participen, sobretot, els ministres de l’Interior.

Notícies relacionades

«Ha arribat el moment d’arribar a un acord sobre el pacte d’asil i migració, una assignatura pendent per a la UE. La força d’un país com Espanya, que entén els reptes d’aquest problema, ens podrà ajudar», ha dit Christodoulides al costat de Sánchez durant la seva compareixença, que no ha admès preguntes.

Divergències

El president espanyol busca en aquesta gira escoltar els seus homòlegs, conèixer els seus problemes i reivindicacions per sumar suports davant les negociacions sobre el pacte d’asil i migració. Sánchez intentarà segellar aquest acord durant la presidència espanyola, en el segon semestre de l’any. O almenys, encarrilar-lo perquè fructifiqui el 2024, abans de les eleccions europees. Però els col·laboradors del líder del PSOE reconeixen que, davant les divergències de posicions, l’objectiu resulta «molt difícil» d’aconseguir. Les mateixes fonts, de fet, consideren que hi ha més possibilitats d’arribar a una entesa sobre la reforma del mercat elèctric, que Sánchez i Christodoulides també han abordat durant la seva trobada al Palau Presidencial, a Nicòsia. Els dos mandataris han coincidit que, respecte a la proposta de la Comissió, convé «remarcar més» la importància de les interconnexions, així com que l’acord hauria d’arribar abans de final d’any. És a dir, durant la presidència espanyola de la UE.