Llei del ‘només sí és sí’

ERC i EH Bildu demanen desmuntar la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ i deixen Sánchez en mans del PP

Les esmenes dels grups independentistes català i basc plantegen mantenir l’essència de la llei del ‘només sí és sí’, el consentiment, i col·lideixen per tant amb la proposta del PSOE

ERC i EH Bildu demanen desmuntar la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ i deixen Sánchez en mans del PP
5
Es llegeix en minuts

ERC i EH Bildu han donat a conèixer aquest dijous les seves esmenes conjuntes a la proposició amb què el PSOE vol reformar la llei del ‘només sí és sí’ i evitar les rebaixes de condemnes a delinqüents sexuals que han estat tenint lloc des de fa sis mesos. Les propostes de les formacions independentistes catalana i basca són males notícies per als socialistes perquè desmunten i desnaturalitzen la seva iniciativa. Republicans i ‘abertzales’ volen mantenir l’essència penal de la legislació vigent (el consentiment) i emprendre un altre tipus d’ajustos. Els seus postulats encaixen en els criteris del Ministeri d’Igualtat.

El bloc argumental i penal que formen Unides Podem, ERC i EH Bildu aboca el PSOE de Pedro Sánchez a recolzar-se en el PP si vol que la seva proposició surti com està redactada, o almenys, mantenint el seu nucli central. Socialistes i populars coincideixen en l’aposta per incloure esglaons en els delictes d’agressió sexual i violació en funció de si hi ha violència, intimidació o anul·lació de la voluntat. Volen incorporar aquests factors com a subtipus. Irene Montero i el seu partit no. Que siguin agreujants, defensen, igual que ERC i EH Bildu.

Així que els independentistes catalans i bascos aposten per mantenir una pena de 2 a 8 anys per agressió sexual i de 7 a 15 per violació «quan per a la comissió de l’agressió sexual s’hagués fet servir violència o intimidació, o vagi acompanyada d’actes que revesteixin caràcter particularment degradant o vexatori», segons especifiquen en l’esmena.

No tornar al Codi Penal anterior

Els grups que dirigeixen Gabriel Rufián i Mertxe Aizpurua al Congrés han acabat les esmenes uns dies abans del límit de la nova pròrroga acordada per la Mesa, que és el 10 d’abril. El portaveu socialista, Patxi López, va plantejar fa una setmana que no hi hauria més demores i va marcar una data per aprovar en ple el dictamen que faci la Comissió d’Igualtat: el dia 20 d’aquest mes. 

La presa en consideració de la proposició del PSOE es va debatre i votar el 7 de març, un dia abans del Dia Internacional de la Dona. Es va aprovar l’admissió a tràmit perquè socialistes i populars (tot i que també el PNB i el PDeCAT, entre altres grups) van exercir la seva majoria incontestable, 208 escons entre tots dos. La tensió es va fer palpable, no obstant, perquè Unides Podem va criticar sense tebior el PSOE, possiblement en l’enfrontament més cru entre els socis de Govern a la tribuna parlamentària.

Aquella tarda, EH Bildu, representat per la diputada Bel Pozueta, va retreure el canvi que volen els socialistes perquè és tornar al «paradigma» del Codi Penal anterior, que Podem anomena com «el Codi Penal de ‘La manada’», en al·lusió a la violació grupal d’una dona a Pamplona durant els Sanfermines del 2016. «Creiem que és possible fer els canvis tècnics necessaris mantenint l’esperit i el pilar d’aquesta llei, el consentiment, sense haver de tornar a demostrar si hi va haver violència o no, si ens vam resistir o no, si ens vam negar prou o no», va afirmar Pozueta. 

Pilar Vallugera, d’Esquerra, va criticar que un nombre no menor de jutges no estiguessin interpretant la llei del «només sí és sí» correctament, ja que un altre bon nombre sí que ho estava i està fent.

EH Bildu i ERC van deixar clar, per tant, que no estaven d’acord amb la proposta socialista. Van exigir als socis de la coalició, com abans van fer Rufián i Aizpurua, que arribessin a alguna entesa abans de la presa en consideració. La fase d’inclusió d’esmenes resultaria més àgil d’aquesta forma. Però no va ser possible. D’acord amb les esmenes registrades conjuntament per tots dos, no es divisa cap espurna d’acord amb el PSOE.

Nous agreujants i altres canvis

Les formacions independentistes, a més de demanar que les penes per delictes sexuals agreujats es mantinguin de 2 a 8 anys de presó per l’agressió sexual i de 7 a 15 anys per la violació, també plantegen la inclusió de nous agreujants, més enllà de la violència i la intimidació.

Proposen agreujar la pena de presó quan l’agressor sigui una persona pròxima a la víctima o un funcionari públic, personal públic o agents de qualsevol organisme o institució pública que s’haguessin prevalgut de la seva condició.

També pretenen que s’agreugi el càstig quan l’agressió «s’hagi gravat mitjançant dispositius tecnològics».

Més enllà del contingut de la reforma presentada pels socialistes per endurir el càstig de les agressions sexuals, EH Bildu i ERC han aprofitat la finestra d’oportunitat que representa aquesta proposició de llei per suggerir altres canvis en la llei del ‘només sí és sí’.

Així, aspiren a incloure en la legislació l’impuls de protocols per a la prevenció, detecció i erradicació de les violències sexuals en tots els àmbits educatius, ja sigui en centres públics o privats.

En aquest apartat, també posen sobre la taula que quan el personal docent o investigador mantingui una relació sexual o romàntica amb un alumne o una alumna a qui faci classe o supervisi, s’hagi de procedir a una reorganització «per evitar potencials abusos de poder i conflictes d’interessos».

Algunes esmenes rellevants fan referència a l’esfera dels mitjans de comunicació. Per exemple, la que exigeix que els mitjans vetllin pel dret a l’honor i la intimitat de les víctimes i les seves famílies, «evitant en tot moment proporcionar detalls morbosos de les agressions o informacions que permetin identificar el domicili o altres dades de caràcter personal, i no difondran proves que estiguin sota secret de sumari».

Les formacions polítiques insisteixen que l’incompliment d’aquestes pautes aprofundeix en la revictimització i «podrà portar conseqüències penals o administratives». 

Es tracta d’una mesura de «contenció a l’ànim lucratiu i morbós dels mitjans» per les «nombroses i repetides revictimitzacions exercides». Els mitjans, incideixen, han d’evitar els missatges que poguessin responsabilitzar la víctima de la violència exercida.

A aquests dos partits independentistes els preocupen les informacions falses que atempten contra la conscienciació a favor de la igualtat, cada cop més nombroses. Per això, sol·liciten que la llei del ‘sí és sí’ estableixi un sistema públic d’alertes per a la detecció de dades i informacions falses.

Notícies relacionades

Entre els nombrosos canvis que demanen introduir en la llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, ERC i EH Bildu consideren molt necessària la formació obligatòria en perspectiva de gènere i violència contra les dones de tota la carrera judicial i l’advocacia.

Amb l’objectiu de disposar de més i millors dades sobre violències sexuals, es vol que el Consell General del Poder Judicial hagi de recopilar, analitzar i publicar periòdicament estadístiques sobre el nombre de denúncies, ordres de protecció i mesures cautelars, taxes de condemna i arxiu dels delictes sexuals.