«No arriar la bandera del diàleg»

Aragonès insta Pedro Sánchez a reprendre la taula de diàleg malgrat ser any electoral

El president de la Generalitat rebutja posposar les negociacions amb la Moncloa i anuncia una proposta d’acord de claredat en les properes setmanes

4
Es llegeix en minuts
EFE

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha desafiat el president del Govern, Pedro Sánchez, a «no arriar la bandera del diàleg» per motius electorals i a convocar la taula de negociació aquest any. «Nosaltres estem en plena disposició per a les reunions que faci falta i avançar en la resolució del conflicte», afirma el mandatari català.

En una entrevista amb Efe al seu despatx al Palau de la Generalitat, Aragonès ha analitzat les perspectives futures del procés de diàleg emprès amb la Moncloa i ha avançat detalls de la seva proposta d’acord de claredat, que preveu accelerar a Catalunya després de les eleccions municipals de maig.

Després dels últims acords als qual es va arribar al desembre en el marc de la negociació entre Estat i Generalitat, traduïts en una reforma del Codi Penal, Aragonès considera que la taula de diàleg no hauria de quedar en punt mort el 2023, malgrat ser un any marcat per eleccions locals, autonòmiques i generals. «El diàleg no hauria d’estar sotmès a incentius de tàctica política dels partits», ha suggerit. «Que els presidents puguin dialogar, reunir-se, arribar a acords i abordar el conflicte no hauria d’estar condicionat per interessos curtterministes i electorals. Per mi, no ho està», postil·la.

«Passos enrere» amb el PP i Vox

El president i coordinador nacional d’ERC ha transmès un missatge a la Moncloa: «Si Pedro Sánchez, que ha fet bandera del diàleg i de la mà estesa, ara amaga, retira i arria aquesta bandera del diàleg perquè té eleccions municipals i autonòmiques, haurà de donar explicacions de per què no vol dialogar».

Aragonès ha rebutjat vincular la continuïtat de la seva aposta per la via dialogada que Sánchez guanyi les pròximes generals. «Es tracta d’un procés de Govern a Govern, no de partit a partit», ha destacat el dirigent català. En tot cas, ha admès que si hi ha un canvi a la Moncloa «les condicions per avançar en el procés de negociació seran més difícils».

«Nosaltres no ens aixecarem de la taula. Ara bé, soc molt conscient que un Govern del PP i de Vox implicaria probablement fer passos enrere. Però serien ells qui decidirien trencar amb el diàleg», ha asseverat. ¿Es plantejaria ERC, en aquest cas, reprendre la via unilateral? «Si a algú li preocupa la unilateralitat, hauria de preocupar-se per les accions unilaterals d’un Govern espanyol en mans del PP i de Vox», ha respost Aragonès, alertant de l’actitud que tindria un Govern d’aquest color en àmbits com el català, la «regressió» de drets i llibertats i fins i tot el nivell d’inversioó a Catalunya.

Via canadenca

Però independentment de com avanci aquest any el procés de diàleg, Aragonès té previst centrar els seus esforços en la seva proposta d'acord de claredat, seguint la via canadenca amb el Quebec, per pactar les condicions mínimes per celebrar una eventual consulta d'autodeterminació a Catalunya.

Abans d’intentar pactar aquesta consulta amb l’Estat, el president de la Generalitat pretén sumar forces a Catalunya mitjançant un gran acord amb agents polítics, socials, econòmics, sindicals i culturals que serveixi per fixar les condicions concretes d'aquest referèndum. «No es pot allargar gaire més la posada en marxa d’aquest procediment, més que res perquè el conflicte no pot seguir estancat», ha dit el president, que ha explicat que «en les pròximes setmanes» hi haurà un treball de «contingut» per part d’un grup d’acadèmics.

Quan els treballs del grup d’experts siguin «prou madurs», s’iniciaran els contactes amb forces polítiques catalanes, tot i que, segons Aragonès, no es produirà fins després del 28 de maig, per «no interferir» en les eleccions. «En un context de campanya –ha argumentat– és difícil tenir les condicions per a un debat tan transcendental com aquest. Una part dels treballs s’hauran de deixar per a una data posterior a les municipals, però no es poden retardar gaire més.»

Crida a Junts, el PSC i la CUP

La seva voluntat, ha assegurat, és aconseguir «grans acords» al Parlament català, malgrat que partits com el PSC, la CUP i JxCat van avançar ja la seva oposició frontal a aquesta proposta, respecte a la qual només els comuns han mostrat predisposició. Aragonès treu importància a aquestes negatives, ja que no hi ha hagut «oportunitat» encara de «debatre en profunditat» la seva proposta.

Notícies relacionades

Tot i així, ha advertit que qui s’«oposi» al seu plantejament estarà «obligat» a posar sobre la taula la seva alternativa i ha aprofitat per dirigir-se, un a un, al PSC, Junts i la CUP, per desafiar-los també a posicionar-se sobre l’acord de claredat.

«¿Què pensa el PSC sobre el futur de Catalunya? ¿Els sembla bé l'Estatut retallat? Continuaran negant-se a un referèndum encara que hi hagi una majoria més àmplia al Parlament? ¿I quina proposta fa JxCat? ¿Continuem sense full de ruta i estancats? Perquè el problema de l’estratègia de confrontació és que mai no hem sabut bé en què consisteix», ha dit Aragonès. El president també ha suggerit a la CUP que la seva defensa d’un referèndum amb «connexió» internacional encaixa perfectament amb l’acord de claredat.